用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫~~好有利細B的一間英文幼稚園
go

金巴倫~~好有利細B的一間英文幼稚園 [複製鏈接]

我不是今年要應付申請極度緊張幼稚園學位既其中之一位家長,可以講,已暫時放低一下,並積極準備升小的各項準備。我睇左今年既Post,已感覺到山雨欲來咁既壓力,的確~~虎年同龍年一樣,係中國人心目中理想既生BB年份,會有大量既BB出世,而今年正正就係虎BK既年份。回應我標題,我可以分享一吓我經歷。我小朋友在往年一共報小十間幼稚園,由初初有好表演到後來吾願interview,過中情緒上既轉變,希望今年申請既家長要諗一諗。

金巴倫,一間在九龍塘名氣不及SC, KV, KM, 創價, 宣道, York, 禮賢既幼稚園, 但我由一個盲炳開始要搜習資料,後做對比及親身去到校舍交表,可以講,自金巴倫翻新左校舍後,佢係我見過咁多間幼稚園,以個人感覺計,以佢環境最好。而我個小朋友係超細B,係各方面都可能不及大B,所以我更注重老師及學校整體對我小朋友是否合適,否則只會吃力不討好。我是有考慮過做超大B,但一來虎B入學年就定必更多競爭,所以我仍然選擇做超細B,感覺上較保險。

先講講上年既面試經驗,可以講吾係大b,你既機會已經係......我上年都吾覺,但當事後回想及做總結,呢個係不認不認還需認既現實(吾好話你識某某細b都入到乜乜乜,我只係講一般而言而吾係絶對)。當然上年我個b冇得去In kv & PC。上年我小朋友最先面試係金巴倫,以細b來講我小朋友當日的確係好表現,固順利地成功有Offer

而最多人考既st Cat,上年話六千人,但今年放出黎既料話有一萬,只要睇吓上年交通警安排既人手,同澳洲國際學校門外既父親計,及連續三天面試計,我覺得一d都吾跨張。而我個小朋友除左不能夠從萬紫千紅圖畫中找出蝴蝶外,每一樣都能夠自動波完成,我出來以後自以為有d機,結果當然係連後備都無啦,到KM同禮賢,我小朋友一樣係有超水準表現,結果都只係得一席後備,祟真,蘇浙表現都吾錯、但創價同宣道表現已開始走下波。之後果兩間名校(不開名了),我都吾知我個小朋友表現如何,因為自己入去in。結果當然都係吾得啦。

好了到最後除左有三間備取生外(其中我有連續去信求位的),手上得自已讀開的PN直升K1同金巴倫可選,可以講,PN果間都係出名的幼稚園,兩者選任何一間都是可以的,但我最終都選了金巴倫。為何,都係因為我個小朋友係超細B,所以我諗左好耐。原因係

1.
我知道佢地係用蒙特教學方法,我本人幾鍾愛。

2.
我個係超細B,可以講,小小班教學就最好,而金巴倫正正就係咁,十來個小朋友兩個老師一班,Good~~ 

3.
目標明確係傳統小學,以谷的情況來說,不及KV(聽聞)但成績可以足夠升小時食老本(小一小二計)可以增強細B既自信心。

4.
金巴倫向來升小既成績都不錯,今年既升小成績直情係以好黎形容,以細校來計,可以講真係幾好野。所以更加強左我既信心。

5.
我親身睇過佢地點安排d小朋友搭校巴,可以講係冇野講,由門口到校巴門口用兩排人住,以超過十人隊伍欄實哂條小朋友隊,好安全,做得好足。

到了開學後兩個月後現在既整體感覺,完全對板,眼看並感受老師對小朋友的細心(小朋友見到老師時的親暱),小朋友返學後的表現,及假期早上都問是否返學,我知我小朋友應該讀得幾開心,而我估計我應該有信心幾年後有d條件去考我既心目中既小學。

以上講左一大輪,其實係因為我見到有d家長用
d吾係太專重既說話去問,金巴倫 ?冇聽過,咩校黎架。而有感以發寫個post出黎,比一d睇完認為岩自己小朋友既家長,係有Offer 係手既時候,會有一點點資料做參考。因為我當初都係BK睇到一位家長既心得而做出決定,金巴倫 ---à
西區名小學食老本而建立自信----à升名牌中學--à由細個養成好習慣,一路讀到上年(中四)都係自動波,成績尚佳,不用父母擔心。我暫以此為目標願與各位共勉之。
   17    0    2    0

leiseefung  好多謝你既分享呀~~

我同你一樣,係超細男B,金巴倫亦係我好心儀既一間,聽到用家咁講更加開心...我會盡能力希望仔仔考呢間時有好D既表現!!

多謝分享, 我B都係超細B, 12月考金巴倫。

有沒有超大b?

回覆:金巴倫~~好有利細B的一間英文幼稚園

我個b是中b,如果收都唔知讀唔讀好?

多謝分享

我個大B IN完啦!我都感受到老師的溫柔和關愛,我都喜歡這校。請問學費幾多?多唔多雜費?

醒目開學勳章

回復 leiseefung 的帖子

support u..
coz my baby is in N1 this year. overall i am very satisfy..

多謝各位觀看此Post, 我標題係有利細B,只係講反對我地呢d細b小朋友,你係有距離就有距離,人家係吾係就住你個小朋友而教,一如大校既政策係選大B係免除好多煩惱,一班咁多人,你追吾上就係你問題,學校係以升小成績定名氣,故係細B係好會好輸"舌"金巴倫佢既教學環境係對我地呢類人仕黎講係好好既選擇咁解姐,況且一個K1吾會太多細B,而係1-8月出生既居多,咁既情況下,我呢D細B尤如係係享受更VIP既服務咁,故開Post分享一吓咁姐。

還有特別再提,金巴倫今年既升小成績真係好吾錯,以比例計,分分鐘好多好多大校。故我今年完全冇打算再報其他名K1,因為我已自覺找到我柸tea

sysy474  想入瑪利諾唔知啱啱呢?  發表於 12-10-18 02:37

睇完leiseefung既分享, 我都有少少想講

阿女算係大b (3月), 舊年既面試中,九龍塘我只報左sn (金巴倫)及sc
sc唔駛講, 大家都明做咩要報,
點解我算sn?! 其實報之前我都係ek 睇comment,
發現sn 既comment都唔差,
可能係大b關係, 阿女拎到sn 既offer,
我地有俾留位費(最後因有更好既offer放棄左sn, 但如果無呢間更好既學校, 我地係應該首選sn)

或者佢名氣不及其他kln tong 學校,
但學校唔係單靠名氣,還有其他考慮因素
今年我都有向朋友推薦sn,
特別係細b 既家長
(舊年佢個briefing話2000+人考140個位)

其實金巴倫上上下下老師教職員嬸嬸;
同小班教學真係好好,家校合作都做得好好,
小朋友在學校細節或發展上少少轉變老師會告知,
家長相對較易配合或調教,相反亦然,

小班对大細b 都一樣好, 但當細b到大班就好大可能各方面都追得好辛苦

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;page=1#pid35165749

回復 fungcarmen 的帖子

now school fee is $3380...半學期預4000

引用:[size=10.5pt]我不是今年要應付申請極度緊

原帖由 leiseefung 於 12-10-17 發表
我不是今年要應付申請極度緊張幼稚園學位既其中之一位家長,可以講,已暫時放低一下,並積極準備升小的各項 ...
很有同感,小女有幸在這校開始起跑,真係好感恩。

噤小學一般會選邊間?

回復 sysy474 的帖子

妳意思是多於升上什麼小學嗎?

我都係用家,十分支持樓主見解,我個仔俾我感覺好鐘意返學。見今年考小學佳績,更加對學校有信心。據說阿仔果班有幾個超大B同超細B,成班十五人,有五個十二月生日。

謝謝分享! 請問教學語言是什麼呢? 有冇net/ pth 老師? 想了解多一些,謝謝!

CBabeY  英NET每日45MINS, PTH每星期兩堂廿分鐘左右,已足夠  發表於 12-10-19 16:39

謝謝分享! 請問教學語言是什麼呢? 有冇net/ pth 老師? 想了解多一些,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題