用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Deleted [複製鏈接]

3    0    0    0

你咁搞笑既,中文幼稚園就唔可以受歡迎咩,哈哈!咁你應該只會對英文學校有興趣喎!其實好多幼稚園都係中文啦,睇學校唔係淨係睇語言,學校配套+教學理念等等都好重要!
可能培幼畢業可以直上培小,培小亦有85%可以上培中,可以免除周圍考學校既煩惱囉!

回覆:loveofwisdom 的帖子

一個攪笑的問題,識得上這裏問無可能唔知個答案。好比你走出街問點解甘多雙排來香港生仔! 好多人以為你玩嘢!

中文有問題 ?? 大家唔係中國人?狀元都出幾個.
幼稚園唔入.. 之後仲難插入去..
其實可以避開d 雙非/單非/大陸貴族 已經值

回復 loveofwisdom 的帖子

我就係鍾意佢係中文幼稚園.

我兩個囝囡都係培幼生,會直升培小,不作他選!

引用:中文有問題+??+大家唔係中國人?狀元都出幾

原帖由 NICOLE123 於 12-10-18 發表
中文有問題 ?? 大家唔係中國人?狀元都出幾個.
幼稚園唔入.. 之後仲難插入去..
其實可以避開d 雙非/單非/大 ...
101%agree!

我也擔心未來出留學或上大學時, 某些學科的專有各稱要重新學習, 重新適應.

回覆:ppgirl 的帖子

就不用教。

培幼不但可以直升培小,最欣賞是學校有良好的品德教育,培幼、培小的學生品行都很好,很有禮貌。

回覆:chanstar 的帖子

有懷疑就吾好申請啦

培幼十分重視小朋友的品德培育, 若與其他出名"勁"的幼稚園比, 你會覺得培幼十分淺.若你只重視小孩幼稚園階段的學術水平, 特別是英文的話. 培幼不是你杯茶.

回覆:hellokit_wolf! 的帖子

Thank you for Chanstar and hellokit_wolf's replies, I understand more now!

回覆:為什麼培正那麼受歡迎呢?它不是中文幼稚園嗎?

小兒在培正讀梗k1, 當初選擇此校最吸引是一條龍,䦕學快兩個月了,確實明白為何眾說此校校風好,老師用上很多時間教導小朋友禮貌,守秩序,自理,課程相對外面那些要為小一鋪路的一定不可作比較,但我寧願小朋在校學到這些基本禮儀,老師講一句,好過我們在家講一百句,相信只有一條龍的學校才較容易有這空間,資源去花時間訓練小朋友!
不過最緊要父母知道自己要啲嘜,唔好同出面谷的幼稚園相比,這令自己與小朋友同樣辛苦!
有感而發!

worldcat   培正9年計劃、比起單一幼稚園更加有彈性去調整學術嘅程度.  發表於 13-11-13 22:43

回覆:tangotango 的帖子

我鍾意!型呀!

培正中中唔同其他中中,讀個就知!我好記得培中校長講,你今日入來係band3,到最後畢業你會係band 1!

我最鍾意就是他們的德育,我個人認為,就算有高學識,沒有品德也沒有用。
況且,PC並不是你想入便入到的學校!

davywm    發表於 13-11-12 17:03

引用:培正中中唔同其他中中,讀個就知!我好記得

原帖由 Taimum 於 12-12-18 發表
培正中中唔同其他中中,讀個就知!我好記得培中校長講,你今日入來係band3,到最後畢業你會係band 1! ...
校外生入到培中一定是band 1生啦!

引用:培幼不但可以直升培小,最欣賞是學校有良好

原帖由 chanstar 於 12-10-23 發表
培幼不但可以直升培小,最欣賞是學校有良好的品德教育,培幼、培小的學生品行都很好,很有禮貌。 ...
自己喺呢度畢業,絶對有同感

引用:Quote:原帖由+Taimum+於+12-12-18+發表培正

回覆:loveofwisdom 的帖子

今年第一年取消學券,英文課程也有所改革,再也不是那些 A for Apple, B for Boy. K1 英文 Phonics 功課一點也不淺。早陣子的 K1 功課,小朋友(家長?)要明白 avocado, anchor, ambulance, ankle, abed, tadpole , starfish 等圖片,以作配對。每天也有 NET 教英文!

‹ 上一主題|下一主題