用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 想問有就讀此校的資料
go

想問有就讀此校的資料 [複製鏈接]

我找了好多討論区,都比較小人提及此校的!我只找到這校爭些被殺校之後轉了直资,校園比較小,著重中文由初教起,打好基礎!想問下讀梗此校的家長对這校有什麽評價?功課多?課程深?小朋友上学愉快?老師師資如何等等?謝謝!

0    0    0    0

小女剛小一, 好鍾意返學, 功課唔多, 暫時試過一兩次有六樣, 平均都係三四樣.  我鍾意老師有愛心, 會包容小朋友, lunch 係外判公司到校煮的, 但就冇 abc 餐比你揀, 全世界食同樣的食物, 中文用廣東話上, 另加普通話堂 (個人唔 buy 普教中).

課程深淺, 因為冇教高一級或半級, 所以坊間好多人話好淺, 學校開放日時有科主任話小五英文程度達坊間中一二, 睇過佢地的功課都似係的.  小女剛小一, 英文功課比較深的係依 topic 寫 voca, 老師會比幾個例子, 學生自己諗多幾個個, 做過的 topic 包括 body, 文具, in the classroom, 我見之後會做的有 action verb, 其他唔記得.  我自己唔識比較, 不過我家姐有兩個小朋友, 最細的又係小一, 有時會交換意見, 我家姐話呢份功課算深.  中文最近會寫部首字, 即同人個部首 eg. 水部, 寫出你所識的水部的字, 寫滿一版係 90 個字.  我自己覺得 ok, 唔算特別深, 但同朋友分享就個個都話深.

my child also study P1at Lingnan this year . Not to much copying which my child hates .
Not too many dictations , quizes . Mostly assessments which are not ultra difficult .
Overall , suitable for P1 level  . There is time left for ECA (extra cirrucular activities) . If you want your child to learn gradually , this is the school to consider .

回覆:想問有就讀此校的資料

謝謝你們的解答!

回覆:chanwendy 的帖子

想請教這小學用活動教學,學生會否太free?小兒不太自律學習,不知學習環境適合與否?

‹ 上一主題|下一主題