用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生用的詞典
go

小學生用的詞典 [複製鏈接]

想買本中文詞典給小三學生用,各位有冇推介呢?你地用緊邊本呢?

1    0    0    0

我近來買左呢本, 之前有三本都成日查唔到課本上既詞語。之後問其他家長, 佢地介紹我咋︰

http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9620702174

醒目開學勳章

要留意係小朋友係用普通話拼音定部首查字典WOW

引用:我近來買左呢本,+之前有三本都成日查唔到課

原帖由 silvia_ng 於 12-10-15 發表
我近來買左呢本, 之前有三本都成日查唔到課本上既詞語。之後問其他家長, 佢地介紹我咋︰

http://www.cp189 ...
如冇記錯,商務其中一本詞典查字部分喺錯(在書展買),打電話問過編輯話根據寫字方式查,但我話咁個字實際上不是這部首,我仔啲查字功課錯晒(當年二/三年班時)!最後佢哋覺得冇錯,唔肯退款!
而家用這本詞典,起碼部首、字形筆劃全正確!

回覆:fionsung 的帖子

謝謝咁多位,我在書局隨手拿幾本詞典來看,每本有的詞語都很多不一樣,等我再去書局看看你們的推介

引用:要留意係小朋友係用普通話拼音定部首查字典

原帖由 Laputa 於 12-10-15 發表
要留意係小朋友係用普通話拼音定部首查字典WOW
兩樣都應該OK

pooh仔 發表於 12-10-15 20:57
如冇記錯,商務其中一本詞典查字部分喺錯(在書展買),打電話問過編輯話根據寫字方式查,但我話咁個字實際 ...

我都係用商務本學生字典的, 是這本錯嗎?

引用:Quote:pooh仔+發表於+12-10-15+20:57+如冇

原帖由 喵媽 於 12-10-17 發表
我都唔肯定,及太耐唔記得那些錯字及那本名稱!
如買咗就用住先,未嘅就不好嗱,費時做錯教錯小朋友!
最弊又不是全部,所以好難舉到例!
買時都冇諗到會有這樣事情發生,諗住字/詞典啫,怎不知會這樣排版(查字)!

引用:Quote:pooh仔+發表於+12-10-15+20:57+如冇

原帖由 喵媽 於 12-10-17 發表
應是「詞典」那本錯,因我不會買「字典」!我唔知商務出咗多少版本詞典,我只認得封面!

pooh仔 發表於 12-10-17 16:37
應是「詞典」那本錯,因我不會買「字典」!我唔知商務出咗多少版本詞典,我只認得封面!

...
明白, 謝謝!

回覆:小學生用的詞典

我幫阿女買咗朗文,阿女話同老師上堂用嘅一樣

IMG]http://cdnll.img1.imagechef.com/w/080509/anm8f892e0ba333e520.gif[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題