用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助 ...
樓主: IOBB
go

大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助 [複製鏈接]

其實我覺得有幫助! 不是因為有多樣野放在portfolio, 而是小一面試時有些學校會有"動作題" - 跟主老師做動作, 跳舞, 等等. 如果習慣了跳舞, 可以"放"些來跟老師做, 而不是怕怕羞羞地做"半"個動作, 已經看來自信很多!

little_yolky  咁就只學跳舞就得, 唔駛考試, 因為PP試唔一定要考的。  發表於 12-10-17 16:18

Not much use!!
During the interview, the school focus on test students' academic ability....

Take E.nopi / Kumon is more useful

回復 chaned12 的帖子

But some schools do not buy this.  Better with some public exam or competition.

宜家有好多小學都唔睇portfolio,係填表時仲講明唔好交添。比小朋友上興趣班應該以小朋友興趣為主,為攞張cert去考小學根本扭曲咗上興趣班嘅原意。我女就係零證書去考小學嘅,雖然佢係有上興趣班,但全部都係佢自己揀佢喜歡上嘅,佢零壓力去上興趣班上得好開心係我最想見到嘅。如果你交太多cert去考小學,老師校長只會覺得你比錢人幫你教仔,根本無親子教育,父母有幾多時間陪小朋友呢樣考小學都佔一定分數!

tung0409  agree!  發表於 12-10-16 10:30

no use! 學其他嘢好過~

張PP cert對考小一無用。如果想portfolio有嘢寫, 一般芭蕾學校都會有在讀證明發的。最緊要小朋友學得開心, 搵間好0既俾佢學, 只為學好體態。養女孩子要比男孩子花心機, 女孩子呢, 要貴養, 琴棋書畫樣樣要識, 這樣長大才有內涵, 只顧讀學業, 咁點來得優雅呢。學芭蕾舞可以改善扁平足, 駝背, 體態好, 儀態萬千。其實, PP cert唔一定要考, 考一次成千幾二千蚊, 好貴, 儲埋啲錢考P 或Grade 1 cert好過。

如果你擔心佢考P1, 就每天跟她傾偈15-30分鐘, 任何話題, 可以訓練她專心聆聽, 理解及表達能力, 仲有幫助。仲有, 請她講故事給你聽。

kwkyeung    發表於 12-10-16 23:08

參考幾位在SPCC and DGJS 的小朋友在幼稚園時的興趣班,其實貴精不貴多,游泳,芭蕾舞,彈琴是主要項目,專心學好這三項已非常好,而這三項最好選些較為專業及聲譽良好的學校,因為由這些專業學校頒發的評估或證書較能獲得認同。

回覆:IOBB 的帖子

其實跳舞是興趣!最重要小朋友喜不喜學!

有無証書根本唔重要, 小朋友的童年最緊要開心,
如果女女想考便給她考, 當是一個考驗, 因為考PP唔難,
這樣亞女有了個証明, 自信心會大D, 另外, 爸爸
媽媽都有個紀念嘛!

如果因為考小學才去考PP試, 我就唔會囉!

little_yolky  係呀, 考個試千幾二千蚊的, 好貴。如果阿囡鐘意又唔同, 考到搵相架鑲起佢, 佢會好開心的。  發表於 12-10-17 10:39

回覆:giannapoon 的帖子

學校PTA好需要您分享教授子女的心思

回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

唉…我覺得學咁多野幫助不大,ABRSM都夠認受性啦,我仔K2已經考左某種樂器既3級,到而家暫時都未有offer!

kwkyeung  咁黑仔?  發表於 12-10-16 23:02

如果老師教得唔好, 我相信張 cert 啲成績都唔會好.

little_yolky 的帖子

同意

回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

我相信應該係cstd果類嘅試,pp exam係無grade嘅,因為係一班人考,有都只係group grading。

我想講呢,就算轉左老師,應該都可以報考,只要係個ctr有提供的話。

而呢d考試係考試局認可嘅,無可否認,呢d一定比ctr嘅計出席率嘅cert powerful,因為果d係去坐坐都會有,未必有評核,而pp試雖然無個別人嘅grading,但起碼都係澳洲果邊派examiner來評估。不過,我都覺得學校唔會單因為跳舞有cert而增加入讀機會,因為小學一般不太著重跳舞(雖然有跳舞班)。如果以「profolio搵d野寫」來講,會無無cert/有attendence cert好d,但相對英文/普通話呢d,我覺得學校無咁睇重。

但如果學校會考音樂、律動嘅野,咁我覺得面試前真係會有d幫助,佢地嘅body movement應該較好。

所以呢,最重要係小朋友中唔中意,中意嘅,搵個好老師繼續囉,報pp試都無壞,又唔貴,但如果小朋友本身一般,就算啦

我地考RAD PP 果時考試費+買衫差唔多成千蚊。我都唔覺得張cert對考學校有乜幫助,不過阿女學得開心就由得佢繼續學lor.佢有D一齊跳舞嘅同學仔,跳得好過阿女,但升咗小學都無繼續lu。

引用:我地考RAD+PP+果時考試費+買衫差唔多成千蚊

原帖由 joyce919 於 12-10-17 發表
我地考RAD PP 果時考試費+買衫差唔多成千蚊。我都唔覺得張cert對考學校有乜幫助,不過阿女學得開心就由得佢 ...
可能芭蕾舞係會貴少少,我仔仔係學爵士舞,之前問過學校,考cstd / atod都係$3××,衫係$100咋,可能學校平啦,不過我個仔係剛剛學嘅,應該下年先可以考試lu

回覆:cyhh 的帖子

我個女上年都考咗,跳舞嗰 part 係一個個小朋友自己跳㗎,考官對每個小朋友都有grading 同 comment㗎!

醒目開學勳章

引用:叫做話俾人知有學緊咁解 +

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-15 發表
叫做話俾人知有學緊咁解

回覆:conniechan125 的帖子

九成冇幫助,一成存希望,總之不要抱期望

Suddenly recall that what IOBB said is PS not PP.  PS is actually not an exam but demonstration as per RAD. ABRSM/HKEAA starts from PP at age 5 which is an exam.
‹ 上一主題|下一主題