用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 邊到學Phonics好
go

邊到學Phonics好

如題, 有沒有家長可以分享下?

3歲

回覆:邊到學Phonics好

你本身鍾意邊套 phonics system? 三歲嘅話 Letterland同 Jolly Phonics 都可以 (同是英系 phonics) 。我自己就歲半左右開始用 Letterland 當故事咁講,而家兩歲半就上埋家長班自己教。加上亞囡間PN 都用Letterland , 易入腦好多。K2開始就可以轉用 Synthetic Phonics

thomas982226  請問家長班意思係..你同個女一齊上堂一齊學嗎?  發表於 12-12-5 12:57

回復 sbux 的帖子

請問家長可以喺邊度學呀?

引用:回復+sbux+的帖子 請問家長可以喺邊度學呀

原帖由 Ali_03 於 12-10-17 發表
回復 sbux 的帖子

請問家長可以喺邊度學呀?
你入 Letterland Offical Website 有香港代理資料嫁喇,中心地點喺太古城中心

sbux 發表於 12-10-17 21:41
你入 Letterland Offical Website 有香港代理資料嫁喇,中心地點喺太古城中心
唔該哂!

引用:你本身鍾意邊套+phonics+system?+三歲嘅話+

原帖由 sbux 於 12-10-15 發表
你本身鍾意邊套 phonics system? 三歲嘅話 Letterland同 Jolly Phonics 都可以 (同是英系 phonics) 。我自 ...
點解你讀到 k2 要轉 ? letterland 讀上去有咩問題 ?

唔係Letterland 有問題,而係Synthetic Phonics 公認暫時最完整,但小朋友起碼k2先可以開始學。咁之前用卡通人物豐富嘅Letterland教佢基本原音和簡單blending,可以令佢學Sythetic 時更易掌握。而且大家都係英系又唔會涵接問題。再者k2以後佢應該會唔想太卡通

引用:唔係Letterland+有問題,而係Synthetic+Pho

原帖由 sbux 於 12-10-22 發表
唔係Letterland 有問題,而係Synthetic Phonics 公認暫時最完整,但小朋友起碼k2先可以開始學。咁之前用卡 ...
where to learn synthetic phonic?

引用:Quote:原帖由+sbux+於+12-10-22+發表唔係Le

原帖由 meloeskie2 於 12-10-24 發表
where to learn synthetic phonic?
現在只有指定的教育中心有得學 (或者學校內推),詳情你可以Search RWI 就有相關中心資料

meloeskie2  Thanks!  發表於 12-10-25 16:32

Jolly Faith is very good arrrrr!

引用:Quote:原帖由+sbux+於+12-10-22+發表唔係Le

原帖由 mrswolf 於 12-10-27 發表
乜唔係愈早學愈好架咩?我見啲人好細個就學添
兩三歲好多連母語都未發得清,點學 Synthetic 咁難嘅 Phonics? 唔好人云亦云,急於贏在起跑線而賠上孩子的學習興建

你住邊區呀? 我住油塘架, 啱啱幫我仔仔報左jolly phonics既試堂, 不過由於未夠人數, 未confirm我開唔開班班. 間鋪叫天輪學藝坊, 地鐵站附近, 有興趣就pm我喇, 我再俾間鋪d info你, 不過我自己都係試下架咋, 唔知好唔好.

回復 sbux 的帖子

"你本身鍾意邊套 phonics system? 三歲嘅話 Letterland同 Jolly Phonics 都可以 (同是英系 phonics) 。我自己就歲半左右開始用 Letterland 當故事咁講,而家兩歲半就上埋家長班自己教。"

請問家長班OK嗎?  學完怎樣?  我本身英文唔好, 講野唔得, 想學來教個小朋友, 請俾地意見, 謝謝!

引用:回復+sbux+的帖子 "你本身鍾意邊套+phonic

原帖由 sharonwongg 於 12-11-15 發表
回復 sbux 的帖子

"你本身鍾意邊套 phonics system? 三歲嘅話 Letterland同 Jolly Phonics 都可以 (同是英 ...
家長班OK, 我十分贊成家長上,就算唔自己教都知套教材概念係點。如果你英文唔太好,我建議你未必需要自己教,但可以放CD 一齊聽 letterland D 歌,啷啷上口可能你潛移默化都會對 Phonics 有認識同進步。加油,其實媽媽真係每分秒都同小朋友一齊學習

sharonwongg  tks:  發表於 12-11-16 10:23

九龍塘有一間,外簎教師,你可以打去問吓了解咗先 Tel :27940855