用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 校外比賽成績
go

校外比賽成績 [複製鏈接]

LHT 校外比賽表現較好的好似只是游泳和音樂方面,因我在學校和校網上只看到很少關於學術方面的獎項如奧數或朗誦...? 是否這方面學生比較弱?

0    0    0    0

回復 patkwokhk 的帖子

非常讚同你的說法,為什麼時時要跟其他學校比較?沒有這/那方面的公開成績便是弱?

回覆:校外比賽成績

因為如選了此校就打算讀12年,學校又沒有呈分試,咁怎樣知道學生的水平相比其他學校是怎樣呢?學校有冇公開這方面資料?

唔通要等12年Dse result咩!校外比賽只是其中一種知道學生能力的方法。

醒目開學勳章

ckawing2 發表於 12-11-21 10:38
因為如選了此校就打算讀12年,學校又沒有呈分試,咁怎樣知道學生的水平相比其他學校是怎樣呢?學校有冇公開 ...
代我解答妳的問題.希望消除妳心中的問題.
大仔是今年中一學生.入讀官塘區band 1學校,該校好多家長都希望兒子可入讀(包括將軍奧區).
他班中有幾位都是將軍奧誇區同學.其中一位同學就是陛慶濤學生.該學生是叩門入讀.
剛完成測驗,根據我仔所說,該生成績,我想他是全班10名內(可能是頭幾位)之同學.數學科重要是full mark.

小朋友成績好/壞.
一間好/唔好學校.
均需大家(學生/家長/學校)配合才能產生化學作用.

醒目開學勳章

回復 ckawing2 的帖子

漏o左最重要一句.細仔是今年小一生.

回覆:winglongyan 的帖子

謝謝你的回覆,知道冇呈分都可以成功叩門,消除呈分問題,就放心了。
我都幾欣賞LHT 的高透明度和管理質數。

升中要呈分,名校的叩門機會太小,除非學生是尖子。網上看到陸慶濤的中學羅氏的DSE, HKCEE 和 HKALE 等公開試成績都不錯。如果校內成績好的話,很有機會升大學。學校只是一個平台,讀書還是靠自己。相信陸慶濤校長不呈分其一原因是保留學生給羅氏,不為他人作嫁衣。

如果羅氏中學咁好, 為何那位同學要跨區去叩門其他中學???

要他自己才知道。關於羅氏,可在網上查看其過去幾年的公開試成績,作為個人選擇的參考。當然,公開試成績不代表一切,只是家長較關心及能夠拿到的參考資料,有些因素如校風就不知道。再說讀書還是靠自己,無論是否入讀名校,自己考回來的成績才算真。

其實上面講嘅喺band 1 頭嘅觀塘官津中學, 而羅氏只喺band1中至尾嘅中學; 果個學生肯定唔會去叩一間比羅氏還差嘅band 1 尾或以下嘅中學.

人望高處, 水向低流喺人之常情, 好正常嘅, 所以winglongyan選擇LHT是有一個最低保證, 有一間band 1 中至尾嘅中學做backup, 將來成績好嘅亦可以出外叩band 1 頭嘅中學門.

我都同意。所以才明白陸慶濤小學校長不呈分的原因。物以纇聚,很多名校都是靠接收良好學生去做出良好成績。至於陸慶濤的中學部羅氏基金中學,本身是一所直資英文中學,有幾年公開試成績支持,現在每年又只向外公開面招收二三十名中一學生,在區內應有一定吸引力。

其實從以上例子可以看到, 只要學生有本事, 唔呈分喺對這些學生影響不大, 阻止不了這些學生流向更好嘅中學. 能做的衹有將中學辦得更好才是出路.

醒目開學勳章

我講出此事實,是沒什麼特別用心.只是想告訴大家知陸慶濤是間好學校.可放心入讀12年.
我仔入到陸慶濤時,大仔正考呈份,還未知去向.直至9月開學後才知同班中有位同學是由陸慶濤出來.
其實叩門成功率是好底 好底 好底,.每間學校只得6/7個位,但叩門人數是幾百,入到真係.........
我沒有猜測該位學生為何不原校上中學.
每位家長都會幫自己小朋友選擇一條合適路給他們行.

可能有樓主會有????細佬可以跟哥哥入讀同間小學,為可我不上該小學要入陸慶濤.????
真心.我沒說大話.在自行是我選的也不是哥哥所讀的小學.
我由頭至尾均沒有想過入陸慶濤.直到機緣巧合下去聽陸慶濤簡介會.感覺好好,而且正想尋一間小班學校給細佬上.回家後同先生相談後才決定報考.小兒也幸運地入讀.

點解我要選入陸慶濤???
當然有一間好中學(羅氏)backup也是我選之一,但最大原因是升中派位這個遊戲真係好玩.一玩就要你玩幾年,玩完後,是否你想要的東西????不一定.在這個遊戲中,我已經好疲倦,沒有一天可停.
此遊戲玩一次好,再玩多次我相,我會死快D.

至於我會否跟這位學兄一樣.我不是仙知.6年可以變化很大.而且小兒能力可否做到 top of the top  ???????
就算有也要配合各方面條件才能成功.(真係好微).
最後都係一句
小朋友成績好/壞.
一間好/唔好學校.
均需大家(學生/家長/學校)配合才能產生化學作用.

***我仔現讀之中學,並不是什麼名校,只是一間較多家長喜歡的學校.就算是一間名校,也要佢努力才可讀得好成績.***
‹ 上一主題|下一主題