用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如何係最短時間送個女去外國升中學?急!!! ...
樓主: wongwaming
go

如何係最短時間送個女去外國升中學?急!!!   [複製鏈接]

回覆:如何係最短時間送個女去外國升中學?急!!!

U can go there with her as traveling and then look for schools, but afterwards its very important that u stay and support her. if u just put her there and hope she will sort all the problems out, it's impossible. Suggest to spend more time to understand her, and think as her first.
It is a difficult route for u, but its long term benefit for ur daughter...
Hope this helps?

回復 Yanamami 的帖子

正是,由於仔仔5年級,爸爸要工作,我陪唔到佢去了,不過已經多次同佢解釋,佢應該知道。。。況且我會儘量將所有事情安排妥當,令佢無壓力咁佢新西蘭。。。
主啊,祢的話語說:[與智慧人同行的,必得智慧;與愚昧人作伴的,必受虧損.]不要讓我的孩子為 愚昧人的同伴;使她和智慧人同行.更不因和愚昧人同行糟虧損 ...

回復 Jesicamama 的帖子

thank you !we just want her studying , and change the environment , leaving her bad friends.......
主啊,祢的話語說:[與智慧人同行的,必得智慧;與愚昧人作伴的,必受虧損.]不要讓我的孩子為 愚昧人的同伴;使她和智慧人同行.更不因和愚昧人同行糟虧損 ...

回復 wongwaming 的帖子

wongwaming,
你地對上一次一家人一起去外地旅行係幾多年前?開學前配合到新年假期嗎?就算就唔到新年假,都值得請一個禮拜假一家人送佢去旅行兼開學。為一家人留下一些值得回味的共同經歷非常重要。

回覆:Tommy 的帖子

其實我哋今年暑假先去布吉玩了一個禮拜返來,玩的好開心!誰知返來臨近開學,一連串事情發生令我措手不及!

回覆:wyh4747 的帖子

thank you so much , she is ready to go to New Zealand studies。.:

Don't worry, I think your daughter who love you in deeply.

回覆:nakai_miu 的帖子

:

唉, 真係好無奈...

我記得前排在ek有個帖子, 有位媽咪講述佢老公以前又係好反叛, 後來家人送佢去外國讀書, 之後成個人脫胎換骨, 好似得到重生咁... 但搵唔返條link.

既然你已經試過晒咁多方法, 也考慮過咁多野, 希望呢招work啦.

回覆:Jackieson 的帖子

我也希望她能脫胎換骨:

回復 Jackieson 的帖子

在高中教育,ANChan59的『邊間大學愉快學習,活動教學,又唔谷?』,由Chunyatmam分享佢hubby的經驗。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2463864&extra=page%3D2&page=1

Jackieson  right! thx.  發表於 12-11-5 13:43

wongwaming 發表於 12-11-2 15:47
我也希望她能脫胎換骨:
加油。
我身邊有過這樣的成功例子:多年前我有一個 auntie 的女兒極心散,無心向學,只好打扮,和一班一樣無心向學的朋友為伍,屢勸不改,auntie 實在沒有辦法,只好死馬當作活馬醫,把她送去英國寄宿學校,希望她換個環境,離開損友,會有個希望重回正軌。她女兒去了英國後,知道父母供她出國讀書不容易,初到學校被一些同學排擠,卻反而激起了她的好勝心,出死力讀書,半夜還躲在廁所裡溫書,成績一下子就上去了,後來還考到劍橋,如今已是一孩之母,任職某大公司高層,auntie 真是老懷安慰。

希望你女兒會是另一個成功的例子

回復 mugtaitai 的帖子

多謝您的鼓勵,今晚先送佢上飛機,我差D忍唔住喊了出來,看到佢頭也不回,心里好痛,好唔捨得,不過無論如何,唔捨就唔會有得,痛都要放佢出去獨力歷練了。。

Jackieson  "看到佢頭也不回,心里好痛。。" 感受到..
祝一切順利!!  發表於 12-11-5 13:32

回覆:wongwaming 的帖子

唔好難過,縂有一天她會知道父母的恩賜,放手樣她自己成長吧!人不磨不成器,為人父母者盡自已本份,做到最好,大家努力,加油!!

回復 wongwaming 的帖子

放心喇,而加d後生仔女覺得頭也不回地步入機場禁區先至「型」,我個仔都係咁行入去。佢地唔會係您面前哭哭啼啼,因為佢唔想您擔心,更加唔想您睇到佢軟弱的一面。
一個人去到外面,佢地一定會遇上很多不能預計的問題和挑戰,佢未必會同您講,但為了生存,佢總有辦法去解決,問題獲解決之後,人就變得成熟,慢慢佢地就會變成另一個人。

回覆:dizidizi 的帖子

thanks可暫時喘口氣!

回覆:Tommy 的帖子

您講的啱,佢入去頭低低,我就喊了出來,咁多年都未分開過!

回覆:awah112 的帖子

‹ 上一主題|下一主題