用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁vs 英華
go

陳守仁vs 英華 [複製鏈接]

如果2間都收大家會選邊間?

3    0    0    0

回覆:陳守仁vs 英華

唔同類型嘅學校,只有你自己先知

引用:唔同類型嘅學校,只有你自己先知 +

原帖由 momama 於 12-10-14 發表
唔同類型嘅學校,只有你自己先知
同意。

收左先諗都未遲

susuwai  agree  發表於 12-10-14 23:13
Lok-Lok  agree too  發表於 12-10-14 19:47
fatgoat  agree  發表於 12-10-14 14:50

引用:如果2間都收大家會選邊間? +

原帖由 muima 於 12-10-14 發表
如果2間都收大家會選邊間?
如果兩間都收,無論揀邊間,揀之前一定買反條六合彩先,因為兩間同時收幾會近乎0!!

chatterbox_mom    發表於 12-10-15 10:26
dollyyuki    發表於 12-10-15 00:41

hahaha....onepiece你真funny!!!

我朋友都有諗過呢個問題,佢話佢會選陳守仁,因為英華既最大優點=陳守仁既缺點就係佢可以直上中學....所以要睇你自己覺得呢樣野重吾重要喇!
因為我朋友覺得如果夠實力,可以選比英華書院更好的中學
而她喜歡陳守仁英文好!

引用:Quote:原帖由+muima+於+12-10-14+發表如果2

原帖由 onepiece 於 12-10-14 發表
如果兩間都收,無論揀邊間,揀之前一定買反條六合彩先,因為兩間同時收幾會近乎0!!

...
唔係喎

carolmum 發表於 12-10-14 23:32

我朋友都有諗過呢個問題,佢話佢會選陳守仁,因為英華既最大優點=陳守仁既 ...
因為我朋友覺得如果夠實力,可以選比英華書院更好的中學<純粹搭訕,就算讀英華小學,有實力的話,應該都可以選比英華書院更好的中學?不過最重要係...我諗都幾難確保小朋友6年後是有實力的人士,利益申報,我的孩子並非以上兩校的學生

haha,吾知呢~佢吾鍾意英華書院wor...
不過聽過2間學校的學生講英文,我都覺得陳守仁比較好
當然有很多其他問題考慮吧!
亦可能她不想孩子學樂器,怕兼顧不來

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-10-14+發表如

原帖由 momama 於 12-10-14 發表
唔係喎
呀!唔係"近乎0", 應該是"等於0"先真... 因為我個是女..
講下笑姐,開心D,人都精神D!

引用:hahaha....onepiece你真funny!!!我朋友都有

原帖由 carolmum 於 12-10-14 發表

我朋友都有諗過呢個問題,佢話佢會選陳守仁,因為英華既最大優點=陳守仁既 ...
我諗要有陳守仁升中成績表後先比較會客觀些。

英文好唔好我就不肯定,因為有聽講讀寫幾方面,例如很多國際學生講得好好,但有啲末必寫得很好,有啲不太喜歡學習文法。

carolmum  去年的升中成績, 我都覺得不錯
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2010-2012.php  發表於 12-10-15 01:08

引用:Quote:原帖由+carolmum+於+12-10-14+發表ha

原帖由 ASamSam 於 12-10-15 發表
我諗要有陳守仁升中成績表後先比較會客觀些。

英文好唔好我就不肯定,因為有聽講讀寫幾方面,例如很多國際 ...
完全認同. 好多人覺得間學校"好",唔係真係知道間學校點"好",只是因為見到好多人報同好多人話"好",實情間學校未必係噤"好". 不過事情是會"自我實現"的, 只要人人覺得"好",學校自然會變"好",最後出來可能真係會好"好".
點解?細心想想就會明白傢喇...

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2010-2012.php

引用:+http://www.plkctslps.edu.hk/students-st

原帖由 carolmum 於 12-10-15 發表
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2010-2012.php
根據這個表,在陳守仁考頭10名的男生好似較有機會入Band One 頭的學校喎。

不過如果係我,都係放個小朋友入英華安全D,因為肯定唔會變成最低嗰行" Other local, international & oversea schools (26 students)".

呀....陳守仁升中other school 有可能係ncs (即non-chinese students) 因學習法文及英文, 畢業時中文只有小三程度, 較難入讀大部分學校, 所以有d會返自己家鄉, 有d外國升學, 所以呢5份 1 既小朋友去左咩學校, 學校未必有資料。

不過成日 xx vs yy 係冇咩意思, 只有最適合自己細路既學校, 冇一間可以叫最好既學校呀!

ASamSam 發表於 12-10-15 01:25
根據這個表,在陳守仁考頭10名的男生好似較有機會入Band One 頭的學校喎。

...
都唔只既...嘻嘻....
分享下, 係升中派位果邊, khmama個中學排位超正, 佢按學校公開試考績排名, 我試過按佢名單對照, 得出黎既結果都唔錯...

呀仔過兩年都考中學...希望越來越好啦! 哈!

chunsamyuen  &quot;khmama個中學排位超正&quot; 可否PM我邊度有得睇 ? many thanks !!  發表於 12-10-15 10:32

英華都幾多功课,就這方面比陳辛苦。 陳較着重體能活動,适合活動型小孩,校舍有indoor swimming pool, 攀石设施等。 不過,上中學方面,英華好像比較有保障。

可能我個人比較負面,我睇一間小學升中,多數會睇佢比較差的同學派成點,老實講,睇最好o個d冇2c,人家入到超級名牌,唔一定全部是小學的功勞,家長栽培,特異功能,缺一不可,但如果比較差o個d都能夠去到校風好的學校,咁似乎比較理想。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

呢個就係排位表啦。
‹ 上一主題|下一主題