用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院,福建中學,聖道迦南.....
樓主: oscar1117
go

匯基書院,福建中學,聖道迦南.....   [複製鏈接]

小時了了 發表於 14-11-9 20:12
依家選中學真係好多野考慮:1)學校程度自己個女應唔應付到;2)校風 ;3)宗教;4)高中課程組合;5)通 ...
我都煩緊....

hermanpapa 發表於 14-11-7 19:59
若不是去做全職運動員,始終行學術路為主,體藝只是學習的一部分,培養孩子的專注力和良好品德。

...
明白的. 佢易教又唔係, 難教又唔係, 只望運動令佢學會良好品德. 又懶又想走捷徑 , 學術和運動只願付出少, 但希望有大大的收穫, 心還是非常貪玩. 有時大家都唔知佢想點

cellon 發表於 12-10-13 21:32
請留意其中有否實施愛黨教育的學校。

上星期六在福中面試老師問了一個問題,           
老師問:      "你爸爸是警察嗎?"
我女兒答:   "不是"
利申:  我住政府宿舍, 但不是警察.                  
唔明老師問呢題的用意?  
家人是警察是否不取錄?  

定我諗多左?

回覆:匯基書院,福建中學,聖道迦南.....

我有位單親朋友個仔幾年前in過福中,個副校in佢,問佢假如冇英文班會唔會讀,我朋友都話ok,跟住一問爸爸,佢話離咗婚,跟住副校就話你一個做嘢邊度有能力交到學費,然後就叫佢返去等消息。
第二次再去in,到個訓導in,又係同樣說話

回覆:^曾小姐^ 的帖子

福中減免好淸楚列明,不會因冇錢冇書讀。雖然我們已經不是福中人,但事實就要說明淸楚。現在我們在英華,一樣不會因冇錢冇書讀。兩間學校也叫我不用檐心學費,收得你就冇問題。

引用:+本帖最後由+cicada+於+14-11-11+12:22+編

原帖由 cicada 於 14-11-11 發表
可能係警察,會即收。

回覆:hermanpapa 的帖子

Hermanpapa,
請問咩原因令你們不再是福中人?

回覆:August07 的帖子

孩子喜歡男校多些。福中是不錯的,資源足夠,我們遇到的都是好老師。選學校也要看使用者意願,我們認為好,他們的想法可能不同,學習和𢦓長的路好長,不能忽略他們的意向。

通常福中第二輪面試考d咩?

我個仔入吾到福中的second interview,但昨天收到褔中寄來開放曰和升中講座的入場劵,好奇怪。
我想問福中是否有扣門位可再試!

憫父 發表於 13-6-7 20:36
原來如此!謝謝你!
PC自行好似唔收街外生?就算收唔哂所有自己小学学生,但都係盡收,相信流失既係头尾大概共10%既学生。

mamapeggie 發表於 13-6-5 03:08
唔好意思剛路過睇到你們談論Banding問題,我女今年九月升讀中一全級考第二應該是banding1學生,匯基和福中 ...
全級考第二係講紧P6? 可以考GH SPC DGS SPCC呀~

回覆:BOBO1229 的帖子

福中是有扣門位在放榜後,舊年好似有30個位。放榜後即日及第二日會接受扣門。你要第一日去扣,因如合適,學校會即收的。你第二日去便會剩下越少位,机會便更微了。

1. 匯基. 最好. 全人教育
2. 聖道迦南
3. 也不會選左校…!

‹ 上一主題|下一主題