用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院,福建中學,聖道迦南.....
樓主: oscar1117
go

匯基書院,福建中學,聖道迦南.....   [複製鏈接]

hermanpapa 發表於 14-11-6 20:17
兩間也有offer,福中出手高些。最初選校是福中離家近,英華遠。但一年後也是轉回英華,原因已經告訴過您知 ...

我起初不知是你, 看到因家近而選福中, 正好在我這段時期考慮的重點原因,

因小學的5年也是每天返學車程長, 影響了不少讀書時間, 再升中便怕少了更多的時間.所以一直煩惱如何選擇中學

hermanpapa 發表於 14-11-6 20:17
兩間也有offer,福中出手高些。最初選校是福中離家近,英華遠。但一年後也是轉回英華,原因已經告訴過您知 ...

真心請教, 選校離家近是否好重要呢? 假如, 我講係假如小女有以下三間收, 求教意見

因為家住北區及一家是基督徒, 首選匯基, 次選沙田培基, 第三選福中, 三間小女都要跨區上學的但培基最近. 但見您的回應, 好似隱藏學校家近其實原來不應最大考慮因素, 可否講多些其他因素及見解呢! 謝謝先

回覆 小時了了 的帖子

學校近屋企的確是對仔女來說是無咁辛苦. 以我仔為例, 中一生每天放學後有不定時活動.  放學時間平均5:00pm-6:00pm. 返屋企還要做家課, 溫書.    書包又重, 又要帶飯盒, 又要帶體育服鞋.  好彩步行返屋企只需約7分鐘. 早上7:00起床, 返到屋企約6:00左右.   所以總結學校近家是要考慮其中一个因素.
當然如果有私家車接送例外. 幾遠都沒問題啦.

選擇好學校當然是頭選最重要因素, 第二選擇是學校與家距離.  最多坐一程短程約15-25分程車程是可接受, 多轉駁就浪費仔女休息時間和讀書時間.   你想下他/她要讀六年.....

123WING 發表於 14-11-7 12:02
回覆 小時了了 的帖子

學校近屋企的確是對仔女來說是無咁辛苦. 以我仔為例, 中一生每天放學後有不定時活動 ...

我都想學校係屋企附近, 但北區只得 5 所英中, 而本身是基督徒, 其中一間英中係道教已唔考慮了, 只有 4 間. 而北區又嚴重學位不足, 要向大埔借位了. 係咁惡劣嘅北區升中派位大環境下, 我自己個人愚見係跨區係唔錯升中選校出路

心誠可以嗎!

小時了了  純個人覺得Band 2  發表於 14-11-7 13:53

引用:Quote:hermanpapa+發表於+14-11-6+20:17+兩

原帖由 PalFan 於 14-11-07 發表
我起初不知是你, 看到因家近而選福中, 正好在我這段時期考慮的重點原因,

因小學的5年也是每天返學車程長 ...
最初考慮遠近,但小朋友意願才是重點,不能忽略。其實從我家去福中和英華的交通時間相差不到十五分鐘。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-7+09:48+編

原帖由 小時了了 於 14-11-07 發表
我們以小朋友意願為先,有時候我們成人的想法和他們不同。個人意願才是推動學習誘因,若是忽略了,對他們可能是災難。

hermanpapa 發表於 14-11-7 15:53
我們以小朋友意願為先,有時候我們成人的想法和他們不同。個人意願才是推動學習誘因,若是忽略了,對他們可 ...

我個仔打得既波友唔係神校就名校, 連師兄都入左, 係得佢兩邊未到岸, 佢個意願當然想同波友一齊, 但佢呢種未上又跌唔去既人, 令我好頭痛.    最慘校內張成績表唔夠人靚仔. 要出去跳區搶位難, 有時我都會諗, 不如乖乖選返校網區. 起碼都入返BAND1校.  

引用:Quote:hermanpapa+發表於+14-11-7+15:53+我

原帖由 PalFan 於 14-11-07 發表
我個仔打得既波友唔係神校就名校, 連師兄都入左, 係得佢兩邊未到岸, 佢個意願當然想同波友一齊, 但佢呢種 ...
若不是去做全職運動員,始終行學術路為主,體藝只是學習的一部分,培養孩子的專注力和良好品德。

回覆:IwanBB 的帖子

我仔今年入福中,以前是半英中,以如今全英中來說,是band one C 了。…………好注重品格規則的學校,我仔上中一後勤於留意個人衞生,因有其他同學沒剪指甲也要罰抄。…………功課一般,測默較多,ipad好有用,有很多有用讲座,前天有個沒手的人到校勉勵他們、今天則請了個十薉天才講數學和諸葛神數事宜…………最重要是呀仔好鈡意福建,他說同學較易相處,老師也和譪可親。……………………我早前發現有人在校服上徽上黄絲帶,不是外人想的專制。………………本是隱陣band one中尾生、入到精英班,都有幾多高手。

鄧您高興, yovin

引用:我仔今年入福中,以前是半英中,以如今全英

原帖由 yovin 於 14-11-07 發表
我仔今年入福中,以前是半英中,以如今全英中來說,是band one C 了。…………好注重品格規則的學校,我仔 ...
男仔學家政也很好,他把炒飯拿回家給我品嚐時,真的是感動落淚。

小時了了    發表於 14-11-8 16:12

今日同囝囝去福建中學1st interview, 感覺良好, 期待2nd interview.

hermanpapa    發表於 14-11-8 17:40
小時了了    發表於 14-11-8 16:11

中文有一班普通話教

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-7+09:48+編

提提你,每間學校的放學時間不同,有的放三時正,有的放四時半,有的放學後有保底或拔尖班,所以可能放到好晏,放得晏就要考慮與家的距離或車程時間了。

引用:Quote:123WING+發表於+14-11-7+12:02+回覆+

我都想學校係屋企附近, 但北區只得 5 所英中, 而本身是基督徒, 其中一間英中係道教已唔考慮了, 只有 4 間. ...
我都同意學校不能離家太遠!有時留校太夜,孩子沒有充分休息,好可能影響學習成效!

yovin 發表於 14-11-9 11:06
提提你,每間學校的放學時間不同,有的放三時正,有的放四時半,有的放學後有保底或拔尖班,所以可能放到好 ...

依家選中學真係好多野考慮:1)學校程度自己個女應唔應付到;2)校風 ;3)宗教;4)高中課程組合;5)通識用英文教及考抑或是中文;6)普教中抑或是廣教中;7)與家距離。。。。。好似無窮無盡咁多野要考慮,我覺得個腦好實及好亂呀!!!!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-9+20:12+編

原帖由 小時了了 於 14-11-09 發表
雖然很多考慮因素,部份是 Critical, 部份是重要,部份只是nice to have.......

只看 Critical 就夠。找住 Vital few, 80-20.

小時了了  Thanks a lot!  發表於 14-11-9 21:46
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-9+20:12+編

原帖由 小時了了 於 14-11-09 發表
認得你的名字,你是一名好媽媽,加油!

小時了了  俾人點相了, 哈!   發表於 14-11-10 09:54

yovin 發表於 14-11-7 21:28
我仔今年入福中,以前是半英中,以如今全英中來說,是band one C 了。…………好注重品格規則的學校,我仔 ...
入到自己鍾意既中學一定會讀得好開心! 恭喜!

多謝你既資料和意見^^

‹ 上一主題|下一主題