用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院,福建中學,聖道迦南.....
樓主: oscar1117
go

匯基書院,福建中學,聖道迦南.....   [複製鏈接]

是否三間都會有叩門位?

回復 coolzoo 的帖子

以我所知,福中有叩門位,而匯基及聖道迦南已經收齊學生。

唔好意思剛路過睇到你們談論Banding問題,我女今年九月升讀中一全級考第二應該是banding1學生,匯基和福中在第一輪都收了她兩間都可以申請到獎學金,最後我女自己選擇了福中,其實老師對她說不必考直資基本上原無意外選既學校都應該一定派到。但係我們都選直資係因為直資大部份學生都揀過操行比較好d,而照我所知福中比匯基難入,如果匯基係1c 福中就係1b,因為我女幾個同學仔一齊考呢兩間,結果福中只收了我女一個而另外佢既同學仔分別考全級四十幾和二十幾匯基都收了(私校全級只有70人)所以匯基點解冇扣門位呢個就係原因,如果我子女考全級幾十名的話匯基收我我緊係唔博大抽獎啦!其實我覺得兩間學校都係好學校,由其我係舊匯基學生而匯基九龍東的校長和老師我都識,但係有時都要睇下間學校自己既小朋友鍾唔鍾意同適唔適合!入到名校並不代表一定有好成績,我身邊的朋友仔女就有好多呢的例子了。只是分享下,希望冇得罪啦

mandyk105  分析都好詳細, 好中肯..  發表於 13-6-6 16:05

引用:唔好意思剛路過睇到你們談論Banding問題,

原帖由 mamapeggie 於 13-06-05 發表
唔好意思剛路過睇到你們談論Banding問題,我女今年九月升讀中一全級考第二應該是banding1學生,匯基和福中 ...
我朋友個女全级考4x,福中都收左!

mamapeggie  如果你朋友個女全級有百幾人咁考四十幾都好ok!^_^  發表於 13-6-6 02:02

回覆:mamapeggie 的帖子

福建中學係band 1b

回復 chanwendy 的帖子

我響一個講座內,聽過培正中學葉賜添校長講過,培正小學每級六班,中學每級六班,學生可以由小學直升上中學。佢仲話,小學升上中學有 BAND 1、BAND 2 同 BAND 3 學生。所以培正中學需要面對不同類別學生。

佢又話,學校有 ELITE 班,響星期六舉行,有補底班,響每日放學幫學障學生 (如讀寫障) 加強學習基礎,佢話學校其餘時間都無分精英班及補底班,所有班別都係 BAND 1 到 BAND 3 混合。

照葉賜添校長講話內容來看,培正中學似乎沒有拒收培正小學 BAND 3 學生。相信每年係六班小六生,可以直升六班中一班。(唔知我有無錯?)

(據我所知,培正中學辦得唔錯,對學生有 HEART,第一屆 DSE 有百幾位學生入香港資助大學,有 10 位入醫科,雖然係中文中學,英文科 9 成學生達到 LEVEL 3 或以上,其他響唔到香港讀大學既,培正開班幫佢地入台灣既大學。)

mamapeggie    發表於 13-6-6 02:00

引用:唔好意思剛路過睇到你們談論Banding問題,

原帖由 mamapeggie 於 13-06-05 發表
唔好意思剛路過睇到你們談論Banding問題,我女今年九月升讀中一全級考第二應該是banding1學生,匯基和福中 ...
Khmama嗰分析都話福中係1c

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:Quote:原帖由+mamapeggie+於+13-06-05+發表

原帖由 grace_xian 於 13-06-05 發表
Khmama嗰分析都話福中係1c

其實我想講福中同匯基係b1c又好b1b又好,只要自己小朋友喜歡,校風好又讀得好可必我們家長去爭論邊一間banding好d呢!?至於好多人覺得福中偏左,匯基亦有學生去佔領中環只要我們做父母從旁指導相信兩間都係好學校。就算讀德望,瑪利諾和喇沙今年都有學生升唔到大學!

Jackieson  totally agree  發表於 13-6-19 11:37

引用:其實我想講福中同匯基係b1c又好b1b又好,只

原帖由 mamapeggie 於 13-06-06 發表
其實我想講福中同匯基係b1c又好b1b又好,只要自己小朋友喜歡,校風好又讀得好可必我們家長去爭論邊一間band ...
我只係講我朋友女女也入了福中,並没有和你爭論banding問題,你想多了!

mamapeggie  我只係講你朋友個女如果學校有百幾人以上的話佢考4x都好叻,因為照我所知有d官津學校頭一百名都可以係b1學生,並不是爭論。同埋見福中變了b1d覺得得意   發表於 13-6-7 02:54

引用:當然選福中啦,難考好多,明明是band+1c+係

原帖由 baba987 於 13-06-06 發表
當然選福中啦,難考好多,明明是band 1c 係都要踏低人話band 2bc!
真是奇怪!
正確!福中明明係band 1C, 有d家長又要話係band 1B,都唔明點解!

mamapeggie  一早知係b1c 啦!只係有d人係都要講福中b1d匯基先係b1c我先講下嘖!!冇諗過會有咁大反應囉!我女去得考當然知道間學校既資料!  發表於 13-6-8 03:10
MrsWong  有d家長好得意,自己仔女係band1a-b ,入左band1c學校就當嗰間學校係bend1b的  發表於 13-6-7 18:41

回覆:匯基書院,福建中學,聖道迦南.....

各有喜好,只要係自己心儀的學校,小朋友又讀得開心,知識有增進,沒有學壞,什麼學校也沒所謂,地x亞也有學生入HKU。爭論banding不如花時間看看自己孩子有什麼不足,協助他們改善或更上層樓。

mamapeggie  原全同意你的講法,只係想講明明福中係b 1c,有d人係要講到人係b2bc嘖!  發表於 13-6-8 03:00

憫父 發表於 13-6-5 17:58
...照葉賜添校長講話內容來看,培正中學似乎沒有拒收培正小學 BAND 3 學生。相信每年係六班小六生,可以直升六班中一班。(唔知我有無錯?)...

相信不是。
培中是一間津貼中學,不是直資。和其他津貼中學一樣,中學只可以收85%直屬小學的Band 1或Band 2學生。

(如資料有錯,請培正的家長指正。)

deleted deleted

回覆:www 的帖子

謝謝你的資料,那天我聽葉校長說,他們是用盡85%的直屬位,加上部份 band 1 學生會轉讀英中和直資,所以培正中學會收到一定數目的 band 3 生,他說培正中學的原則是盡量收培正小學的學生。

憫父 發表於 13-6-7 19:37
謝謝你的資料,那天我聽葉校長說,他們是用盡85%的直屬位,加上部份 band 1 學生會轉讀英中和直資,所以培正中學會收到一定數目的 band 3 生 ...

直到2013/2014學年為止,直屬小學的Band 3學生是用不到那85%直屬位的。

但教育局建議直屬或聯繫學校,在2014/2015學年需用盡分別85%及25%的中一保留配額,收取其直屬或聯繫小學的小六畢業生,包括要求新增取錄成績稍遜屬第三派位組別的小六生

以上的是政府政策,應該間間津貼中學相同。

Links: 直屬聯繫中學逼收Band 3生

回覆:www 的帖子

原來如此!謝謝你!

,聖道迦南Band 2C - band 3A

mamapeggie  正確^_^  發表於 13-6-8 03:25

本來路過只係想講福中唔係咁差,諗住大家家長分享一下,點知冇端端比人圍!真係莫明奇妙!唔怪得依加個社會咁奇怪啦!

baba987  係九東大家都知褔中是一家好中學,不要太介意人家的說話內容!  發表於 13-6-8 14:45
‹ 上一主題|下一主題