用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 應已in 哂。入來分享下....
go

DBSPD 應已in 哂。入來分享下....

1. 大家玩玩具
2. 聽故事問問題
3. 寫自己名同晝畫
4. 睇卡通片(不過冇問片內既野)。

其他?

有2,3,4,
冇玩玩具

回覆:DBSPD 應已in 哂。入來分享下....

係咪全部小朋友都有綠色哈哈笑貼紙?

籃色貼紙

TaTa83  same here ^^  發表於 12-10-13 19:57
jaycee_mami  我地都係  發表於 12-10-13 18:32

回覆:HelicopterDad 的帖子

基本上一樣,仲有一樣,睇圖片聽指令放棋考記性。

There was a teacher walking around during the interview to make some notes. Did your kids make the same observation?

ha?  we didn't get a sticker.....

123 only  No 4 no sticker

我見個個都有貼紙

回覆:bbeasy25 的帖子

我仔果組,個個都好似有藍色sticker

回覆:moemama 的帖子

我啊仔話,跌咗sticker扣十分。
我諗sticker人人有,老師說扣十分祗不過開玩笑的!
阿仔sticker喺銀色。

Iamfive 發表於 12-10-13 19:57
我仔果組,個個都好似有藍色sticker

會唔會同應考語言有關? 藍色廣東話? 綠色英語?

回覆:Mukchilee 的帖子

咁銀色呢?

引用:咁銀色呢? +

原帖由 man7099 於 12-10-13 發表
咁銀色呢?
係鄉下話或印尼話,又或者係菲律賓話,都好多小朋友識!

咁銀色呢?
係鄉下話或印尼話,又或者係菲律賓話,都好多小朋友識!

我個仔那組是綠色

咁銀色呢?
顏色是無意思的,我認為是sticker祇是一個記認,無須太着緊係咪顏色。

簽名被屏蔽

回覆:mandor 的帖子

我估個sticker只係代表做完assessment ,可以去睇電視等離開!

我囝囝話去咗三間房, 第一間有多d小朋友,老師 叫每位小朋友在紙上寫中文及英文名,然後畫一幅自己喜歡的圖畫(我個仔畫咗火箭),間房有好多玩具,有積木同砌pizza玩。我個仔說聽到有兩,三個小朋友同老師講話唔識寫中文名,不過老師話唔緊要。 跟住老師就叫名,然後三個小朋友被小風紀帶去第二間房 ,入到房就貼上綠色貼紙,有問三幅圖畫考記憶配對,老師叫小朋友要先將手放在大腿坐好,跟住老師講開始時先可以揀不同顔色同數量嘅膠粒放入適當嘅位置,每題限時30秒,(圖畫有顔色,影子同線條),跟著老師講故事-有關去超級市場買嘢,之後問小朋友總共買咗幾樣嘢,最後就去第三間房看電視,點知個電視壞咗無得睇。不過佢都玩得好開心!

Little Natalie join to our family on12.2004.Little Hayden join to our family on 2.2007