用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 EK家長怎睇沙田祟真,培英, 沙官
go

EK家長怎睇沙田祟真,培英, 沙官 [複製鏈接]

各位EK家長: 小兒今年P6, 正讀聖心小學,精英第2班, 全級 排70-80. 來年S1想選沙田崇真,培英, 沙官, 不知有否機會? 自行報讀及抽簽填表應該怎樣放次序. 請指教. 感謝!
   4    0    0    0

回覆:pppa 的帖子

你兒的全級排名,對以上的中學來說,好像未夠前呢!自行有點危~

咁請問我仔的成綪, 我應target那幾中學呢?

回覆:EK家長怎睇沙田祟真,培英, 沙官

沙官有聯繫小學、崇真同培英好受歡迎,以你小朋友既全級排名自行有難度,點解唔選聖中?有聯繫位上返去易d喔。

回復 pppa 的帖子

聖心你大抽獎放第一已經入梗, 所以自行你鍾意搏邊間都得, 只要心儀就可以.

多謝咁多位EK 家長意見! 其實我仔從幼稚園開始已讀聖心。 本人覺得學校是不錯, 但太注重學業, 因此想嘗試其他學校。又聽聞題目提及的學校校風ok又無咁死板。 我都知這些學校不易上, 可是見我仔是一個你推動吓,他就做, 能力又可以。 所以才大膽想吓那幾間學校。
唉! 現在做父母真難!

沙崇係自行如無揀,就沒有機會扣門的,所以您小朋友如心儀沙崇,就要第一輪報。沙官好似在EK較少人講?

我囡剛進了沙培,校風確實OK且學習多樣化。沙培好注重演講能力,無論中英,成日都要站在全班或分組前做分享/朗讀,亦重點提高學生英文水平。您小朋友最好多看/聽英文影碟或故事,提升聆聽能力,上到英中時就較易適應?

csy_ma 發表於 12-10-16 11:08
沙崇係自行如無揀,就沒有機會扣門的,所以您小朋友如心儀沙崇,就要第一輪報。沙官好似在EK較少人講?

我 ...

囝囝學校每年都有10-8個入沙崇, 但讀到F.3就好多功課同好谷, 識得個女生都好勤力主動, 成績都不俗, 但都要晚晚做功課做到11點, 父母都心痛, 所以要入沙崇要有心理預備.

樓主

小朋友是B1生的話, 抽沙祟&沙培機會都好大, 沙官其實機會更大, 因沙田家長覺得佢難抽, 個個唔敢選, 竟然好後都派到.

沙祟&沙官各有精英班, 看來樓主小朋友的名次較難入到兩者的精英班, 這幾年沙崇谷得好勁, 好多功課 ; 另外一位沙官家長說,沙官資源比了許多給精英班. 讀普通班就唔好啦!

沙培都好受沙田家長喜愛.  而且有扣門位 (不過係筆試).

沙崇同沙培喺熱門選擇,沙官如果要自行的話更加難考,學校選頭200名自行排名IN,仲有以績行先,考試時間超過一個鐘,純考成績。

到訪過沙培門外觀察, 好似校風唔錯。 學生都enjoy 校內生活。 但沙崇轉了新校舍較難觀察, 阿仔話同學聽過幾次沙崇學生講粗口。

請問對沙崇校風有咩comment? 另外, 我只鎖定兩間學校, 會否太少, 要否找一些B2 學校做backup 甚至直資呢?

如果香港大學啲學生講粗口你讀唔讀?以呢三間都喺唔錯學校,比心機考好評分試啦,加油,但粗口學生比你小孩聽到,佢可能唔鐘意,解釋比佢聽每一間都有,自己唔好講就得啦,或者勸人地唔好講。
‹ 上一主題|下一主題