用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報DBS, 如果面試語言是填廣東話,是不是只會被打發走? ...
樓主: otter
go

報DBS, 如果面試語言是填廣東話,是不是只會被打發走? [複製鏈接]

回覆:fsforth 的帖子

我仔少睇所以一睇就入晒神,問佢咩都一定聽唔到

回覆:報DBS, 如果面試語言是填廣東話,是不是只會被打發走?

Me too...only watched TV, no Qs....impossible

回覆:報DBS, 如果面試語言是填廣東話,是不是只會被打發走?

Me too, no any question

引用:是不是面試語言是填廣東話,基本上不獲機會

原帖由 otter 於 12-10-12 發表
是不是面試語言是填廣東話,基本上不獲機會,只會一大班人在課室看卡通片,看完就走?

...
小兒以廣東話應試。小兒說他們有些小朋友看電視,有些則畫圖畫,老師略略問及該圖,之後分組面見老師,老師有講故事再問有關故事的問題,另外亦有問有關一些圖片的問題,之後集合其他小朋友離開,再會合父母...小兒說整個過程很好玩,他很開心......

我仔話考英華難d, 有d唔識答。但好玩d!

引用:Me+too,+no+any+question +

原帖由 happyvv 於 12-10-13 發表
Me too, no any question
我仔話有俾圖畫佢他看,老师揸住個計時器,一夠鐘即按停很多拿走幅圖,再問大家圖內有多少人

阿仔話有wii 玩,唔知真定假。

同埋話老師叫號數,不是叫名。沒老師問,會否因為不知叫自己號數呢?

回覆:ohmama 的帖子

之前,有听过用广东话作面试语言和跟英语比,招待不同。儿子英语对答流利,但不至於native,自己也没大期望,加上校方声明用英語不会特别加分,当时想了—会,最后填广东話作面试語言。但据儿子所讲,全班只在看电視,当时感到被骗。现在,感觉好少少了。

我地都係用中文考, 不過除左睇電視,的確仲有分組見老師(好似3個小朋友一組)同埋有睇圖答問題架~

引用:Quote:原帖由+happyvv+於+12-10-13+發表Me+

原帖由 floralee212 於 12-10-13 發表
我仔話有俾圖畫佢他看,老师揸住個計時器,一夠鐘即按停很多拿走幅圖,再問大家圖內有多少人

...
我仔話有三間房!  第一間有一個老師 ,小朋友被要求畫圖畫,自由題。然後三個小朋友被小風紀帶去第二間房  這裡有兩個老師  分別問一些關於個人的問題 如“住那裡?” 又問三幅圖畫  限時30秒回答,老師又叫小朋友要手放大腿坐好……然後就去第三間房看電視 是mickey mouse的

引用:Quote:原帖由+floralee212+於+12-10-13+發

原帖由 carriebaby111 於 12-10-13 發表
我仔話有三間房!  第一間有一個老師 ,小朋友被要求畫圖畫,自由題。然後三個小朋友被小風紀帶去第二間房  ...
補充 第三題是聽故事答問題

畫晝有限時五分鐘

講來講去,是否面試分幾個環節,不論廣東話或英語組,最後是看不同卡通片?等其他人完成面試。

loloyen  我個仔冇睇到卡通片!問咗好多次都話冇!  發表於 12-10-13 23:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可能叫號碼時小朋友未留意,而老師就不會再重復叫。我仔都係廣東話,佢話有畫畫,去咗幾間房。今早入去之前特登叫佢留意自己個號碼。

回覆:Happylily2012 的帖子

亞仔話有叫中文名,會唔會玩得/睇得太忘形,聽唔到叫?

引用:可能叫號碼時小朋友未留意,而老師就不會再

原帖由 Happylily2012 於 12-10-13 發表
可能叫號碼時小朋友未留意,而老師就不會再重復叫。我仔都係廣東話,佢話有畫畫,去咗幾間房。今早入去之前 ...
我覺得,如果叫號碼唔應就out,我相信都幾「誇張」!我諗不是太多小朋友知道自己號碼罷了!

My son said they called him by his name not number.  He also said the teacher wrote his name on this paper and then he drew on it.  He did not write his name wor???  Maybe he didn't know he had to write his name himself....

回覆:carriebaby111 的帖子

我個仔講嘅同你囝囝差唔多:
又係去三間房, 第一間有多d小朋友,老師 叫每位小朋友在紙上寫中文及英文名,然後畫一幅自己喜歡的圖畫(我個仔畫咗火箭),間房有好多玩具,有積木同砌pizza玩。我個仔說聽到有兩,三個小朋友同老師講話唔識寫中文名,不過老師話唔緊要。
跟住老師就叫名,然後三個小朋友被小風紀帶去第二間房 ,入到房就貼上綠色貼紙,有問三幅圖畫考記憶配對,老師叫小朋友要先將手放在大腿坐好,跟住老師講開始時先可以揀不同顔色同數量嘅膠粒放入適當嘅位置,每題限時30秒,(圖畫有顔色,影子同線條),跟著老師講故事-有關去超級市場買嘢,最後問小朋友總共買咗幾樣嘢,最後就去第三間房看電視,點知個電視壞咗無得睇。不過佢都玩得好開心!

Little Natalie join to our family on12.2004.Little Hayden join to our family on 2.2007
‹ 上一主題|下一主題