用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 申請K1的無奈
go

申請K1的無奈 [複製鏈接]

明知阿女interview一定會唔出聲,不過仍然都要幫佢報龍校,要比佢試,一路填form,一路覺得係冇可能,感覺真係無奈!最慘好多學校報名程序都幾煩!

0    0    0    0

回復 v_vcsl 的帖子

唔洗咁無奈,我朋友個女都係唔出聲,好靜,朋友知道係咁,同佢報晒龍校同所有九龍塘d幼稚園,結果最後St Paul取錄,所以凡事冇絕對!祝好運

lymchau  same as my girl's case and she is studying in St. Paul's!  發表於 12-10-15 10:37
jonasmami  u r very lucky!  發表於 12-10-13 13:04

回復 v_vcsl 的帖子

me too~今個禮拜開始面試啦.........大家加油~

學校收生標準, 家長點會知啊. 平常心啦.

v_vcsl 發表於 12-10-12 07:05
明知阿女interview一定會唔出聲,不過仍然都要幫佢報龍校,要比佢試,一路填form,一路覺得係冇可能,感覺 ...
same feeling with you, 覺得唔會有機會, 但仍然每日好努力填緊FORM, 因為想俾個機會佢試下, 真係覺得好無奈..........

v_vcsl 發表於 12-10-12 07:05
明知阿女interview一定會唔出聲,不過仍然都要幫佢報龍校,要比佢試,一路填form,一路覺得係冇可能,感覺 ...
唔好太擔心啦...
我個女同你個女一樣...
只係我個女會講野但係一舊舊仲係講緊火星話...
我一路報個心就一直浮現炮灰呢兩個字=.=
但係我都報得好開心架...
你唔好太灰啦,
大家一起努力吧,
凡事都沒有絕對的,
祝你囡囡面試成功~

回覆:申請K1的無奈

唔報就一定無機會 咩都試下 人生就係咁架啦 唔好對小朋友咁無信心 當同佢去玩

maggiemai77  agree x1000000  發表於 12-10-16 10:22
BonIvana    發表於 12-10-15 16:20

平常心啦,最主要你自己都無甘大壓力,否則感染都個女就唔好啦。加油

maggiemai77  indeed!!!! 心態最緊要!!!  發表於 12-10-16 10:23

我嗰女講嘢唔叻, 仲要睇心情先會講下嘢, 但我有報龍校, 當俾個機會佢試下 ~ 結果係點都好, 做阿媽o既都盡咗力, 問心無愧la , 平常心面對吧 ~

對!你很報阿囡都總算有個機會,可能撞正佢個日心情好,你唔報多幾間,佢就連機會都無埋!各位媽媽,加油!

回復 Amymichelle 的帖子

Are you Catholic?  Do you know anyone?  Old girls?

Amymichelle  I'm talking about my friend's daughter case,she's not catholic,she doesn't know anyone also she's not old girl!  發表於 12-10-13 00:30

我個囝是超細仔,填報名表又好似罰抄,都是抱住試下,睇下阿囝到時的反應(如果有得見),得固然好,唔得就當自己同阿囝去見識下。

傳統龍校可能反而鍾情文靜小朋友,尤其有教會背景的,所以有Chance 嫁,加油

v_vcsl, 其實我們也不知道學校收生的標準,就算小朋友能答老師都會唔收,有些小朋友只是能回答部分的問題,所以你不用太灰!

回覆:cat8141210 的帖子

好在有共鳴者 my  daughter 24個月  說話超差  不超過廿十單字 報左過 十間 希望唔會黑到冇朋友 冇間收  努力呀各位  如有興趣 不如互add  Facebook la

多謝各位的鼓勵!希望阿女有神蹟出現!

回覆:v_vcsl 的帖子

好有同感!我小朋友是十一月尾上年報名去面試冇一間收!今年再報又話他大叫報k1!今年填表時覺得好無奈!有些明知是冇機會都照去!希望總有一間收他啦!

醒目開學勳章

我個9月仔,我幫佢報得一間,SN,今天見完,唔識講野,要我一個字佢先回火星話~
但因哥哥讀K3,我估收硬!
其實呢由K2開始,SN的課程深了好多,連老師都話上年開始,老師要改晒D教材,但小朋友返學開心,英文又講得好~所以只細佬報呢間~

世事無絕對,上年我個怕羞囡in左6間名幼其中in GH ,仲要全程唔出聲,要黏住我唔放,比起同Group 小朋友...真係差到極點。in 完仲要提起笑容讚佢繼續努力。心諗無Lu....全軍覆末。點知最後一間in , 囡囡突然發威(可能佢好中意學校環境掛)個人覚得in 得好好,真係得左!
希望今年大家能如願以償,就算唔得都唔好輸自己同小朋友的自信。it just a game,我地可以控制的唔多!good luck

‹ 上一主題|下一主題