用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

引用:Quote:mirage+發表於+12-10-14+23:41+一個

原帖由 bachmann 於 12-10-15 發表
雖然我不認同你的邏輯, 但我都會嘗試以同樣的思路, 同樣的態度還給你:

這一個三十多歲的家長對一間有百 ...
好,講得好。

回覆:bachmann 的帖子

絶對同意,講得好。

引用:Quote:mirage+發表於+12-10-14+20:09+某些

原帖由 awmlai 於 12-10-14 發表
呢次討論都幾好,可看出每人不同的價值觀、憐憫心、人道立場。總之,這次事件,千錯萬錯,我錯學校錯個別人 ...
無所謂邊個對或不對。只係mismatch.真心講就算佢收左你個仔你都唔好讀。這只會是雙方面12年的痛苦。拔萃從來都唔係一間呵護備至既學校,佢train db仔既方法亦唔係要比個溫室等佢成長到靚靚仔仔。我想信你係見到個仔跌落地會好緊張既人。所以你真係要認真惗惗。我並不是"寸"你,是我真心的意見。

sheffield    發表於 12-10-15 10:38
fion_yinyin  講得好﹗  發表於 12-10-15 09:49

回復 HelicopterDad 的帖子

同意, 其實面試係一個MATCHING GAME, 不只是學校MATCH 學生, 還有家長, 因為係三方面一齊才行.  只是大家期望不同吧.  就如有些女人為左嫁入豪門 (男人都得), 死忍上流社會的規條, 對老公/老爷/奶奶又千依百順....但是一個平凡女子, 又要老公有錢但又嫌佢唔夠對自己好既話, 呢D咪期望不合啦.  最理想梗係嫁個有錢又鍚自己既老公, 但現實同理想往往有差異....

SORRY, 睇得娛樂版多....

DB果然不只是亞太區(亞x老街至太子道西)最多擬似狂熱支持者的學校。簡直是全宇宙最多fans.

回覆:mirage 的帖子

情況都幾似大陸客擠滿廣東道排隊買名牌手袋,一些家長唔理自己個仔啱唔啱讀,人有我有一於追捧名校名牌的心態!

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

EK實在有太多「有識之士」了,思想複雜而細密,但可能諗多咗。呢件事只不過係願唔願意為一個有需要的小朋友做一個方便而已。

引用:DB果然不只是亞太區(亞x老街至太子道西)最

原帖由 mirage 於 12-10-15 發表
DB果然不只是亞太區(亞x老街至太子道西)最多擬似狂熱支持者的學校。簡直是全宇宙最多fans. ...
講起宇宙,自然想起怪獸

醒目開學勳章

借個廁所用都唔得.....大佬.......以為係Harvard咩??  Harvard都唔會咁巴之閉掛...........

引用:情況都幾似大陸客擠滿廣東道排隊買名牌手袋

原帖由 extra369 於 12-10-15 發表
情況都幾似大陸客擠滿廣東道排隊買名牌手袋,一些家長唔理自己個仔啱唔啱讀,人有我有一於追捧名校名牌的心 ...
個小朋友唔適合間學校,間學校都可以與人方便嘅

回覆:1773 的帖子

但名牌店不會借出厠所,酒樓會借!

引用:但名牌店不會借出厠所,酒樓會借! +

OIC, 你呢個比喻令我明白哂!

一句講晒,此post分2類人:

A類: 小孩有生理需要,應予體諒及協助, 問題不是收讀吾讀

B類: 呀仔, 做乜早吾急, 遲吾急, IN完先急, , 而家學校考你逆境處理能力, 忍住, 忍住, 呢係DBS優良傳統, 你的膀胱應該未爆得住, 吾好得罪DBS, 最好人地吾讀我地讀.

其實無須爭拗, 只係大家有不同價值觀.

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

講則小故事,真人真事!
最近到一間小學interview,同樣事情發生!
家長,眼見最少有兩三位,問校方借廁所小兒一用。校方給覆因面試進行中不方便廁所外借,要等二十多分鐘才可開放。家長,當然有少許失望,但也接受了。最後小朋友怎解決我就不得而知了,至少沒有聽到有小朋友賴尿。現在我還末見BK講這間學校嘅有關「投訴」!

如db師生職工答覆一致,家長又肯體諒校方的難處,相信定可減少磨擦。

引用:但名牌店不會借出厠所,酒樓會借! +

現在經過好多茶餐廳,粥麵店,都在門口貼張紙話本店廁所,絕不外借。你見過嗎?

回復 XYZABC 的帖子

Yes, DBS 吾一定係名牌, 可能只係茶廳.

回復 天下父母心 的帖子

我看的是較溫和:
A. 只是一個5歲的小朋友,不能像大人的忍。作為一間學校,應考考慮到小朋友需要而去作出合理的安排!學校安排有需要改善。

B. 記言學校有這樣的安排(不論是什麼原因,也不問是否合理),由於我想去考同入讀,我就要按要求做好準備,忍耐一下,飲少d水,和一有機會就就算唔係太急,都試試去,否則之後就冇得去,因為這是說明的規舉。

其實沒有對錯,只是人性化或是rigid的系統化。

去前知規舉,選擇去者就應明白要守規舉…(生病另計,如生病就未必能去,否則in in下要去就閉閉)

或者是男孩,沒有像女孩子的麻煩,我是女的媽媽,一般都盡量避免要女女用公廁,所以出街前和去到衛生的商場和食店洗手間都會要女女去廁所,佢地唔去就會同佢地講"唔急都要試試,否則跟住就唔知幾時會有廁所可用又或者要用好污糟的公廁,再唔係就要賴v v...."。所以,女女都能按情況需要而預先去洗手間…話到尾,我們還是要幫孩子學習去適應不同的環境… 共勉之

引用:+本帖最後由+sheffield+於+12-10-15+11:07+

原帖由 sheffield 於 12-10-15 發表

回復 天下父母心 的帖子
贊同!

茶餐廳不外借,學校便一樣不外借嗎?宇宙最強最獨立自主DBS 嘅fans果真認為如此?

引用:回復+XYZABC+的帖子 Yes,+DBS+吾一定係名

原帖由 天下父母心 於 12-10-15 發表
回復 XYZABC 的帖子

Yes, DBS 吾一定係名牌, 可能只係茶廳.
茶餐廳都唔一定會借厠所,咁DB一定要借呢?

‹ 上一主題|下一主題