用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

至於狗眼看人低,只有你覺得被別人看低,才出此言。

醒目開學勳章

XYZABC 發表於 12-10-14 14:17
有小一生都唔識或唔敢舉手跟老師話要去廁所,就在座位上便溺,咁這是家長的問題?又或是學校的問題?學校能否 ...

可能我表達能力低, 令你唔明我想問乜~~
不過唔緊要啦, 事關我理解能力都低, 我都唔知你答乜

XYZABC 發表於 12-10-14 14:17
有小一生都唔識或唔敢舉手跟老師話要去廁所,就在座位上便溺,咁這是家長的問題?又或是學校的問題?學校能否 ...

人人舉手去小便, 仲有prefect 哥哥陪, 我都唔明樓主仲要理直氣壯係咁罵?

awmlai  你冇留意我唔係話緊佢係面試當中想去廁所,而係我剛接到他後,但又仍在校舍內。  發表於 12-10-14 19:11

連舉手去厠所都唔敢,樣樣要父母代出聲的小朋友,面試咪好蝕抵?

XYZABC 發表於 12-10-14 16:27
連舉手去厠所都唔敢,樣樣要父母代出聲的小朋友,面試咪好蝕抵?
未急就要舉手?又話者佢係以大局為重,點都等個session完咗先去呢?  如果係大人,可以嘅話都應該咁,呢D叫禮儀。
又如幼稚園定時定候一齊去廁所一樣,間中都會有同學個別舉手要去廁所,唔代表嗰時佢又有需要一齊去。可能你唔明,幼童的內急情況,十五、三十分之後可能有很大分別。
如果一早知見到家長後冇得去,我亦會教佢最遲要在排隊走嘅時候向風紀擧手。你又唔早D講我知?  而家有我呢個 Post , 就有好多人受惠嘞!

四歲幾小朋友唔係連想去廁所都唔識講掛。in之前去過in完又要去,除非係肚仔唔舒服啦。學校有學校既規矩,算把啦。
呢個post就咁算啦,反而佢收你你都會讀嫁啦,到時你入pta再直接反映俾學校聽仲來得有建設性

引用:Quote:XYZABC+發表於+12-10-14+16:27+連舉

原帖由 awmlai 於 12-10-14 發表
未急就要舉手?又話者佢係以大局為重,點都等個session完咗先去呢?  如果係大人,可以嘅話都應該咁,呢D叫禮 ...
早D講你知?不如講埋考咩好唔好?

回覆:hellogigi 的帖子

某些家長的回覆竟是怪罪於小孩,另人失望。在他們眼中只看見自己所愛的學校,凡學校所做都是對的,學校不用亦沒有必要去改去參考期他學校。只會批評有意見者。自己in 咗多間小學,有小學説明時間迫切,不見議小孩中途上厠所。但in 完後立即走不能上廁真係DBS 才有!再說一次,不夠人手家教會可幫手,眼見其他小學也這樣做。

唉.....怡家係講緊四歲幾五歲小朋友喎。都係0個句,若in前去左,真係除非肚痛嫁姐,咪洗乜去得咁密?

mirage 發表於 12-10-14 20:09
某些家長的回覆竟是怪罪於小孩,另人失望。在他們眼中只看見自己所愛的學校,凡學校所做都是對的,學校不用 ...

某些家長的回覆竟是怪罪於學校,令人失望。在他們眼中只看見自己所愛的兒子,凡兒子所做都是對的,家長不用亦沒有考慮去改去配合學校。只會批評學校。自己 in 咗多間小學,也不知道時間迫切,但學校也給小孩中途上厠所,真係 DBS 才有!再說一次,想去小便只要肯問prefect就可幫手,眼見其他小朋友也這樣做。

awmlai 發表於 12-10-14 19:05
未急就要舉手?又話者佢係以大局為重,點都等個session完咗先去呢?  如果係大人,可以嘅話都應該咁,呢D叫禮 ...

咁不如你直接寫封信比羅校長,講佢知你有咁不愉快的無得去小便經歷,提議明年小一入學講座訂明面試上洗手間守則,睇下佢點回答你,你再Post出來告知我們吧!

mirage 發表於 12-10-14 20:09
某些家長的回覆竟是怪罪於小孩,另人失望。在他們眼中只看見自己所愛的學校,凡學校所做都是對的,學校不用 ...
呢次討論都幾好,可看出每人不同的價值觀、憐憫心、人道立場。總之,這次事件,千錯萬錯,我錯學校錯個別人事錯都好,都不應怪罪小孩。針唔拮到佢D肉的評論,我是明白他們的不足的。
Period.

引用:某些家長的回覆竟是怪罪於小孩,另人失望。

原帖由 mirage 於 12-10-14 發表
贊同。尤其是據聞面試人數多達三千,學校可以有面試後不可用洗手間的要求,但應該有格外開恩的準備。3000人中總會有個別例子吧!莫講係四五歲的小朋友,二三十歲、四五十歲的大人,好人好姐都會試過去完洗手間後無幾耐又要去吧!你無佢無,我就唔信揾三千個大人出嚟問,個個都未試過囉!大拿拿三千幾個小朋友,有乜可能無例外呀?機械人咩?!學校如視洗手間不外借為優良傳統,完全無問題,但面對住一個幼稚園學生(in 得嘅相信都係k3 㗎啦),可唔可以憐憫下呢?不過,樓主,呻過就算啦,有人明白你,又有人誤解你。此地(呢個帖)不宜久留,忘記佢罷啦!

一個四、五歲的小孩對一間有百年歷史的學校 ,雞蛋對石牆的對比,那位擬此DBS的支持者,不要更改我的説法,你這樣改,道理更加站在我處的。

fion_yinyin  改文後d道理便會站在你處?  發表於 12-10-15 00:32

我從來不覺男拔係愛心爆棚的好學校,但規定早已知,自己設法配合,唯有之前飲少D水。前後幾小時而已,狠心D沒問題。當是磨練的一種

算把啦,人地定得咁既rule,更係有原因啦。好明顯尼類型小孩唔合佢口味,考九A都唔想收啦。勉強冇幸福,十二年點捱呀!不如試吓spcc啦,仲有班女仔可以裙吓,可能夾D呢。
講笑!

lawsonmoon ,

mirage 發表於 12-10-14 23:41
一個四、五歲的小孩對一間有百年歷史的學校 ,雞蛋對石牆的對比,那位擬此DBS的支持者,不要更改我的説法, ...

雖然我不認同你的邏輯, 但我都會嘗試以同樣的思路, 同樣的態度還給你:

這一個三十多歲的家長對一間有百年歷史的學校 ,炸彈對石牆的對比,那位擬似怪獸家長,不要捍衛兒子的小便,你這樣做,道理更加站在我處的。

‹ 上一主題|下一主題