用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

引用:唔駛serve我,因為我冇考,只是有感而發啫

原帖由 kyliema2006 於 12-10-13 發表
唔駛serve我,因為我冇考,只是有感而發啫。Btw.我唔覺其它學校係serve家長,而唔係揀學生囉。

...
坦白講我一D都感覺唔到安排有問題。人地叫你幾點返來接仔D仔就幾點帶佢地落來。非常準時同專業。我淨係見到家長晨咁早排長龍 。  自己create trouble 比自己。接仔時人地叫家長聽number唔好逼埋去,好多就砌個血肉長城block哂後面又唔肯借位。自己做龍並製造亂局。跟住又扣人帽子話造勢。人地成為名校時我地好多都未出世架。
再者5歳小孩應該自己識問人。想去厠所做乜未落來時唔舉手同老師講,而要見到父母時叫佢幫手解決問題?香港越來越多人好似我個網名咁,helicopter dad and mom。人地拔萃仔係出哂名獨立自立同self discipline架。

tabodaisy  100% agree  發表於 12-10-16 08:55

回覆:99699 的帖子

回覆:HelicopterDad 的帖子

既然咁多家長對DBSPD咁不滿,咁考到的話千萬不要讀呀!

tabodaisy  please remember to do this if u can have the chance  發表於 12-10-16 08:55
fion_yinyin  同意﹗  發表於 12-10-13 19:27

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

真係完美到無改善空間?

HelicopterDad 發表於 12-10-13 17:37
坦白講我一D都感覺唔到安排有問題。人地叫你幾點返來接仔D仔就幾點帶佢地落來。非常準時同專業。我淨係見到 ...

補充一點...

如果有幸入學, G.1 就要自己揹個sport pack 番學上體育課, 不管風雨, 不管學生有無揹其他重物, PE 堂衫褲鞋襪要自己換, 游水堂都是一樣,

學校嚴禁用有摝拖喼式的書包, 因為有尖角會傷到其他人,

10月就有第一次旅行, 無家長陪, 校方也不會準備食物, 小朋友要識自己搵食,

學校以大眾利益為重, 上下課是校車先行, 私家車的priority 是最低, 路面管制很嚴.

如果以上各點會令你心痛, 尊嚴受損, 可能 DBS 不是你所要的學校

改善否都有大堆家長排隊報名,咁唔滿意就立即帶個仔離開,唔好考吧!

回復 XYZABC 的帖子

其實有不滿或問題可直接同校方反影,或者咁校方重另眼相看

HelicopterDad 發表於 12-10-13 17:37
坦白講我一D都感覺唔到安排有問題。人地叫你幾點返來接仔D仔就幾點帶佢地落來。非常準時同專業。我淨係見到 ...

我完全同意你所講,學校安排並無不妥,出發前前已經帶定仔仔去一次vv,reporting time 8:30, 我地8:20到,8:25已開始上山,唔駛點等,登記前仲有位ee不停叫家長帶小朋友去洗手間,我地帶仔仔再去多一次,到接小朋友果陣,人地已經嗌哂咪幾次都叫家長唔好同小朋友離遠揮手,因為學校會嗌no.,家長要舉手示意,但我見好多家長都唔理,好似好耐無見咁係咁揮,學校唔知又以為你係接仔果位家長,拖慢進度兼制造混亂,最後,我想講,interview果陣,學校無唔俾小朋友去洗手間,我仔話佢睇卡通果陣又急,舉手同老師講要去洗手間,佢話有男拔哥哥帶佢去,唉,都係早餐支奶累事.......

安排末至於完美,但實在不失人性。
就我所知,有位老婆婆帶孫兒應考,早了一句鐘,校方安排地方給他們坐,還不時照顧老少。
又有大肚婆被安排坐下,不須落山上山等。
廁所不借,聽落有點那過。我想這樣安排是想杜絕已見家長折返登記處造成混亂。也許拔萃要考慮安排幾個流動廁所了。

回覆:mandor 的帖子

其實學校已按排大量高年級學生義工回校幫手帶面試小朋友到禮堂等候,再輪編號入課室面試。以住只停課一天開放所有課室供面試之用,今年由於報名人數眾多,所以停課二天。面試時絶對可以上廁所,但既然已面試完,為免阻礙流程,離校找廁所並不困難,山腳已有酒家可供借用。

其實坦白講,dbspd校園不真是很大,只是環境清幽,相比並沒有陳守仁嘅地下廣闊空間,亦沒有其他學校嘅豪華先進設備,只是一間好平實嘅學校,做人真的公平D,並不知道別人難處,而莽下批評,實屬不智!

我個仔話劃完畫都舉手問老師可唔可以去洗水間,老師仲好 nice 甘答可以但要跟住風紀哥哥唔好迷路,阿仔問完之後都有2個小朋友跟住一齊去。其實老師們會比小朋友interview 時去廁所既!

係呀!我睇完前面啲post,都有問阿仔有冇小朋友舉手問老師去洗手間,佢都話有呀!佢自己都有去,都係個風紀哥哥帶。

awmlai  原來真係有咁多小朋友仲早過我個仔急。我個仔算是遲急嘞!  等有D人仲話小朋友冇理由兩個小時冇飲水居然會急。究竟所謂嘅酒家在哪裡?  發表於 12-10-13 22:58

醒目開學勳章

我仔話係玩完“岩唔岩” 既遊戲之後,就有哥哥問佢地要唔要去洗手間,佢都有去, 跟住先坐低睇tv架。

awmlai 發表於 12-10-11 21:10
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...

如果其他小朋友, 考緊都有安排去洗手間(由學校人員陪同), 我相信學校一定以小朋友嘅需要作為大前提.

考完嘅小朋友就吾可以去洗手間, 可能以前出現過係洗手間互通消息情況, 未考小朋友家長問考咗小朋友考過咩題目, 令到有不公平及愉快事件發生.

所以學校有呢個安排, 所以情況以前到現在都無改善過!

相信呢個就係謎底!  

醒目開學勳章

ic07 發表於 12-10-13 00:18
絕對同意!!有這樣老師、制度,教出來的學生會時心地點樣的高學術人士!狗眼看人低!! ...

請問關d學生咩事??? 請問邊隻先係狗眼???

回覆:戀仔狂 的帖子

有小一生都唔識或唔敢舉手跟老師話要去廁所,就在座位上便溺,咁這是家長的問題?又或是學校的問題?學校能否每隔半小時問小朋友需要去洗手間嗎?家長是否有責任教導小朋友主動詢問呢?

‹ 上一主題|下一主題