用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

回覆:XYZABC 的帖子

照計似樣D的名牌子店不會貼出呢D告示,排長龍的人一時間人有三急也不會問;問了也不會借。

又諗到阿劉華:今時今日咁嘅服務態度....
不過真係無法, 就算某方面有所不足,在此刻整體上都可能比其他學校優勝, 唯有希望d後浪快d推下d前浪啦!
始終固步自封都唔係一件好事.

回覆:Mukchilee 的帖子

小朋友去到一个新環境...又加上面試緊張...平时好乖...父母事前讓佢地少渴水...已去了廁所..都有可能有“急“意,

學校不借厕所亦有自己立場...没有錯...但可多做一步...贴出通知提議附近可用的廁所....相信家長会明白...

sheffield  諗衰少少…學校或者唔想要這類唔穩家小朋友…  發表於 12-10-15 11:53

引用:EK實在有太多「有識之士」了,思想複雜而細

原帖由 1773 於 12-10-15 發表
EK實在有太多「有識之士」了,思想複雜而細密,但可能諗多咗。呢件事只不過係願唔願意為一個有需要的小朋友 ...
1. 我都親眼見到有細路爸爸在接仔後問去廁所,係可以既,不過副校叫個老師帶去再叫prefect帶入去。唔係話你走想走入去就得。
2.我當然相信樓主既經歷。不過喺blame dbspd既同時使唔使上綱上線到咁呢?睇返個呢條水既Title寫D乜?邊個思想複雜呢?
3.講真自私D講,越多人插對我個仔越好。最好多D人唔想讀。不過我真係唔贊成凡係唔就你想做既就係甚麼不近人情。甚麼忘了自己是甚麼宗教 bla bla bla.  我地既包容去左邊?

引用:Quote:原帖由+1773+於+12-10-15+發表EK實在

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-15 發表
1. 我都親眼見到有細路爸爸在接仔後問去廁所,係可以既,不過副校叫個老師帶去再叫prefect帶入去。唔係話你 ...
對呀!請各「有識之士」自行對號入座吧!

the presumption that Christian = "good" is just wrong!

每年家長批評都係果幾款亳無新意.....
- 校工態度差
- toilet 不外借
- interview arrangement 差
- 不理家長感受不近人情
- d家長個個著名牌, show 名牌手袋

不同的只是個 subject headline ....今次link up with 宗教意義  
可能唸住寫出位d 就會比報紙轉載

依然年年3-4千人去面聖.....2nd in 就muc 野不滿都唔記得 lu

回覆:bkhc 的帖子

事實上,有宗教信仰(不論什麼宗教)不代表是有爱心,有知識也不代表有修養

rogerlam123    發表於 12-10-15 14:32

回覆:longlokma 的帖子

有見地。你睇曾蔭權和黄毓民就知。

little_yolky  死囉, 乜黃毓民都係教友咩?貪曾件事我傷心咗好耐。  發表於 12-10-15 14:56
喵媽  agree!  發表於 12-10-15 13:47

sheffield 發表於 12-10-15 11:06
回復 天下父母心 的帖子

我看的是較溫和:

我有一仔一女, 可能sheffield不會理解, 男仔和女仔的生理結構不同.

我亦常會叫仔女"試去", 阿女唔願但都會"痾少少";

但阿仔真係企足一分鐘, 話"痾唔到".  十分鐘後(沒有廁所時), 阿仔就會話好急.  

明知阿仔已盡力, 但未急係唔可以痾定先.

喵媽  我仔又係咁, 叫佢去又唔去, 轉頭又話急, 但all又all少少...  發表於 12-10-15 13:48
sheffield  咁係咪即係男孩子都可以按制肌肉而去處理v v問題,而不是不能控制,要去就要去,冇感覺就去唔到?我不是challenge,是認真題出疑問的…:)  發表於 12-10-15 13:45
sheffield  但又奇怪喎,幼兒園train小朋友介片都係一樣,定時就要去,小朡友一般就按老師安排的時間去交功課,雖然學校安排得較密,但都不至於星期15分鐘1次  發表於 12-10-15 13:41
sheffield  謝謝告知!  發表於 12-10-15 13:37

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-15+

原帖由 1773 於 12-10-15 發表
對呀!請各「有識之士」自行對號入座吧!
去到咁personal attack 就冇意思再討論啦。

awmlai 發表於 12-10-11 21:10
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...

你哩個post似曾相識(唔係話你唔好誤會!), 去年前年都有人出類似的Post! 所以舊年考時唔俾小朋友飲太多水! 學校年年都係咁做, 唉, 鍾意唔鍾意都無辦法, 我記得舊年我仲講笑接返個仔時好似"叫犯"咁, "1234, 5678, 有無家長, 無呀行埋一邊, 4567...." 果一刻都幾唔好受... 不過我仔無咁叻仔考到, 好唔好受都唔到我選!!

BTW, 以事論事, 教學上DBS 的確係一間唔錯的學校!

引用:Quote:原帖由+1773+於+12-10-15+發表對呀!

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-15 發表
去到咁personal attack 就冇意思再討論啦。
如閣下感到被冒犯,我願意道歉,也請其他冒犯過有關小朋友的人士也能深切反省。其實我一早已勸樓主此帖不宜久留,只怪我這個路人甲多事啫就此封咀

相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁,所以如小朋友已面試完,如再折返去洗手間,他會經過面試課室範圍,可能會滋擾到其他面試緊的小朋友。一個可能影響唔大,但比得一個小朋友去時,就會有第二、三、四⋯N咁多個,到時又有另一批人在這投訴學校點解亂咁比小朋友、家長面試完仲可以出入洗手間,騷擾我仔interview 表現。

但小朋友面試期間絶對可以去洗手間的。有prefect 哥哥帶路的。

不過我記得我仔仔G1 interview時,仔仔著恤衫、有鈕西褲,所以我盡量唔比佢飲太多及在interview 前去定洗手間,避免interview 期間要去洗手間但又唔識攝好件衫入條褲裏,到時就烏烏Wei Wei 咁interview,邊間學校都一定扣分了。

Anyway,希望大家今年考小學的小朋友,大家都入到心儀的學校!

引用:相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁

原帖由 Kwinghei 於 12-10-15 發表
相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁,所以如小朋友已面試完,如再折返去洗手間,他會經過面試課室範 ...
對!

Michelle_Hung 發表於 12-10-15 13:41
你哩個post似曾相識(唔係話你唔好誤會!), 去年前年都有人出類似的Post! 所以舊年考時唔俾小朋友飲太多水!  ...

家庭教育比學校重要,您咁liberal,仔仔讀邊間將來都唔差得去邊。其實每間學校都應該有自己特色文化,難道間間都係千禧校舍,一式一樣,家長不用選校就好嗎?
男拔既特色比較接近“窮養”男孩,校長也苦口婆心説過他們是平民而不是貴族學校,但很多家長選擇不相信。你地見到的只是有富貴家長選擇把孩子送入平民學校,孩子在學校也是被窮養,克苦的。
非男拔家長既批評很多源自不了解,我對best 0f the best既理解係比較似馬英九父親既名言:有機會上台就表演到最好,冇機會就在台下做一個最佳既觀眾。所以從來不是每個DB仔都出類拔萃。我自己是0ld boy,也没有把大仔送入男拔,就是性格不合,但我是支持男拔的文化。

我諗這post令最多人不滿是把小事拉到宗教上。如要討論教會學校,應先討論為什麽咁多教會學校放棄公平教育機會,轉私校直资。為什麽没太多基督徒出聲?是否是受惠者,少咗班窮人競爭?我不知道!

DBSPD 每年interview D 大日子, 學校都安排學生放假, 連課外活動都停, 相信是不想要interview D 小朋友被騷擾而影響表現, 去得interview 都想入讀, 被人影響到而失準就唔好拉.

引用:相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁

原帖由 Kwinghei 於 12-10-15 發表
相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁,所以如小朋友已面試完,如再折返去洗手間,他會經過面試課室範 ...
never ending argument.....因為跟往就有人complain 話點解咁多間課室都安排到有小孩去厠所disturb到佢個仔。安排上或落一層咩?一個唔覺意有一個跌親又bla bla bla.我之所以出咁多聲係我相信5歲細路已可以很大程度上照顧到自己。唔得咩?先檢討自己。再惗插人。我地helicopter家長冇左呢個自我檢討既機際對個細既都係唔好啦。佢要長大架。

回復 lawsonmoon 的帖子

作為基督徒的我,不是不想出聲,但唔想係呢個thread出,因為大家已去到一個唔理智的爭坳…唔關事的,假切的,感覺上的等等現實沒發生的都搬晒出黎…連人生攻擊都有…大家都火紅火綠…講乜都冇用!
‹ 上一主題|下一主題