用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 扁平足
go

扁平足 [複製鏈接]

我小朋友在協康早期訓練,導師說扁平足,要做鞋(剪)但要1730元做2對2200元,見醫生要每次六百幾元,有冇小朋友有試過?作用大唔大?着doctor kxxg得唔得?

0    0    0    1

有無返醫院 ? 我阿仔都有呢個問題,物理治療師轉介阿仔睇矯型科..即場tailor-made 鞋墊.開頭幾個月覆診一次,每次都按佢情況再造,真係有幫助.$60/次,包埋鞋墊。

doctor kxxg既唔得,唔好side錢。

methy 發表於 12-10-11 09:27
有無返醫院 ? 我阿仔都有呢個問題,物理治療師轉介阿仔睇矯型科..即場tailor-made 鞋墊. ...

我仔協康位PT姑娘寫封信, 叫我比醫生,  再約見醫院物理治療師, 跟住轉介去做鞋墊, 即時有得拎, 都係$100

醫院個物理治療話鞋墊作用唔大, 同佢用多D腳尖走路啦.

回覆:扁平足

是否俾醫院醫生排期?你地都冇千幾蚊買!

謝謝你們的回覆

醒目開學勳章

LH2007 發表於 12-10-11 08:12
我小朋友在協康早期訓練,導師說扁平足,要做鞋(剪)但要1730元做2對2200元,見醫生要每次六百幾元,有冇小 ...
never never Doctor Kxxg, waste money!!

you could make appointment at 政府診所普通科
門診, and ask the doctor issue the 轉介信, then you could 跟進 by the 政府專科!!!!

剛巧.. 我個仔尋日終於因為扁平足睇骨科, 我都擔心太遲.. 佢依家12歲了...
之前同健康院講又無咩理, 我由佢學行就已經用k 字鞋... 無用
依家仲好擔心, 因為懷疑腰骨都影響左

我個仔好似都有扁平足,係個職業治療師話我知。但是,她話物理治療師先是負責呢方面,我個仔都無物理治療,可以點辦?而且,我個仔都無醫院覆診。人地又話dr kong 唔得!

回覆:Chichatmima 的帖子

做咩唔搵個治療師傾下?佢唔係在行咩?仲咩會由另外個治療師同你講嘅???

引用:我個仔好似都有扁平足,係個職業治療師話我

原帖由 Chichatmima 於 12-10-15 發表
我個仔好似都有扁平足,係個職業治療師話我知。但是,她話物理治療師先是負責呢方面,我個仔都無物理治療, ...
呢位媽媽,如無記錯,你小朋友好似鄰舍欣康?我都排緊呢間架,聽你咁講,咁咪即係如有呢個情況,物理治療師都唔見,咁咪會令隻腳惡化?我仔平衡都麻麻,咁第日有位,會唔會都唔見佢架

回覆:Chichatmima 的帖子

Anpanmama講左方法;睇政府門診醫生,要求轉介返政府醫院跟。

回覆:methy 的帖子

私家醫生得唔得?

methy  可以  發表於 12-10-19 10:05

醒目開學勳章

Chichatmima 發表於 12-10-15 21:14
我個仔好似都有扁平足,係個職業治療師話我知。但是,她話物理治療師先是負責呢方面,我個仔都無物理治療, ...
唔好著DR. Kong , 物理治療師話會著壞腳 , 愈著愈衰
‹ 上一主題|下一主題