用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華第一輪派彩之統計 (I)
樓主: Daniel-Florence
go

英華第一輪派彩之統計 (I)   [複製鏈接]

今年開學了頭2個星期, YWPS 已經通知數位不達標的小一學生轉校, 不是成績問題, 而是呢間學校採用 "強中自有強中手"."吃得苦中苦, 必為人上人...入了學校的新生, 再進行挑選...更好的留下....逐年甄選.....
唔好以為3 關, 就大結局.... game goes on

thomasha  可否明示資料來源?是聽來的還是親身經歷?如果是前者,資料來源可靠嗎?  發表於 12-10-16 08:34
thomasha  可否明示資料來源?是聽來的還是親身經歷?如果是前者,資料來源可靠嗎?  發表於 12-10-16 08:34
JoshuaN  唔係好明?你意思係話有今年小一新生上學兩星期俾人勸退?!  發表於 12-10-12 18:21
cornelius  Is it true?!  發表於 12-10-12 15:01

簽名被屏蔽

回復 YS_mommy 的帖子

Really? My son is studying in P1 is YW this year. I've never heard about it!!!
Not in my son's class at least

YS_mommy  咁你去打聽下, 有無呢D CALL 收到?  發表於 12-10-12 17:25

引用:+本帖最後由+YS_mommy+於+12-10-12+14:53+

原帖由 YS_mommy 於 12-10-12 發表

今年開學了頭2個星期, YWPS 已經通知數位不達標的小一學生 ...
我係今年YWPS 小一的家長,學校是有要求的,但校長老師真是很好,well organized ,我個囝超鍾意間學校,十一月還全校去迪士尼旅行,未聽到有學生被勸退喎!

林校長話愛收不同類型的囝。其實我可以見證YWPS所收學生的好多元化,我見啲仔有好叻但亦有普通,亦有不少細仔,有愛音樂的亦有運動能手,世襲的不算多。不過,有一樣特點是我見啲細路都能專心上堂的。

BBTao    發表於 12-10-12 15:24

引用:Quote:Ernest爸爸+發表於+12-10-10+21:26+

原帖由 MCLIAN 於 12-10-10 發表
Yes, agree with your thought!
分析吓啫!

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回復 Daniel-Florence 的帖子

樓主,咁你有冇試過分析咁多年黎嘅六合彩結果?可能你又會發現到d野係"值得"馬會去review架。

koala_choco    發表於 12-10-12 21:40

究竟你係咪今年或其他年級嘅家長呀?我又唔覺同學仔有幾強,課程有幾苦喎???我淨係知仔仔讀得超開心!

我覺得如果你唔肯定嘅消息,希望唔好係度亂講,因為我覺得校長老師們真的很有心去教育學生,而我亦未聽過有學生被勸退!

回覆:YS_mommy 的帖子

YS_mommy : 我唔知妳喺邊度聽返黎... 我係今年小一家長之一, 而喺155 (31人x5班) 位同學中我敢話有+/- 100位同學既家長已經入左同一個社交群組, 都無聽過有人被學校要求轉校. 另外各班(1A-1E)家長已 confirm 直至呢一刻, 不論原因都無任何一班有一位(更唔好話數位!)同學退學.

thomasha  入內聯網睇下每班有無少左人就知啦!  發表於 12-10-16 08:38
hyto  呀YS_mommy仲話叫我去打聽。多謝妳詳盡的資料。其實,呀YS_mommy應該話比我地聽響邊樹聽返來就真!  發表於 12-10-12 20:44

引用:YS_mommy+:+我唔知妳喺邊度聽返黎...+我係

原帖由 madamewong 於 12-10-12 發表
YS_mommy : 我唔知妳喺邊度聽返黎... 我係今年小一家長之一, 而喺155 (31人x5班) 位同學中我敢話有+/- 100 ...
勁! 會唔會比D末來師弟入組呀?

救命呀~~~成年人~~~~~

引用:救命呀~~~成年人~~~~~

原帖由 點算好 於 12-10-12 發表
救命呀~~~成年人~~~~~
入圍了,恭喜!恭喜!

不能進入下一圈的,亦沒有什麼大不了,不用失望,其實香港有很多好的小學。

回復 cat_tam 的帖子

Just read through the list, there are altogether 68 related applicants (Application Form B, C and D).  Not as many as I thought it would be.

YS_mommy, please tell us the source of your information.  It just does not sound reasonable to me.

回覆:hoihoima 的帖子

佢不回覆即係.............每年都有好多人放煙幕。之前有律師爸爸講DGJS.

Daniel-Florence 發表於 12-10-10 16:18
我跟編號(0001-3500) 分為35組.
平均: 每100 有 30人 可以 2nd Interview
中位數是: 29

得罪講句,與其花時間做這些無意思的統計,不如和小朋友睇多本書.....

swmami    發表於 12-10-16 11:11
fion_yinyin  同意﹗  發表於 12-10-13 13:37

YS_mommy 發表於 12-10-12 14:52
今年開學了頭2個星期, YWPS 已經通知數位不達標的小一學生轉校, 不是成績問題, 而是呢間學校採用 "強中自有 ...

哈哈,唔係重有人信呀?
你吹大了,靜靜雞話你聽,11月先有評估。12月先再出post,到時會多些說服力。

thomasha  今年十月底便評估了   發表於 12-10-16 08:39

「天下父母心」人地咁辛苦培訓個仔, 仲過5關, 斬6將, 先入了來, 才返了學一會,就通知人地退學, 想問好的學校, 一早收FULL, 叫人點出來找過, D學校沒有同理心, 至少都有個如JEREMYPHLAM 說的評核, 唔知用咩來做標準??? 人地一直強調"求學不是求分數"

希望上天眷顧這群無助的學生和家長! 堅持或離開...都給他們最好的!

PNGCC  人地讀緊果d 到check 左話無d 咁嘅事啦!你仲要講到似層層咁! 不如你講你d 消息點黎, 同確實邊一班, 每班有幾多個呢d 學生 丫!  :;pppp:  發表於 12-10-15 14:20

回復 madamewong 的帖子

係咪佢自己幻想出嚟,自己講左之後,仲叫人去打聽吓,有病

YS_mommy  到時, 你再留意內聯網, 學校會呼籲小一人數有改動, 而小二會再招收新生通告! 唉!  發表於 12-10-15 10:36

回覆:bigboy129 的帖子

第二輪面試part1 file個table格式改左,show埋學生的申請背景(e.g. Parent is old boy), 可能解答到各家長的困惑 !

‹ 上一主題|下一主題