用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小學出完result後再有第二輪報名
go

聖母小學出完result後再有第二輪報名

學校網站上有通告,真奇怪!

可能收唔夠人

回復 goodfitbb 的帖子

我上年考聖母, 也是過晒第一輪 Interview, 我仲記得10月尾先去交表, 隔左2-3日打黎通知 Interview

引用:可能收唔夠人

原帖由 candykiki123 於 12-10-10 發表
可能收唔夠人

應該不會收唔夠人,第一輪面試約有500人以上,而學位只有幾十個,應該只是學校傳統上分兩輪,讓錯過第一輪deadline 的家長可以申請,喜歡有直屬中學私小的家長可試試 ,事實上,也有一些其他私小和DSS, 我留意到幾好的時候已經過了deadline, 想報都無得報。

吓!小女收到是Waiting List,為何不是有空位先俾Waiting List的小朋友呢?

醒目開學勳章

goodfitbb 發表於 12-10-10 14:59
學校網站上有通告,真奇怪!

唔係call waiting 而係再接受報名咁趣誌?

我記得8月填表時,學校的通告已預告有第二輪面試。

如有人giveup offer 先有第二輪報名

回覆:聖母小學出完result後再有第二輪報名

自行派位都未出result, 其他私小亦未出,如你現在有offer, 會唔會現在就放出來呢? 就算有,數量都小之又小,用不著開多一輪面試來出這些offer. 如上面另一家長所説,八月時已預告有兩輪面試,相信這是傳統安排,學位亦早已預留. 至於現在waiting list 的家長, 相信到了明年六月大抽獎之後,offer 才會真正放出來, 到時孩子就可補上,遊戲還有好大段,加油吧!

回覆:聖母小學出完result後再有第二輪報名

學校咁樣做對第一輪面試waiting list既小朋友好唔公平wor

Please visit 沛沛 blog
http://hk.myblog.yahoo.com/vv72919782003/

咁咪就係囉,Waiting list有位都冇得補上,咁係wait 乜?都唔知間學校做乜!

回覆:goodfitbb 的帖子

我囡囡都係waiting,今日同囡囡同學家長講開,佢話佢冇去聖母first in,今日收到聖母電話問佢如果比個另一時間佢會唔會去in,囡囡同學家長是天主教徙,我唸佢哋prefer有天主教背景學生,我囡囡機會好微,大家努力。

此校小六派位成績榮膺全港第一名?真定假呀?

回覆:tabohkg 的帖子

我知道有些有offer的家長都不是教徙,不要因不是教徙而灰心,相信六月大抽獎後,offer就會真正放出來給waiting list 學生. 畢竟, 官津免學費, 很多抽到一線官津的學生都會放棄私小offer.

引用:此校小六派位成績榮膺全港第一名?真定假呀

原帖由 chanshing8020 於 12-10-11 發表
此校小六派位成績榮膺全港第一名?真定假呀?
"第一"其實看你如何定義,由於有直屬英中, 所以獲派第一志願及英中率就極高.
不過無可否認, 有直屬中學的小學在現時的中學派位制度下對孩子是非常有利的, 最重要是孩子最終考到的中學,只會比直屬中學好,而不會比直屬中學差.

其實聖母書院,即中学部, 係band 幾? 点解D 人當做後備? 聖母好D 定崇真好D?

引用:其實聖母書院,即中学部,+係band+幾?+点解D+

原帖由 ABCdoreme 於 12-10-12 發表
其實聖母書院,即中学部, 係band 幾? 点解D 人當做後備? 聖母好D 定崇真好D?

坊間對band有不同定義和計法,不同年份也不同,連"九華"也有人說是band2, 如果免強要分,只能説是band1B至band2B 之間.

至於"當作後備"的意思,我唔清楚你指小學定中學,如果你指中學的話,你可能有D吾會,從"九十幾%考獲第一志願",  我相信差不多全部學生在派位階段都揀聖母書院第一,由於派位有了保證,學生就可在自行收生階段進取的選考一線名校,最後那些學生就流到其他一線中學.

而"聖母好D定崇真好D",我只對聖母做了硏究和分析,詳情可參看我在聖母專區的分享:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2471916&extra=page%3D1
而崇真我只查看了相關中學資料,崇真有幾間中學在不同區,公開試成績分別很大,好像是屬於"聯繫"學校而不是"直屬"學校(不正確請更正). 最後我只報了聖母而沒有報崇真.

Actually, if talking about the academic results, primary is better than secondary. Secondary is band two in these few years. Teachers are OK but the learning habitat of students and public results are dropped.

回覆:onepiece 的帖子