用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 誠心請教各位對方方既睇法
go

誠心請教各位對方方既睇法 [複製鏈接]

阿b差唔多半歲,為娘開始做功課!老公朋友係方方畢業,向我地推薦方方,誠心想請教下大家對方方既睇法!多謝晒!
   4    0    0    0

回覆:誠心請教各位對方方既睇法

網上D人通常話方方係細B學校.  我仔仔不是細B,但因為兩個外甥都係方方畢業,見佢地都讀得唔錯,所以我比仔仔係度讀。我問我家姐方方課程深淺,佢話方方D野唔淺架,又話方方好多活動參加。反而另一家姐的囡囡同年讀維記,佢話維記D野淺,好後悔由另一幼稚園轉去維記(之前個間D老師又好過維記)。(幾年前同依家有冇分別,我唔係好知。)

我記得未入去讀前打電話問野,答既人好粗魯,有D扣分。不過可能佢地D staff 冇好似York或Zenith個D咁well trained on customer service方面啦!暫時仔仔返N班越返越開心,N班冇乜功課(一星期一至兩份),我唔知再讀上去點,暫時N班來說我都覺得幾好。

我仔仔既老師不會主動打俾我,但我打俾佢地,佢地都會講番小朋友情況俾我聽。

或者你講下你要求係乜?睇下方方啱唔啱你。

sysy474  想請教, 英文有鬼婆教嗎? 英文程度高嗎能對答嗎 如York? 你仔仔讀邊間分校? 各樣都好嗎? 國際班 or 雙語班? 唔好意思噤多問題, 因報左想了解多d ! 感激 !  發表於 12-10-29 03:00

5講錢...5講透明度...應該很好...k1好似話日日有功課...仲會因應假期長短定多少功課...k2開學頭要寫"旗"字....寫字好似捉得好緊...k1開始串字...k2默書...k3作句..重組句字...第時讀傳統小學應該沒問題...
以上係我接返學問其他媽媽..佢d小朋友讀成點...

sysy474  想請教, 英文有鬼婆教嗎? 英文程度高嗎能對答嗎 如York?  發表於 12-10-29 03:02

回覆:bearwhat 的帖子

D老師應付家長有經驗!唔多鐘意同家長溝通!完全封閉式教學!好唔好,見人見智!

sysy474  唔多鐘意同家長溝通!完全封閉式教學!好傳統噤呀 ! 做小好多 !  發表於 12-10-29 03:04

回復 外星人媽咪 的帖子

咁差?  
可唔可以講多少少?  謝謝

vincy123  我的小朋友在方方讀得很開心, 早上起床就問"返學未呀?"  發表於 12-11-7 12:33

回復 hs_mama 的帖子

多謝晒你既分享!我其實希望bb開心d,我對阿b冇咩要求,學識為人處世就得,非望子成龍型家長。所以我比較concern學校老師是否有責任心及愛心,教學可以啓發為主,非死記硬背。
我目前睇緊維記,TT,同靈糧堂,聽落方方好似唔係我期望果種?

我相信方方老師都有責任心既, 教學有冇啟發我唔係好清楚, 畢竟囝囝太細. 我自己覺得其實除左數學唔係死記, 中文英文某程度有D時候都要死記. 你睇下自己小朋友性格夾邊類啦! N班我只係要求佢喜歡番學, 有小小野學就得喇. 有時我都唔係想佢學得好深, 不過依家小學同我地讀書個陣好唔同, 要求高左好多, 個底打得唔好上去好難追. 當我D家姐既小朋友到小學時, 我D家姐都係好感慨同我講唔好揀間幼稚園太淺, 唔係將來追得好辛苦.

外星人媽咪 發表於 12-10-12 00:24
D老師應付家長有經驗!唔多鐘意同家長溝通!完全封閉式教學!好唔好,見人見智!

...
都5算...我個班主任同我地what apps....有野問我地會what apps佢...佢地係5多主動...

hs_mama 發表於 12-10-12 23:52
我相信方方老師都有責任心既, 教學有冇啟發我唔係好清楚, 畢竟囝囝太細. 我自己覺得其實除左數學唔係死記,  ...
我都好驚幼稚園淺..小一追得好辛苦變左5鐘意讀書...所以考k1都好努力報...

引用:D老師應付家長有經驗!唔多鐘意同家長溝通

原帖由 外星人媽咪 於 12-10-12 發表

...
完全認同!

睇到以上既回應, 我諗可能個別有D老師真係唔係好同家長溝通, 所以方方做來做去唔算太出名.  
雖然我囝囝個班主任唔主動contact我, 但都未至於唔同我溝通既, 我打去學校佢地覆我都會同我講番囝囝近來情況.  

hs_mama 的帖子

我個仔而家讀緊太子道個間,老師好有愛心,又關心小朋友,返學唔洗—個星期,就認得我個仔同我地(坐校車), 又經常打電話來溝通,個仔又讀得開心,日日都想返學,又比以前守規矩咗。 返學好快就唔喊/適應

sysy474  太子同對衡邊間分校好d 呢? 老師各樣 !  發表於 12-10-29 03:08

似乎太子道超小班教學果然好D喎,請問太子道上堂一班幾多人呢?

其實我囝囝放學番黎成日扮老師彈琴,揸住支咪唱歌,扮老師講野(雖然好多時我未必完全明白),扮舉手答問題。之前囝囝唔係好識同我地分享食物,番左學一排後識得比D媽咪食。我做阿媽既覺得好窩心好開心。

hs_mama 發表於 12-10-15 10:06
似乎太子道超小班教學果然好D喎,請問太子道上堂一班幾多人呢?

其實我囝囝放學番黎成日扮老師彈琴,揸住 ...
好叻喎...我仔都無扮老師...最多係唱下歌...花燈大會果晚...先知好多老師識我仔...因為喊得超大聲...又早返到...我果時係街出面都聽到佢係2樓喊...話佢喊得大聲但無眼淚...

有冇小朋友讀尖沙咀方方呢?有冇家長知道口碑可以分享下?tks

對衡道校舍幾舊下。。。廁所就更加恐怖

我很喜歡海濱方方, 我覺得方方歷史好, 教學進度每間分校都一樣的, 這家校舍很新及乾淨, 小孩入校要換另一對鞋的, 所以很衛生; 有其他小朋友轉了去其他幼稚園之後不開心, 很快也要轉回來讀, 我小孩剛讀了幾個月, 很開心, 誡了片, 很愛上學, 天天都問返學未呀? 老師主任嬸嬸都很好, 開始時班主任會主動致電我告知小孩校內情況, 外籍英文老師, 北京普通話老師, 班主任發現我小孩很乾燥,還建議我們放支lotion在書包, 如乾的時候她們會幫小孩用lotion, 照顧很細心, 不過我不知其他老師是否都一樣細心呢, 我覺得課程也不算淺, 進度ok, 幾個月已學了認字(人口手刀山石雨水), (數1~8),(英文A~E),有普通話及英文兒歌, 學會自行吃茶點, 有時在家玩完玩具會收拾玩具, 會舉手, 有運動堂, 會跑跳, 有節日活動, 如中秋晚會, 有親子運動會, 親子旅行, 很多元化, 我覺得很滿意, 只是學校Marketing做得不及其他更出名學校的好, 比較低調而已。
   另一方面, 我有朋友的小孩是方方剛畢業的, 自己考了6間小學都收, 我覺得都幾好, 我就很滿意方方。

我囡囡上星期六都in左海濱方方 "n"班, 校舍的確幾好

似乎太子道超小班教學果然好D喎,請問太子

原帖由 hs_mama 於 12-10-15 發表

其實我囝囝放學番黎成日扮老師彈琴,揸住 ...
我個仔在家都有扮老師彈琴,仲好開心㖭。他讀下午班,記得陪上堂時個班不超過20人,上午班就多D,大概20。有時去接放學,有D家長未到,見到老師都會同個D等緊家長來接的小朋友玩,唱歌,唔會唔理或趕收工

tamichu  請問點解可以陪上堂?  我仔上WEEK開始番, 我想留多陣都被EE叫我快D走啊~  發表於 12-11-22 16:42

引用:D老師應付家長有經驗!唔多鐘意同家長溝通

原帖由 外星人媽咪 於 12-10-12 發表

...

‹ 上一主題|下一主題