用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幼稚園補習- k1識串dinosaur
go

幼稚園補習- k1識串dinosaur [複製鏈接]

幼稚園補習?
http://hk.news.yahoo.com/blogs/c ... A3%9C%E7%BF%92.html

K1補習每週5天, K3補習每週3天? 為報小學攪成咁? 佢哋想報乜嘢小學? 乜小學面試會當面問你某英文字點串? 識串又如何? 小朋友唸口黃好叻, 幼稚園生背晒整篇三字經千字文都得, 咁就反映到收到"好"學生?
   0    0    1    0

回覆:幼稚園補習- k1識串dinosaur

我仔未上K1已識讀,未認真串過。不過要佢串亦唔難。

引用:我仔未上K1已識讀,未認真串過。不過要佢串

原帖由 jjcow 於 12-10-13 發表
我仔未上K1已識讀,未認真串過。不過要佢串亦唔難。
小朋友記憶好,但都係念口行啫。

kids in the US never need to learn spelling at such young age.

Really not healthy.In my generation, I learnt how to spell dinosaur in secondary

記得我小學一年級學串elephant,小學三年級學串sausage。幼稚園年紀其實識讀就好啦~不過如果他自己想串都無所謂

小朋友識串,但好快又吾記得,冇咩咁大不了....

不過而家家長個個趕,所以細路系辛苦好多.

好夸张啊!

依家家長心態最緊要唔好輸蝕,人無我有,人有我要有雙倍,人地識abc,我要識abcde,咁樣真係苦了自己!

幼兒要識串字唔難!但無咁嘅必要!

我仔K2,本來我都唔會諗個仔要識串字,但佢學習方法有些特別!唔串字就唔識認個字,每次佢唔認得個字,我叫佢串出來,佢先記得係乜嘢字!佢而家見到英文字,自自然然串個字出來!變成我要跟佢學習方法去教佢,其實咁樣學得慢架!佢唔係咁先識,我都唔會咁教佢!

不過而家D人谷小朋友就係谷到有D問題!

學習唔一定為左報小學. 呢個係你個人諗法. 串字都可以好有樂趣, 有小朋友有呢方面天份. 唔鐘意串既點逼都逼唔到. 佢有冇呢方面天份同興趣視乎你有冇去發掘. 日日吃喝玩樂都不代表開心! 小朋友有時都想有成功感.

should be learning "how to learn" instead... so sad!

P1已經識讀同串ceramics

呢個係數年前係報章睇到

以前仔仔未出世,我做pg老師,上門教2歳小朋友認字,唔知算唔算補習,但小朋友好西利,可以記好多字!

‹ 上一主題|下一主題