用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點改善玩眼問題??
go

點改善玩眼問題?? [複製鏈接]

我仔仔2age幾開始玩眼,唔係望指定東西
係一無聊就玩,兩隻眼則埋一邊(係好則)0甘望,呢排有時玩向上望
叫他個名就回魂,有時係街0甘望,其他途人都會留意我小朋友
現在5age都係0甘,有無方法改善
會唔會第日大個都係0甘??
   0    0    0    0

回覆:點改善玩眼問題??

一玩眼就同佢講:唔可以,唔得,媽咪唔鍾意,好肉孫。如果果日無就勁讚加獎勵。不停係任何時間地點都提,會改善,但已經咁耐就難d要時間。
其實a仔好多無謂小動作,一開始就要撲滅,一個星期通常都得,不停出新,不停撲滅。
我仲未見到玩眼,不過執過囝掩耳,自轉,痙攣手,怪聲,打橫行,伸手入lift門,都係呢個方法ok,仲有d唔記得了。現在都有兩三樣不停執,大家努力呀!

會慢慢減少次數,最後無,但耐唔耐又黎一次,都係咁做。

其實佢一玩眼我就同佢講唔可以,唔得.有時語氣又惡些,好聲好氣講又試過,講足幾年都係0甘,作用不大
所以先煩,現在好似習慣0甘

醒目開學勳章

apple~y 發表於 12-10-9 17:02
其實佢一玩眼我就同佢講唔可以,唔得.有時語氣又惡些,好聲好氣講又試過,講足幾年都係0甘,作用不大
所以先煩 ...

試下從感統入手 a仔好多感覺上既嘢要滿足 佢飽咗就唔會再做 亦可能佢好悶 所以就做呢啲行為

安排一些感統活動來滿足a仔在感統上的需要 而且這些活動又有意義 那麼就可以減少他無聊時的無意義行為 另外, 我聽過ot治療師講過 有些a仔係媽媽面前係唔會/唔敢做呢啲動作 但係媽媽不在埸的時侯 佢就會猛咁做出呢啲行為.

我仔都係2歲左右玩眼,佢對眼係好似scanner咁,眼珠側埋一邊,然後高速望住牆身d皆磚跑,你話几無聯聊,但佢好enjoy喎。我都係即時stop佢,引開佢注意或阻擋佢想scan嘅嘢。大大下少左玩眼,但同樓上一樣,d古怪行為期期唔同,每次都要即禁。

我仔仔除0左玩眼,反而小其他d古怪行為
我都係引開佢注意,比0野佢做減少無聊時間
不過有時係街坐車,無聊就會0甘望
我就係0甘同他講0野,令佢無機會無聊
問過s位老師,ot治療師話唔係自我刺激行為
因為唔係望指定東西,好沉迷0甘望
只係無聊行為,但老師都會提醒仔仔,唔比機會佢0甘望
‹ 上一主題|下一主題