用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考音樂樂理, 幾歲才適宜 / 有能力應考 ?
go

考音樂樂理, 幾歲才適宜 / 有能力應考 ? [複製鏈接]

thanks !

0    0    0    0
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

我仔小一暑假學,半年後,即小二考,有merit .學兩種楽器。

pamelaywy,

THanks for your reply.  Your son sounds very smart !

He takes 中文卷 or 英文卷...?

pamelaywy  他考中文卷, 因為英文水平一般, 而且老師說中文卷中英都答得  發表於 12-10-9 15:13
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆:pamelaywy 的帖子

考幾多級樂理呀?

pamelaywy  五級  發表於 12-10-9 15:13

回覆:Mini-mummy 的帖子

大部份小一小二的學生都無法勝任,實際上亦不需過早應考。考獲5級樂器至報考8級之間才開始未遲。當然,這假設skip 6-7兩級。

講緊考五級樂理喔 !

我想因人而異, 我囡囡現在4年級, 將安排明年2月考5級學理, 我見佢做練習時都幾吃力, 佢彈奏方面就OK, 但樂理就較差, 其實我見有大部份題目都會於平日所彈奏琴譜出現, 佢亦有接觸過, 但要用紙筆去描述清楚就真係有D難度, 個人覺得因有部份需要用到份數, 最基本小朋友要先認識份數.

數理強的小朋友樂理會學得輕鬆D(我覺得男仔會學得好D),男孩子4年班多數都輕鬆,但女孩子要去到6年班才會輕鬆少少(一般而言)

回覆:考音樂樂理, 幾歲才適宜 / 有能力應考 ?

我仔是四年級考的,鋼琴老師認為這時候考最適合,因到五年級要應付呈分試和功課會比較多,怕沒有太多時間。

Benbenmum 發表於 12-10-10 11:23
我仔是四年級考的,鋼琴老師認為這時候考最適合,因到五年級要應付呈分試和功課會比較多,怕沒有太多時間。 ...

有道理喔!

回覆:Benbenmum 的帖子

我地都係喎

‹ 上一主題|下一主題