用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知收到offer機會有幾大請進
go

想知收到offer機會有幾大請進 [複製鏈接]

如果一間學校有100個位,考生有1000,那考進的機會是1/10 (這是我們的直接想法).
但事實上,對non-top tier 私小來説,offer 是有"槓杆"的,她往往可以出300個offer!!

為什麼呢?因為大約一半家長都會在12月時得到另一位更好私小/直資的offer,或在自行收生進入理想官津,於是學生就餘下150. 在明年6月,又會有1/3 學生(即50人)因抽到心怡學校而放棄學位, 那就剛剛好有100學生就讀了!

有人會質疑, 學校不是用waiting list 去填補空缺嗎?但事實上,這種把offer槓杆, 是一種"雙贏"的做法, 對家長而言, 很多家長報non-top tier 私小其實都只是想買個安心, 以免最後抽到三四線小學, 這樣不就可令更多家長得到安心嗎?對學校而言, 以上述的3倍槓杆計算(而留位費是半個月學費), 多出來的留位費已等於全級一個月的學費, 可減輕加學費的壓力. 況且,槓杆比例是根據上年數據計算(以上的3倍只是一個例子), 在統計學上其實非常準確, 加上以waiting list 做調整, 最終收生人數也有一定彈性, 出事的機會其實很微.

本人出這個post, 希望一些家長知道, 原來收到offer 的機會會比預期高很多, 不必太過擔心. 當然,對top-tier 學校來説, 根本不存在這個offer 槓杆.

或許過幾年後, 越來越多人覺得有直屬的私小好過官津, 到時就會出現offer "去槓杆化".

0    0    0    0

好似好有道理,但即使是私小,學額是教育局規管,到最後若果大多家長交了留位費至出年8月先決定去留.而學校要承受很大風險去超收. 到時很難去同教育局和家長交待.

學位不是航空公司機位或酒店房間,超賣而俾唔到學位,不是refund或賠償了事.我相信學校寧願用waiting list 方法,而不願冒咁大風險. 反而waiting list有水蛇春咁長,真係唔怕冇學生lor.

回覆:golfer504 的帖子

私小沒有受政府資助, 彈性其實比官津及直資大很多, 而計算槓杆方法也可以好保守, 以免出事。不過不要緊, 不同人可以有不同看法和理解, 只要大家覺得舒服就可以了。

即使有LEVERAGE,二線私小一樣係先比位果D睇落醒D既,因為呢D人入到更好既機會大D,放番個位既機會又大D

onepiece 發表於 12-10-9 09:47
如果一間學校有100個位,考生有1000,那考進的機會是1/10 (這是我們的直接想法).
但事實上,對non-top tier  ...
講下又有些道理,當年阿仔也是收到一間唔錯的私小收了,她唯一缺點(對我們來說)只是不太好的中學網。我們亦很喜歡這校,面試亦沒有多大壓力,不像其他一些要十八般武藝,第一次註册時真的好像人數比實際學位多。這間學校真的给人們做後備的感觉。
我们要比埋第二次留位費才能扣到更心怡的官津。當年考小一的策略是上中游的學校都會考,考到上游當然開心亦安心,考到中游的亦安心,起碼我没有抽奬運,終於小一遊戲,我們就玩到七月中,真的要保持高EQ 及堅持力。

大家加油,上天一定安排到一間合適的學校給孩子,隨遇而安,不要强求,人就自然减少壓力。

醒目開學勳章

onepiece 發表於 12-10-9 09:47
但事實上,對non-top tier  ...

第一輪超收做法好正常, 好似擺酒咁, 酒店都會SUGGEST你響嘉賓人數打個8折冇走雞。當然, 最top果幾間又唔係咁計

ha8mo 發表於 12-10-9 11:06
請問我打紅左果兩個數字係點來架?
就係估出來的囉. 不過講到係statistics 咁.

回覆:牛精仔 的帖子

問題係超收都可以接受,而係超收幾彖就冇人知!

如果每個家長都係收一間放一間就係,可惜到9月開學都仲有人放位,就算當真係人地會超收去到300,我小朋友係排第301收唔到就係收唔到,考小學,我覺得冇數據可以直接反映,始終每一間收生的標準都唔一樣,見唔少考到全城最top的小朋友,偏偏次一級的小學又唔收佢

Thanks for your sharing. I agree your view.

回覆:想知收到offer機會有幾大請進

其實有可能,當年亞仔k3那年,學校k1突然由33人加到39人,我就懷疑佢超收預人放棄,但奌知無預期咁多人放棄,最後每班要加多半個老師。

引用:Quote:onepiece+發表於+12-10-9+09:47+因為

原帖由 ha8mo 於 12-10-09 發表
請問我打紅左果兩個數字係點來架?
這個問題很好, 如原文所説"比例是根據往年數據計算(以上的3倍只是一個例子)", 學校有多年自己的實際數字作依據以計算offer數量, 不同學校的實際數字有很大差異, 不同學校也可採用不同的安全系數(safety factor)(例如safety factor=0.8, 計出來是300, 300x0.8=240, 那就派240個位, 令預期最後學生大約為80, 餘下的(20個位)就用waiting list 補上), 以上一半及1/3 的例子, 目的是把描述具體化, 使一般家長容易明白.

醒目開學勳章 王國長老

以我所知:
1. 唔係個個家長都當non top-tier學校無後備, 好多家長覺得good enough已經係好, 入到已經笑晒, 什至根本唔會side時間去top tier陪跑
2. 我知我小朋友學校無超收, 學樓上話齋, 唔係airline賠錢就可以了事, 呢個係誠信問題, 曾經同學校書記傾計, 佢話有d都估佢99%唔黎(自從交完留位費之後所有做校服orientation訂書全部無出現), 同時日日有人叩門希望入, 不過學校真係唔可以出offer, 無位又點收呢

回復 onepiece 的帖子

Totally agree with you. That also apply to DSS because these smart kids usually get several offers. So if you are in the first few top of these 1st tier DSS, you still have a pretty high chance.
‹ 上一主題|下一主題