用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

呈分試?? [複製鏈接]

請問港同是否需要考呈分試, 多唔多人p6後到其他中學?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問港同是否需要考呈分試,+多唔多人p6後到

原帖由 wingsze23 於 12-10-09 發表
請問港同是否需要考呈分試, 多唔多人p6後到其他中學?
每年大概走十幾個,通常係最top果d, 其他都費事煩,好似我咁,呈咪呈lor, 我又無打算出去考,零壓力

icic... 即係要考嗎?thx!!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:icic...+即係要考嗎?thx!!!+

原帖由 wingsze23 於 12-10-09 發表
icic... 即係要考嗎?thx!!!
呈分上試都係校內試,呈吾呈分都一樣要考試,緊張要參加升中派位的就會谷成績,吾緊張就=普通校內試喇

sorry....唔知係咪自己mix up. 決定banding 的係咪就係呈分試??

醒目開學勳章 王國長老

小學有幾個試(除左自己校內試)
1. 小3, 小6 TSA (全港系統性評估), 呢個分唔係FOR學生既, 係FOR學校既, 用黎評估學校中英數水平(COMPARED TO全港), 所以有D學校好緊張, 想自己學校成績好, 就一早操小朋友日做夜做又補課又盛, 所以令好多家長對TSA好反感, 港同作為直資, 都要考TSA, 不過唔操的, 我仔今年P3, 連TSA份MOCK卷都未見過
2. 呈分試, 係小5同小6考的, 係校內試, 不過個分會交去教育局, 調整之後決定學生BANDING, 留意唔係間間小學都會安排呈分, 如果唔呈分的話, 學生就唔可以按正常申請中一派位(直唔直升係另一ISSUE)
3. PRE S1 (升中前分班試), 呢個試既成績, 會決定日後果間學校(小學)師弟師妹既BANDING, 例如2,3年前, 呢個學校學生考落, 50%BAND ONE, 30%BAND TWO, 20%BAND THREE, 綜合近幾年成績, 就影響到今年呢間小學既小6生既BANDING喇

大概係咁

thx for the explanation...
咁即係為自己BANDING, 只有呈分試及pre S1有用, RIGHT?? TSA同BANDING冇關係LA....

醒目開學勳章 王國長老

呈分試為自己BANDING
PRE S1為日後學弟學妹BANDING
TSA只為學校"增光"
‹ 上一主題|下一主題