用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 老公著了魔
樓主: hohoma16
go

老公著了魔 [複製鏈接]

回覆:free_style 的帖子

你說得對,我們戒食了奶製品數天,仔已能有反應,正常番不少,但老公就是見有效,所以先著魔,好似賭仔咁,咩都話戒下看反應。

回覆:hohoma16 的帖子

試下戒小麥,可能再有警喜

回覆:老公著了魔

已經盡戒小麥,但有些食品如醬油,老公未發覺,我就不出聲繼續用。今日比我找到一支gluten free 豉油,我都買了,聽你們的經驗全戒小麥試試。

Please consider whether to carry out 食物敏感TEST

so that U can base upon only food with 敏感  not to eat, but  a little bit expensive

記著平常去做,唔好諗住一定會醫好朋友,係平常心
你老公過0左火,我擔心你們期望越大失望越大
到時真係情緒會爆炸,
記著行為訓練都好重要,加油

協x會有個叫爸爸會,有時男人心裹有結要找些同路人分享,了解下,你上網就查到

回覆:昊澄Parent 的帖子

好的,謝謝你。我會建議給他。

但係唔駛戒豆囉!不如你自己帶個仔,暫不比老公知去驗吓,因我驚你老公有根有據後仲着魔,戒口需要小孩及家長一段時間適應的。

回覆:bbqiu 的帖子

好建議,請問是去第一城的馮xx醫生可做test嗎?

明白 你的 其實兩公婆 要互相支持 你們的出發點都是兒子 過大壓力  未必係好既 記住平常心 一日一小進步 你地會開心好多 下次去公園 嘗試抉住小朋友行一兩步 比信心大家 佢係得既 小朋友玩得熟 自然有意想不到的surprise add oil

可去邊到check

回復 hohoma16 的帖子

如果係馮×亮就唔贊成,因為覺得佢態度麻麻.

fandd 發表於 12-10-28 20:48
回復 hohoma16 的帖子

如果係馮×亮就唔贊成,因為覺得佢態度麻麻.

正確離講,系經馮×亮診所寄D樣本(e.g., 屎, 尿, 血..)去外國d化驗所驗,e.g, Doctor's data, Metametrix Clinical Lab,....

或者自己contact 外國d化驗所, 叫佢地寄套"收集樣本工具"比自己, 自已跟住說明書, 收集樣本, 之後自己contact 空運寄去D化驗所,有report 就寄比自己,自己學下解report (都系英文姐),唔明上網search下,有問題再找e生都未遲。

回覆:myson727 的帖子

咁我想問下你地有冇資料自己同外國化驗所聯絡,同埋大約幾錢?

回復 llam1210 的帖子

List of Lab Tests & Lab
http://www.autism.com/index.php/treating_labs

$就唔清楚,因我仔都系經馮x亮診所,寄樣本去果D化驗所做。

你可以去公共圖書館借一本叫“自閉症生物療法“的書,看完後再找医生驗,会有效好多。

‹ 上一主題|下一主題