用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 大家覺得平兆多唔多功課?
go

大家覺得平兆多唔多功課? [複製鏈接]

我女小一補習老師話好多功課,又話英文深過隔離補習同學仔二年班!

2    0    0    0

A lot of homework! My son (now studying in P1) fell down on his bed yesterday when I came back at 5:30 pm.
He is tired every day because of homework!

都唔算好多功課,不過課程真係深左少少,教到好勞氣

引用:都唔算好多功課,不過課程真係深左少少,教

原帖由 yipcharie 於 12-10-09 發表
都唔算好多功課,不過課程真係深左少少,教到好勞氣
但我女今日做到晚上11點,巳經補習做咗D,今日俾果張紙仔有咩用?入了密碼好像唔係工課。

個人覺得功課量適中,平均每天1-1.5小時就完成,有些英數課程在幼稚園K3已教過,中文科就要多閱讀才能掌握多點,學校建議學生多做網上的每日一篇,E-Class網上功課不是每天都有,上次四天長假期9/28做過一次。女兒最喜歡英文科,每星期有兩堂是net teacher上課,大家努力加油喔!

吉蒂媽 發表於 12-10-9 23:51
但我女今日做到晚上11點,巳經補習做咗D,今日俾果張紙仔有咩用?入了密碼好像唔係工課。

...
你指咩紙呀? 以我所知入密碼的只有{E CLASS}及{每日一篇}? E CLASS就每月的月尾會有中,英,數各科的網上 功課,, 而每日一篇就每天一篇中文, 隨你做唔做都得架呢個!

引用:Quote:吉蒂媽+發表於+12-10-9+23:51+但我女

原帖由 yipcharie 於 12-10-10 發表
你指咩紙呀? 以我所知入密碼的只有{E CLASS}及{每日一篇}? E CLASS就每月的月尾會有中,英,數各科的網上 功 ...
昨天才俾的

引用:個人覺得功課量適中,平均每天1-1.5小時就

原帖由 smsiu 於 12-10-10 發表
個人覺得功課量適中,平均每天1-1.5小時就完成,有些英數課程在幼稚園K3已教過,中文科就要多閱讀才能掌握 ...
我女反而中數ok但唔中意英文

吉蒂媽應該講 "Pearson培生香港"

引用:吉蒂媽應該講+"Pearson培生香港"

原帖由 CharlesBaBa 於 12-10-13 發表
吉蒂媽應該講 "earson培生香港"
是,這個有咩用?

HIHI, 請教係未真係好多功課........ 因為自行收了.
我怕我收工先返去跟, 跟佢唔掂

引用:HIHI,+請教係未真係好多功課........+因為

原帖由 masterunion 於 12-11-26 發表
HIHI, 請教係未真係好多功課........ 因為自行收了.
我怕我收工先返去跟, 跟佢唔掂
...
係,中英數每日都要額外做街外買的練習,每科都要買成二三本,加埋校內功課平均每日都最少有成八九樣,放假前一定有成十幾樣,連旅行日都有d功課要交,考試最後果日已經又有功課

回覆:^曾小姐^ 的帖子

唔好意思,小女今年升k3,9月開學後應要選校,請問妳兒子是讀平田李兆強嗎?真的很多功課嗎?老師友善嗎?

‹ 上一主題|下一主題