用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Complaint about HK Children Choir
go

Complaint about HK Children Choir

We went to attend the interview at Ho Min Tin yesterday.  I found that the staffs are not nice, very rigid  and even rude to people.  While I was waiting with my 2 yr old kid outside the hall for my elder kid who was attending the interview inside.  My younger kid requested to go to washroom.   Under normal circumstance, I should go to the nearest washroom nearby to settle this kind of physical necessity problem with a 2 yr old kid.  However, I got refused by one of the female staffs to go to the nearest washroom inside the hall.   Instead, she asked us to use the washroom in the mall which had to walk up the staircase, walked out to the pavement and went up the staircases again in order to go into the mall.  In addition, I had to look for the location of the washroom in the mall since I've never been there before.  Therefore, it took me at least 5 mins to get into the washroom.  Furthermore, the female staff said to me that we should go to washroom earlier in advance next time which was most ridiculous and frustrated !!!   

What do you think ?   Did you have such similar experience before ?  

回覆:Complaint about HK Children Choir

Hall 面試緊,唔俾入去。職員無做錯。我諗面試日一定好多小朋友,如果個個都要入去會好影響面試的。

我覺得職員冇做錯(說話態度呢d我不在場,無得比意見),人家安排面試,冇預計你會帶多個細的去等,雖然明白可能係因為冇人幫手照顧所以先迫不得已帶埋一齊去,但如果放得你一個入去,其他人又借,如唔比又話點解之前2歲o個個又比,咁應該會對面試流程運作好大影響哦

回覆:Complaint about HK Children Choir

我都覺得職員冇錯,因為廁所附近有幾間房都係用嚟interview,而且講明只可一位家長陪同,因為人太多,況且商場廁所真係都幾近,講真商場廁所仲好過香兒廁所,起碼乾淨好多,香兒廁所好多小朋友都用到好污糟。

行五分鐘帶細路去廁所就要投訴, 你都幾......
同埋, 如果你用中文會令人睇得舒服d  

如果係影響到interview的人,咁staff有道理wor。
行5分鐘ok 啦。

至於職員態度有無問題,就另作別論。

做咗家長咁多年,總有激氣嘢。人地吳啱又好,自己敏感又好,睇開d!

雖然我不在現場, 但以一個正常人來看整件事, 我會有以下疑問:

1) 如果要 interview 果d 小朋友在 香兒等interview 時要去廁所, 職員又比唔比小朋友用果度的 廁所, 或是同樣需要到愛民商場的廁所解決?

2) 咁大間機構, 我唔expect 個機構會叫家長帶住個兩歲小朋友(雖然佢唔係 interviewee) 去愛民邨商場的洗手間. 莫非職員從未遇過到佢地機構的小朋友(不論是學員與否, 不論是interviewee與否)需要解決生理需要?

如果當天, 香兒的自家洗手間是不給小朋友用的, 那就應該要在 給家長的信中寫明, 好讓家長能夠預時間和地點給小朋友去廁所.

樓主的投訴, 不是無道理的, 畢竟佢和小朋友係去香港兒童合唱團, 係一個 children training centre, 而不是 supermarket/街市/郵局等呢d  常人不會 expect 有廁所的地方.

回覆:birdbird 的帖子

個洗手間當日係有比小朋友用喎,不過只限已登記入內的,我兒係考生,早到10分鐘諗住先去方便,個姐姐都好有禮貌咁請我哋返上去用商場嗰個,佢解釋由於避免混亂,面嗰個要夠鐘登記入內後才可用,嗰日咁多人都難怪嘅。

回覆:man7099 的帖子

That's very reasonable then

其實香兒有廁所,但萬一個兩歲既小朋友突然失控大叫,影響緊房入面小朋友既表現,如果咁啱個小朋友係自己個仔/女,到時係咪又怪職員係又比人入,唔係又比人入呢?既然商場有廁所,點解唔可以為人著想下,自己行多一步呢?

真係好攪笑...有冇發覺D家長好鍾意投訴係INTERVIEW期間去洗手間的問題,點解呢?

我小朋友由2歲親子班至4歲青苗班都係香兒學音樂,佢地係好巴閉+煩,2歲小朋友係隨時要去洗手間,上課前5分鐘才可入內,早10分鐘等小朋友先去洗手間又唔得,要我出去自己找洗手間,行得出去商埸洗手間來來回回(要跑)15-20分鐘,又遲到又比佢話"以後要早D".而且冬天好涷,小朋友在門出面吹風,吹到5分鐘之前先可入去.佢地有好多間房是沒有用,但都要所有人在外食"西北風",個商場入口又遠,同小朋友行都要10分鐘.上青苗班1.5小時,我個仔中間要小解,老師向我投訢我個仔上課要去洗手間,我只好話"係呀,佢成日要去洗手間架!",我想問佢,係咪唔可以去洗手間先?佢上課前我已帶佢去一次.難道去洗手間都無自由嗎?何況佢去得好快.

其中有一個Reception態度係有D問題,對住佢2年都係好差,一D笑容都無,日日黑口黑面.但其他大部份職員都很好,嬸嬸都好好人.

大家好似忘記左一樣嘢,就係「學校」係學習紀律的地方,既然咁不滿學校既管理模式,大可以唔考同唔讀!上課前盡量少飲水及要去定洗手間先入課室,以前個個家長都會明白呢個道理,亦都唔會去嘈間學校話冇比個廁所啲家長用,如果學校大門長開,咁唔係更危險嗎?既然覺得食西北風,咪唔好咁早到,又或者再早少少到去埋商場廁所先返學囉。上課堂去廁所係一個好騷擾既行為,唔理佢幾多歲,咁點解其他小朋友可以做到又冇比老師鬧呢?好多家長都唔識反省!

你有沒有自己的小朋友?如有,介了尿片沒有?如果無,你要好好聽下人地所講,遲D如果你有小朋友就明白.小朋友不同年齡有不同能力包括如廁一事.
你又知只有我個小朋友上課去洗手間?你同我個仔同班嗎?
你又知道我無見過家長同香兒D人嘈要去洗手間?你又知只有我一個?
你又知我無投訴過幼稚園放學上校車之前已想去洗手間的小朋友不淮去洗手間,要忍到坐1小時校車車程再步行多15分鐘才可回到家去洗手間?
你又知我無教小學,每堂上大約35-40分鐘下堂,上堂無比學生去洗手間?
"唔理佢幾多歲...",你知道小朋友的milestone嗎?你可以叫2-3歲小朋友忍大小便嗎?上課前去洗手間是不應該的行為?
你叫人反省,Do you make any sense at all?真好笑,你講野好有80後feel!

我反而諗,如果我小朋友未有上課能力(包括常規),我可能唔會比佢學野住,事實我d仔都係好大個先學野,可能有家長覺得,機構開得呢d課程,就要照顧埋小朋友的需要,而我就覺得又冇人迫我d仔一定要學。