用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 阿仔的英文老师~
go

阿仔的英文老师~ [複製鏈接]

仔讀中三,有讀寫障碍,個老師無经驗教這種學生,處處針對,不是留堂就是罸抄,我仔都好乖,默默忍受,慢慢做,幾辛苦都不會缺交,做媽媽的真不忍心,想寫信给班主任了解情况,班主任把信轉交了英文老師,今天英文老師打电话给我,語氣很不友善,還説我兒子這様子他不懂得怎样教他,要求我寫家長信到校例明有什么不愿意给兒子做的,(例如罸抄或留堂)那他以后就不再罸我仔,其實我只想他能對我兒子有多些包容,他雖然能力有限,但他真是一個乖孩子,尊老爱幼,心地善良,不明白為人師表的老师應該這様對待能力不及的學生吗?他的意思是什么啊?是否告诉我他不想教我兒子啊?我好嬲,同他理論了很久,,,,我好怕他又不停針對我兒子,,,,

0    0    0    0
甜字人人喜,苦字人人悲,莫為苦而悲,無苦不知甜.

回覆:阿仔的英文老师~

可否轉校?

搵校內社工? 其實孩子最重要是乖, 讀書要慢慢來. 他其他科目如何? 都不理想? 或只是英文科?

回覆:kk42479 的帖子

囝囝嘅問题,升中派位後,妳有冇告诉學校?學校應該會有人跟進及作調適,早兩年ok嗎?講真並唔係老師有否教過呢類學生,而係老師有否包容問题,小朋友經常被针對,會好打擊自信同影响情绪,建議妳约見社工,班主任,甚至科任老師跟進。妳要指出明白老師有自己教學方法,亦知道大家都想小朋友好,家長一定會配合,只係希望與學校加強溝通,教好孩孑。 每個小朋友都係獨特,有佢地强弱處,家長就要適量幫忙/指引。唔好灰心,孩子好须要妳架!加油!

首先唔好講個小朋友學習問題, 宜家係個老師態度好有問題, 佢噤樣講野禮貌何在 ? 學生當然有好, 有唔好, 個個好, 你就真係好教啦 ! 遇到難教的學生, 佢唔係要包容吓, 同時亦應該了解吓尼個學生點解會噤 ! 無耐性點做老師呀 ! 樓住你真係要親身去學校一次跟班主任講吓你個小朋友問題, 希望D老師要有D耐性, 同包容一吓.

讀寫障碍, 過度活躍及自閉症等都要寫在給學校的健康申報表上, 表明不是學生有意唔合作, 而是一重病. 老師知道後會包容好多.

愛心才能造就人!在老師未有改善之前,你要更多鼓勵孩子呢!試試盡量找他的優點去稱讚他,當中略帶提點就夠了。希望他有耐力,堅持到底,不放棄!媽媽加油!

依家已經冇有教無類既良心老師

揾社工傾下先

乖,尊老愛幼,心地善良係好好的qualities!

樓主吾好靠寫信,多d約上學校面談,好聲好氣,慢慢同個老師傾,一次吾得兩次,吾係個個禮拜同個班主任和英文老師研究跟進。

這個世界,人們最怕就係有學識、知道自己權益、有時間和大把精神的C9,你同佢研究得幾次,佢投鼠忌器,一定吾敢玩你小朋友。

引用:乖,尊老愛幼,心地善良係好好的qualities

原帖由 Jane1983 於 13-01-04 發表
乖,尊老愛幼,心地善良係好好的qualities!

樓主吾好靠寫信,多d約上學校面談,好聲好氣,慢慢同個老師傾 ...
正所謂明槍易擋,暗箭難防。教育是講心的,即使俾你“磨贏”又點? 難道你可令這位老師對你小朋友忽然變得有愛心?你認為那麼容易改变一個成年人的行為態度嗎?

与其冒風險, 倒不如找一間有愛心,有支援的學校轉吧!

Jane1983  轉校都係辦法,但要揾一間好的,都吳易!  發表於 13-1-5 13:42

咁我覺得係個老師有問題多過你囝囝, 比校長既信應該係問下校長洗唔洗對呢個老師進行評估!

find school social worker furst

揾校社工啦,對於哩D咁嘅無良阿SIR,真喺想XO·#%*o佢吖~~~

建議你和兒子那裡跌倒,那裡企翻係身。不要立刻轉校,別的學校也可能遇到同一種問題。倒不如約見老師和班主任,請他們先了解兒子的情況,可能英文老師發現不是兒子學障的問題,或者是態度,讓大家有個機會去對症下藥才是上策。
孩子已經是中三,沒有特破的話,很快就畢業了,自信心很重要。

如果各種方法都無乜用的話, 就搵校長, 去教育處投訴, 再搵校長, 再去教育處投訴, 有三四五六次, 老師, 學校必投降, 唔會再踫你囝囝, 但係都唔會點理你個囝. 係喺咪真係要去到咁, 就真係要小心考慮.
‹ 上一主題|下一主題