用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 乜嘢係多元智能課?
go

乜嘢係多元智能課? [複製鏈接]

想請教培道各位家長,我見上課時間表有“多元智能課“,係咩嚟架?係咪一d興趣活動?

0    0    0    0

回覆:joantsang 的帖子

如果冇參加音樂班/圍棋班,就會係果段時間上下聖經. ot 書法(for P.2)

回覆:jovinng 的帖子

唔該晒你呀!咁一、三、五都上音樂同圍棋?我見倒個時間表係一三五都有多元智能,仲係一日內有兩堂(每堂一個鐘),如果參加左咪上好多音樂堂同圍棋堂?係咪一年級只有呢兩样揀?如果對呢兩样都無興趣嘅小朋友咪好悶?另外,咁多多元智能課,正規嘅課程咪相對減少左? 唔好意思,我對呢間學校唔太熟識,所以問咁多問題!

回覆:乜嘢係多元智能課?

以我小朋友今年二年班為例:星期—係書法,星期三學樂器,星期五会做—D小手工!

回復 eggegg 的帖子

咁係唔係唔同年級有d活動係唔同呢?請問你記唔記得一年級有咩揀?

引用:回復+eggegg+的帖子 咁係唔係唔同年級有d

原帖由 joantsang 於 12-10-13 發表

咁係唔係唔同年級有d活動係唔同呢?請問你記唔記得一年級有咩揀?  ...
其實只有星期三係有得揀參加乜嘢活動。另外嘅係學校安排,係會有唔同的,但小朋友好鍾意!  我記得—年级有—日會係校長同佢哋講吓故事,玩遊戲,講吓—D課外知識,所以小朋友好鍾意陳校長ga! 我小朋友現二年級無咗呢—堂成日同我講好想上校長嗰堂多元學習活動。

哦? 同校長上堂 ? 好少校長會咁做噃! 相信呢位校長一定好錫小朋友啦! 其實我仲想了解多d呢間學校! 不過我知道已過左申請時間, 我係近排有人向我推荐先知有呢間學校, 於是先上學校網頁睇, 赫然發覺呢間學校同自己o既教育理念好配合, 但可惜已經唔可以申請(我打過电話問校務處)! 以你所知, 學校會唔會有第二輪收生時間或者未收夠生會再接收申請呢?

引用:+本帖最後由+joantsang+於+12-10-16+23:13+

原帖由 joantsang 於 12-10-16 發表

我覺得有機會ga! 因為始終都係私校,好多人都係留位做backup! 我相信派位後必有人放位出嚟,如果你真你想讀的話, 不如你試吓寫信比校長。

回覆:eggegg 的帖子

好多謝你既回覆同建議呀!大抽奖之后,我会再问学校的!唔該晒你呀!

引用:好多謝你既回覆同建議呀!大抽奖之后,我会

原帖由 joantsang 於 12-10-18 發表
好多謝你既回覆同建議呀!大抽奖之后,我会再问学校的!唔該晒你呀!

...
我覺得早D寫信顯得有誠意D!

‹ 上一主題|下一主題