用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 煩,點解一定要bb上咁多个pg?
go

煩,點解一定要bb上咁多个pg? [複製鏈接]

我係ftm,個個都以為我好得閒,依家20个月既仔已經返緊三个性質唔同既pg,一个係衛理堂(方便就二時面n班,等他早d適應环境),另一个係tomlee music class,都係比他唱歌跳舞,仲有一个英文班,比他接觸老外。咁我最近見他唔係好like上英文班,所以想停,tomlee music class又就上完,咁我想比他休息下,到十二月or一月再上。點知同c6講,他一句話,咁你咪好得閒?同朋友講,佢地又係話,嘥左bb d 時間wor…佢地又remind我,bb好醒,唔好浪費佢…唉,休息下都唔得?一定要谷咩??反對冇效,今日開始又要去搵好既英文班啦…

1    0    0    0

回覆:煩,點解一定要bb上咁多个pg?

你係阿媽,最清楚明白自己個b係點,駛乜理人講乜。你c6咁講,不如佢試下帶b返足咁多個pg先講啦。
唔出去上堂自己教都可以,無問題架。
我之前一星期帶b返一堂pg, 返多一堂都俾我c6話做乜要谷個b囉。

係叻咩野都唔上都可以成材,放鬆d啦香港人

引用:係叻咩野都唔上都可以成材,放鬆d啦香港人 +

原帖由 Vlone778 於 12-10-08 發表
係叻咩野都唔上都可以成材,放鬆d啦香港人
同意!  

我都係ftm,我俾BB返playgroup都係想佢見下其他BB、去玩下~

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+12-10-08+發表係

原帖由 happy.rita 於 12-10-08 發表
同意!  

我都係ftm,我俾BB返playgroup都係想佢見下其他BB、去玩下~
唉,人地九代單傳,我點都要聽c6話,一陣唔成材又濑我…老實,都大壓力架…

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+12-10-08+發表

原帖由 iamiris 於 12-10-08 發表
唉,人地九代單傳,我點都要聽c6話,一陣唔成材又濑我…老實,都大壓力架…

...
我個B都係我同老公兩個家族唯一一個B ,但無論BB係家族嘅「唯一」或「其中之一」,我相信所有媽媽都係想安排「最適合的」俾自己嘅小朋友。

點安排先最適合,作為媽媽最清楚,同老公、其他人解釋多啲啦~

引用:其實番PLAYGROUP+又唔一定要佢學到野既,+有

原帖由 ivyming 於 12-10-09 發表
其實番PLAYGROUP 又唔一定要佢學到野既, 有時番去同小朋友接觸下玩下, 係過程中都可以學到D社交技巧 , 同唔 ...

音樂班cut得啦,咁細個讀,對將來學音樂無咩幫助

引用:Quote:原帖由+iamiris+於+12-10-08+發表唉

原帖由 happy.rita 於 12-10-08 發表
我個B都係我同老公兩個家族唯一一個B ,但無論BB係家族嘅「唯一」或「其中之一」,我相信所有媽媽都係想安 ...
我覺得最重要係你同c6點唸!我bb返情緒管理班同英文班,吸收有幾多就見人見智,但因為佢好動,佢好鐘意返同朋友玩,唱歌仔食茶點,跑跑跳跳!真係好睇小朋友性格

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+12-10-08+發表

原帖由 xoshan1025 於 12-10-09 發表
我覺得最重要係你同c6點唸!我bb返情緒管理班同英文班,吸收有幾多就見人見智,但因為佢好動,佢好鐘意返同 ...
边間情緒管理班?好唔好?

回覆:煩,點解一定要bb上咁多个pg

這個世界病了!  我都覺得你系媽咪,你最清楚咩對BB最好.  老實講,得個幾歲人仔,何必甘樣對他.  如果他好enjoy每個playgroup,甘我地大人辛苦d,無問題.

引用:這個世界病了!++我都覺得你系媽咪,你最清

原帖由 minirat 於 12-10-11 發表
這個世界病了!  我都覺得你系媽咪,你最清楚咩對BB最好.  老實講,得個幾歲人仔,何必甘樣對他.  如果他好e ...

我都覺得無需這種緊張態           

journeyman  agreed!  發表於 12-10-12 21:05

回覆:迷你大人 的帖子

最尾決定:继續返衛理堂,另外join英文pg包唱歌跳舞,tomlee class 就大d先返

我的女而家K2,返4個興趣班,我都系讓她玩的心態,等女兒返來,我都系首先問佢:在學校玩什麼?興趣班玩什麼?開吾開心
我覺得其實大人的想法更加重要,如果你覺得孩子辛苦,孩子也會覺得辛苦,如果你覺得“太好了,有興趣班去玩”孩子一樣會覺得開心。我盡量不在女兒面前負面情緒,我覺得她都會開心好多

我個B由十個月開始返PG, 之前係星期六同星期日各一堂,足足上左八個月,但我覺得bb 吾enjoy, 后來我決心停哂所有PG! Weekend 同老公带佢去沙灘,去迪筃湖,去黃埔冒X樂園,佢不知幾開心!其實優質親子時間都好重要!做媽媽有陣時都要有勇氣捍衛自己睇法!

My son 21 months, never join play group or class. I think he is ok.  I booked tomlee music class later this month. It's ok to join less pg as far as you feel comfortable. I bring my son to church to meet people, plays with cousins and friends. He is happy and clever develop normally . Pls don't felt pg group is a must and bb will lose something  if he don't go to pg .

回覆:atirw 的帖子

問題係c6覺得我係ftm有好多時間,應該更加重點培育个仔,如果我日曰留係屋企唔去學野,佢覺得嘥左个仔既時間…或者衰d講,係冇用盡我既時間…

睇下汪培珽的書, 會明白唔上興趣班/PG/PN/K1 係唔會少左忽肉的 ................ 但當然空出來的時間唔係o係屋企發牛豆啦 ..........
‹ 上一主題|下一主題