用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兼收位老師的態度原來可以相差咁大
go

兼收位老師的態度原來可以相差咁大 [複製鏈接]

打左3間兼收位問3T時間分配等資料,3間態度都唔同,真係要親自接觸先好選校呀,真係唔係間間好,我終於明白點解有人話小朋友讀左一年浪費晒D時間。

第一間我估係文員接電話,我問︰唔該我想搵I位老師傾下。
文員︰你邊位搵?
我︰我係家長。
文員︰你小朋友係咪呢度讀?
我︰未係。
文員︰你小朋友要係呢度讀我地先會安排見兼收位老師架。
我︰下?我係咪要問左關於兼收既資料先決定小朋友係咪係呢度讀呢?
文員︰你等等....
文員︰你留底電話我叫兼收位老師覆你。
我︰兼收位老師几時返?
文員︰佢聽日返。
我︰老師唔係日日係學校?
文員︰係呀。
===================================================
第二間搵到個兼收位老師,又係問長問短先肯俾佢聽電話。但呢個老師答得好求其,我問佢3T時間,佢只係話係社署巡迴咁教,我問咁OT PT 即係几耐一次?
佢答︰唔一定   
我︰咁ST呢?
佢答︰1個月2次左右。
我又問︰有無個別PST每日俾小朋友  
佢答︰無特定時間俾個別,要跟小朋友需要,有需要先有個別,通常老師會入班睇住個小朋友上堂   (即係無PST啦..........)
呢間俾我既感覺係,你問一句,佢答一句,唔會主動同你傾小朋友D嘢
======================================================
第三間係最好既一間,一打去好快就叫兼收位老師黎聽,無問長問短。
老師一開始已好主動問小朋友情況,又講 I 位來年學額,仲俾意見我叫我追下CAC評估,未有服務考慮私人。仲好詳細講晒3T 時間,仲有家居訓練會俾小朋友,學校仲要家長陪同上ST堂   又話學校會評估小朋友讀咩級別,希望佢可追得上.... 仲叫我唔駛担心,小朋友學嘢可以好快…

呢間學校其實我一點都不陌生,因為個時大仔返N班就係呢度返,個時仲係老師叫我搵CAC做評估,因為發覺佢有D唔同。突然間有左希望

3    0    0    1

第三間是否你囝現在讀緊那間學校呀?

回復 cat1028 的帖子

唔係呀,n 班讀左几個月勁病退左學。雖然係屋村學校,但個時我都覺得呢間學校D行政做得唔錯,老師都好有愛心,個時無去了解呢間既I 位。但呢間學校都辦好多活動俾小朋友的。之後校長轉左我無再去留意間學校。

依家讀緊S位2個月,老師叫我考慮返I 位,所以我先打聽下I 位邊間好。其實我依家S位同呢間 I 位個別訓練係差無几,係PT OT 密少少一個月一次,其他時間我諗最大分別在於小班同大班教學,但其實我仔最需要的係ST 同社交,既然S同I 的ST 係一樣,我知點解S位老師叫我轉。

我囝巳完成評估,兒科醫生建議讀i位,囝只係言語,社交弱,大小肌正常,讀緊i位學校(活動教學及所有老師都知評估結果),但不是政府派(冇任何服務)。
我建議你搵校長傾下,今年仲有冇位?
明年會否申請入讀(依家係交申請表時段)?
搵多幾間,有位即走,排政府i位寫埋邨校?

cat1028 發表於 12-10-8 15:59
我囝巳完成評估,兒科醫生建議讀i位,囝只係言語,社交弱,大小肌正常,讀緊i位學校(活動教學及所有老師都 ...
呢間學校要2013年9月先有2個I位放出黎,即係我仔點都要讀1年S位,你係咪指在I位學校的普通位讀住先,另外就一邊排住I 位?  

但S位姑娘話轉I位其間我唔可以停服務,是否可以早上讀S位,下午讀I位的普通位? 以我所知S位只可以俾3個月我咁玩… 所以都唔知點好。

cat1028 發表於 12-10-8 15:59
仲有係咪一定要S位搵E生評估左先可以轉I 位? 定係我自己搵CAC做評估?

回復 BKVIP 的帖子

話就話要CAC醫生評估完先可以安排轉位,但醫生一般都信S位報告。如S位幫你交報告,會有一份S位中心寫嘅建議書,建議小朋友轉I位,咁醫生就吾會再同你做評估,看過報告,就pass比社工直接幫你轉位。

如果S位中心吾建議小朋友轉位,而家長堅持要轉I位,可以自己去搵CAC社工,社工會安排做一次評估,合格先幫你轉。

如果S位中心吾建議小朋友轉位,而家長又找到主流幼稚園讀,家長可以叫社工同佢排E位。

BKVIP  明白晒,唔該   發表於 12-10-9 13:09

引用:+本帖最後由+Capricorn2521+於+12-10-8+16:

原帖由 Capricorn2521 於 12-10-08 發表

多謝Capricorn咁詳細嘅解答。

即係就算轉位都要等下年先去到i位,點都要讀一年s。

以往2年,我見D家長在9-10月覺得小朋友ready出主流,可能吾想浪費時間,佢地都係自己搵主流幼稚園,再轉E位。

回覆:BKVIP 的帖子

我接觸有兼收既幼兒園,唔可以以"品牌"去一相情願地諗會做得好,一定要去參觀下,同相關既人了解,阿仔讀i位既普通位,行政亂、但老師超有愛心&包容,真係有實質既安排,等小朋友可以融入。另外有間出名既,好有制度,但老師愛理不理,機械式回答,我已經知道由E位轉返I位要做功課,免得浪費黃金時間。

Bkvip: 我冇政府s位的經驗,轉位問題幫唔到你。
我之前的建議假設你讀緊私人s位,可以考慮先成為i位學校普通學生,再俾私人訓練,比較私人訓練費用 vs 私人s位費用,除了多咗社交,其他訓練次數有否下降,衡量下。

BKVIP  明白了,THANKS.  發表於 12-10-9 13:16

我仔之前讀O既I位,都係我自己打電話問長問短先揀到﹗樓主講I位真係相差好遠,我好信﹗

Capricorn2521 發表於 12-10-8 17:39

以往2年,我見D家長在9-10月覺得小朋友ready出主流,可能吾想浪費時間,佢地都係自己搵 ...

我都有諗過主流+E,但要返工真係平日無可能陪個仔上堂。所以先退而求其次搵I。

回復 annaanna 的帖子

你仔仔依家讀書讀成點啊? 適應晒未?

回復 methy 的帖子

請問你仔仔報普通位時有無同學校講佢係有特殊需要的小朋友? 咁佢地係咪都唔抗拒收左?

我諗緊好唔好直接同學校講小朋友問題,讀住普通位等佢地I 位。

可以試吓你亞仔N班果間,你覺得佢地好,佢地又對你個仔有一定認識。

回復 Capricorn2521 的帖子

無晒普通位,等I 位都要1年啊… 真係2頭唔到岸!

依家試其他普通位,因PST 老師話阿仔普通位都得,連I 位都可以唔駛,都唔知真唔真 -_-"

搵到一間有上午班,但好趕,12點放學趕S位都12點半,連飯同覺得無得訓。

我仔二年級了﹗

第3間系邊間學校啊?我想知啊~~

我報每一間都係老師面試完,即講哂阿仔問題..阿仔讀緊呢間(A校)既主任好明白,因為佢原來自己亦做過兼收(i位)老師,好熟悉 特殊教育既野。

學校原來有一半老師係受過特殊教育訓練,,唔係只係 1 位老師讀過(通常得1位),我最欣賞係讀過書既老師每3年輪流做一次兼收(i位)老師,d老師亦做左好多年,經驗好夠,當時我同老公都喜出望外。

除了呢一間,我地都另外報左4-5間,.亦係一開始講哂阿仔情況:

有主任(B校)明明唔熟悉阿仔情況,都照收,問佢點
安排課室流程,令我阿仔融入課堂,,講唔到,但又收我阿仔喎(因為智力無問題)。但我地唔打算讀,因為
我唔覺得佢識照顧,亦比唔到信心我。

C校-主任見阿仔未行到,都照面試.但講哂學校既困難,同佢地既擔心.無令我地有唔開心感覺。

D,E校:-係電話到已經講明照顧唔到我阿仔,面試既機會都無。

以上學校:A ,D 本身係有I位; B,C,E都無I位的。

總結: 唔講,好大機會照面試.面試唔講,有經驗既老師/主任點會唔識睇,過到關入學,原來間學校係無能力照顧小朋友,無意思,亦浪費時間。

講, 就好似我遇到情況,,會有學校唔收,面試都無,不過都好,比我知邊間有愛心及能力,不過真係要報多幾間。

‹ 上一主題|下一主題