用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽一位老師講, 身份證( )入面的數字............. ...
go

聽一位老師講, 身份證( )入面的數字............. [複製鏈接]

醒目開學勳章

越後(數目字)派到越差????????死啦, 亞仔是(8), 今次死得, 真唔真架!

jessc  呢個好似係我小學時代d人咁講,八十年代「教育司署」都已經澄清左唔係。  發表於 12-10-8 08:44
   1    0    0    0

超正龍吐珠 發表於 12-10-6 14:52
越後(數目字)派到越差????????死啦, 亞仔是(8), 今次死得, 真唔真架!

Incorrect.

The number (0,1,...,9,A) inside the bracket is just the "check digit" of the HKID (the remainder after dividing by 11, 'A' means 10).

假到不得了~~~

HY412  阿囡係 7 = 完全 ^^  發表於 12-10-6 20:10
ABC-DAD  好似好認真咁同家長講喎,有無加上句; 你唔信我唔緊要.....  發表於 12-10-6 18:04

由老師口中說出來?

竟有這樣的老師!

Jackieson    發表於 12-10-8 14:48
vincher  呢個老師老作!炒得!  發表於 12-10-6 23:32
:verycold: :verycold: :verycold:

掉轉諗, 係咪數字第一嘅會派第1志願?

Here is the formula of the checking number in your ID card,

Let the ID card no. be

1st letter (X) - A,B,C,D,E,F, G ... etc
        2nd - 7th digit (N) -  N1,N2,N3,N4,N5,N6
        8 digit - inside (N7) ... the so called "checking number"

In calculation, we put the 1st letter a value by rule as below
   A=1, B=2, C=3, etc

Then, calculate a "T" value where
   T = 8*X + 7*N1 + 6*N2 + 5*N3 + 4*N4 + 3*N5 + 2*N1
   Divide T by 11, get the remainder, say R

The checking number, N8 = 11 - R (the number inside bracket)
   If the calculated N8=10, it means A
   If the calculated N8=11, it means 0

So, it is a Maths!  Not a bad spell or magic!

flopsybunnies  amazing!  發表於 12-10-7 10:21

my daughter's ID last digit is (9) but she got 2nd choice of allotment ~~~ so why why why ? What the teacher said which is wrong wrong wrong

orangebb 發表於 12-10-6 19:51
掉轉諗, 係咪數字第一嘅會派第1志願?

咁,如果括號內的是0,係唔係就冇書讀?

Jackieson    發表於 12-10-8 14:49
CY826    發表於 12-10-8 12:00
ABC-DAD  江南STYLE?  發表於 12-10-7 02:09
vincher    發表於 12-10-6 23:33
Snakemama    發表於 12-10-6 23:21

回復 超正龍吐珠 的帖子

一句話曬一一伩者死得!

回覆:超正龍吐珠 的帖子

信佢一成,雙目失明。

719117    發表於 12-10-7 15:22

你唔使咁慌喎,有興趣可參考這裹 -> 隨機編號#761

其實最重要是這點:
資料來源:教育局

(10) 問 隨機編號的作用是甚麼?

隨機編號是在電腦執行統一派位前產生,用以決定同一派位組別學生獲分配學位的先後次序。如果某一所中學的學位求過於供,同一派位組別內隨機編號較小的學生會先獲分配學位。隨機編號與「學生編號」或學生的個人資料無關。

1   2   3   6  8

回覆:redkoni 的帖子

呢個老師派位時唔知會唔會話:你張身份証呢?…阿xx,你個check digit咁大,你是但填間band2得啦,你唔慌會派到band1學校㗎啦…下一位…

引用:+本帖最後由+超正龍吐珠+於+12-10-6+14:54+

原帖由 超正龍吐珠 於 12-10-06 發表

越後(數目字)派到越差????????死啦, 亞仔是(8),  ...
如果跳班未夠秤攞兒童証咪冇得派位

回覆:聽一位老師講, 身份證( )入面的數字.............

無稽之談:;pppp:

之不過,你地有沒有看看自己小朋友的身份証號碼!

剛剛看完,係2,自己張係7,唔通樓主講野係真!
:verycold: :verycold: :verycold:

elbar 發表於 12-10-7 11:32
如果跳班未夠秤攞兒童証咪冇得派位

其實拿出世紙時,已決定了身分證的號碼。

邊得有咁兒戲!據我所知,個check digit要黎辨別身份証號碼嘅真假咋喎!

"老師"帶比我好多歡樂,

Yanamami  唔該邊有得你笑呀?  發表於 12-10-7 17:48

最近好多野都笑唔出,唔知點解會覺得如果好認真去讀上文會好有趣。無法,希望被冒犯嘅人會原諒我。
‹ 上一主題|下一主題