用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個朋友講......
樓主: kwanwingki
go

有個朋友講...... [複製鏈接]

引用:elbar++相信+DBS+下年應可回復水準。++****

原帖由 ANChan59 於 12-10-07 發表
elbar  相信 DBS 下年應可回復水準。  

還有很多傳統資助名校未知 DSE 成績

elbar 發表於 12-10-7 17:52
還有很多傳統資助名校未知 DSE 成績

It's OK~~~50%又好, 60%又好, 70%, 80%都好, 頭果批一定入到U既....咪就係樓主朋友所講: 叻既, 始終都係入到U既.

elbar  今年 DSE 傳統官津名校整體成績除 QC 外, 可能 只得 MCS 和 SMCC 有得同 TH 和 TST 比。   發表於 12-10-7 22:20

elbar : 今年 DSE 傳統官津名校整體成績除 QC 外, 可能 只得 MCS 和 SMCC 有得同 TH 和 TST 比.
樓主唔係想比較名DSS同津校?

Yanamami 發表於 12-10-7 16:13
kwanwingki : 佢講嘅系同學同學之間比較嘅壓力,同埋d有錢仔有錢女嘅物質嘅壓力.
************************ ...

同意及欣賞妳以咁豁達及精僻既角度去分析, 特別係 "如家長唔踩多腳俾壓力小朋友", 最好唔好踩多腳比其他朋友仔. 其他學校, 真係功德無量.

選校原是一個學校vs學生之配對過程, 各人有不同能力和考慮, 何不互相尊重, 使唔使機關盡算, 攪到升學要大作戰. 讀書要許勝不許敗... 正如奶粉廣告話: 唔係人講你就信呀.
‹ 上一主題|下一主題