用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個朋友講......
go

有個朋友講...... [複製鏈接]

有個朋友講:直資除多d活動同排名高d外,教d野同資助差唔多。如果有好嘅成績考d好嘅資助,好過考top嘅直資,壓力又冇咁大,又唔使花甘多錢,咁理解岩唔岩?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

同你朋友講, 直資只係一種funding模式, 正如津校有好與唔好, 直資亦一樣, 套句話: 唔理黑貓白貓, 捉到老鼠就係好貓
如果硬性define津校vs直資而只限制左選擇, 蝕底既係自己

不論直資或官津派位,個大前提係你要人地肯取錄你。

直資學校可以讓你早一點知道結果,不成功的話,還可是一點部署選校的策略。

官津學校就沒有人可以在放榜前肯定知道得定唔得。當你以為自己成績好,十拿九穩的時候,誰知一山還有一山高。當你以為自己運氣好的時候,偏偏運氣又過門而不入。
:verycold: :verycold: :verycold:

我諗佢朋友意思係: 讀得書既, 去乜學校, 最終都入到三大, 所以不必砍崩頭入名直資, 讀津校都OK, 又可慳番d.

flopsybunnies    發表於 12-10-7 17:10
kwanwingki  555....沒錯  發表於 12-10-7 15:10
kwongck    發表於 12-10-6 23:19
like_travel  Thanks for the pin pointing ~ u are absolutely right   發表於 12-10-6 22:24

醒目開學勳章 王國長老

引用:我諗佢朋友意思係:+讀得書既,+去乜學校,+最

原帖由 Yanamami 於 12-10-06 發表
我諗佢朋友意思係: 讀得書既, 去乜學校, 最終都入到三大, 所以不必砍崩頭入名直資, 讀津校都OK, 又可慳番d. ...
津校咪一樣爭崩頭!我同意學費係有分別,但點見得直資壓力較大呢?

Yanamami  typo:緊張  發表於 12-10-6 21:56
Yanamami  因為家長(講緊DGS之類DSS)勁緊長?   發表於 12-10-6 21:55

回復 Yanamami 的帖子
我諗佢朋友意思係: 讀得書既, 去乜學校, 最終都入到三大, 所以不必砍崩頭入名直資, 讀津校都OK, 又可慳番d.
agree

Yanamami 發表於 12-10-6 18:10
我諗佢朋友意思係: 讀得書既, 去乜學校, 最終都入到三大, 所以不必砍崩頭入名直資, 讀津校都OK, 又可慳番d. ...
同意!

直資都要分級數,部份家長誤會直資一定好過官津 ........ 事實上好多官津好過新直資或傳統私中。

elbar  相信 DBS 下年應可回復水準。   發表於 12-10-7 14:31
elbar  近年直資校以 DGS, SPCC, SPCS, (剛轉直資)HYS, GHS 公開試成績較好。  發表於 12-10-7 13:42
vincher  Agree!  發表於 12-10-6 23:41
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 Yanamami 的帖子

Agreed!!!!!!!!!!!!

like_travel    發表於 12-10-7 11:31

kwanwingki 發表於 12-10-6 14:18
有個朋友講:直資除多d活動同排名高d外,教d野同資助差唔多。如果有好嘅成績考d好嘅資助,好過考top嘅直資 ...
不認同, 好多TOP的官校或資助讀書壓力都大的.

like_travel    (sorry, clapping hand placed at the above mistakenly)  發表於 12-10-7 11:32

ANChan59 發表於 12-10-6 23:17
同意!

直資都要分級數,部份家長誤會直資一定好過官津 ........ 事實上好多官津好過新直資或傳統私中。 ...
同意, 但我完全感受到好幾間出名津校背負的壓力, 往年在BPS收生講座聽副校長講, 政府對津校有很多restriction, 所以論資源充沛都是直資中學較有優勢.

回覆:有個朋友講......

好的官津中學,讀書壓力一定不輕!
如果靠mang車邊派入去果類小朋友,讀唔掂墊底好常見
直資靠個人能力考入,能力所及,壓力自然較少

要考大學, 邊度讀書都有壓力. 我諗佢朋友講果种壓力, 或會係同學之間比較既壓力? 家長較谷(又係要比較)既壓力? 考得入top DSS, 個個猛人. 津中話晒會有一批大抽獎入嘛, 未必全部猛人?

YY媽咪  同意!!  發表於 12-10-7 23:48
kwanwingki  佢講嘅系同學同學之間比較嘅壓力,同埋d有錢仔有錢女嘅物質嘅壓力  發表於 12-10-7 15:13

like_travel 發表於 12-10-7 11:25
同意, 但我完全感受到好幾間出名津校背負的壓力, 往年在BPS收生講座聽副校長講, 政府對津校有很多restricti ...

Restriction 不一定是資源。

官校會是白老鼠,可能被迫推行具爭議性的政策,浪費老師時間來滿足唔識教育的官僚..........

部份直資是被迫出來,愛國學校是例外,因為最初是為他們度身定造。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

like_travel 發表於 12-10-7 11:25
同意, 但我完全感受到好幾間出名津校背負的壓力, 往年在BPS收生講座聽副校長講, 政府對津校有很多restricti ...
有直資學校為校長添置宿舍,有校長動用經費買賣房地產、股票、基金。資源係有,但都未必一定用在學校和同學身上。相反協恩想建造一個合乎標準的戲劇室,但要幾經辛苦去籌款才得以建成。津校的資源不足亦是協恩轉直資的其中一個因素(這個是前校長說的,不過收生自主權才是主因就真)。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

有直資學校為校長添置宿舍,有校長動用經費買賣房地產、股票、基金。資源係有,但都未必一定用在學校和同學身上。

審計報告跟傳媒的報導有差異,今時今日不可盡信傳媒報導。

elbar  相信 DBS 下年應可回復水準。  

No need to worry, I am not a die hard fan of DBS. Good is good, bad is bad.

Lyn  讓清者自清, 又何必越描越黑? 你係稱職的"代言人"  發表於 12-10-8 09:59
elbar  只相信一次失手唔等於永恆   發表於 12-10-7 19:30

醒目開學勳章 王國長老

ohnono 發表於 12-10-7 13:26
有直資學校為校長添置宿舍,有校長動用經費買賣房地產、股票、基金。資源係有,但都未必一定用在學校和同學 ...

直資無錯係可以收學費, 但同時直資亦要自負升盈虧好多野, 包括老師薪俸(自由市場價格), 活動開支, 每年大修小修, 唔同津校, 直資小至買張椅, 大至換晒全校冷氣幾年一次大維修, 都係自己錢, 所以收入多, 支出亦多

回復 Charlotte_mom 的帖子

合理及現實。
一個唔好彩定為一級法定古蹟,學校要負責維修古蹟添 。英皇就政府負責,聖史提反要學校負責。

kwanwingki : 佢講嘅系同學同學之間比較嘅壓力,同埋d有錢仔有錢女嘅物質嘅壓力.

如果小朋友有正確人生/价值觀(靠家長由細灌輸), 就算有, 影響應唔太大. 成績之間比較, 如家長唔踩多腳俾壓力小朋友, 從好果邊諗, 話唔定係推動佢向上之力?

‹ 上一主題|下一主題