用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學 升中
go

小學 升中 [複製鏈接]

睇翻去年的升中資料, 問咗很多家長, 真是很不明白。

去年  小學 精英班學生 及 次精英班學生 合共68人

佢地全級 176人中, 有很多選擇 隔離中學

但係真係唔明白, 點解 全校 176人中, 只得一個人(精英班) 成功自行被宣基取錄,
咁今年家長們點揀呢  ?  唔揀 還是照揀 呢 ?

1    0    0    0

回覆:beywat496 的帖子

如果有心病的都唔止得你間小學啦!
放心吧!

宣中是熱門中學,而且又有宣小直上, 係難d,但不代表沒機會, 努力.

年年都有好多謠言在網上流傳。

點解話係謠言,不如我地睇下今年將天的派位就清楚。
皇仁、協恩、英皇、聖保羅男女、瑪利諾修院、聖保祿、嘉諾撤、中國婦女會、聖馬可、張祝珊、庇理羅士、瑪利曼、聖言、藍田聖保祿、聖潔靈、金文泰..........等等。在第一階段的自行收生,大部份band 1同學都寧取區外的學校,在自行時選區內四間英中學校的畢竟小數,雖然話小數,將軍澳四間英中一樣有學生選擇,在乎家長的選校策略。宣基和將軍澳官立有小學聯繫自然會令家長選校時多了一層顧慮。除了歷史因素外,將天的成績實無庸置疑。

大部份band 1同學都能在自行第一階段已成功被學校取錄,跟本已經無需參與大抽獎的派位。所以並不存在甚麼不和、鬥氣的因素。

不如問有沒有將天的小朋友甘心留在本區選擇學校可能還好!
:verycold: :verycold: :verycold:

以我所知,精英班差不多全班選區外英中,而且真係好多在自行的第一、二志願已經被選。

佢地全級 176人中, 有很多選擇 隔離中學 : 【宣基 中學 band 1】,

全校 176人中, 只得一個人(精英班) 成功自行被宣基取錄, 其他的連抽籤都無一人中。

-----------------------------------------------------------

這兩句可算是可圈可點。可圈是可能說出真相。可點是可能說不出真相的重點!
:verycold: :verycold: :verycold:

全級 176人中, 有很多選擇 隔離中學。全校 176人中, 只得一個人(精英班) 成功自行被宣基取錄, 其他的連抽籤都無一人中。>>>>>

唔出奇,因為統一派位乙部只可選擇本區學校或少量的他區學校,所以就算是band 1同學都只能以本區的band 1學校為主。但幸運地這班同學早已在第一階段自行派位時已被取錄,無需參與甲乙部的統一派位。再者,在這176之中,只有部份是band 1同學,而band 1同學之中,在自行時將宣基放第一、二位的畢竟少數,將宣基放第一位的我相信一定以宣小的為多。

只是說出事實的某一部份,都可能是真相,但沒有重點的真相,才是真相的重點!

回覆:【將軍澳天主教小學】 升中問題

應該係話宣中收其他小學,每間都係得好少個入到,1-4個,年年如是,皆因宣中已經收左幾十個自己宣小。

攪到個競爭比例同出面名校一樣咁高,唔係佢小學,真係好難入。

所以大家都谷啲小朋友成績,只要有好成績,就你𢵧學校,成績差就學校𢵧你。

回覆:【將軍澳天主教小學】 升中問題

如果,你的子女是就讀將天的精英班,好大機會入到宣基,否則,真是要問班主任意見,因為他們較暸解區內的中學和你子女的成績。

今年有預計有幾多個B1?咁幾多名一定可以跨區, 仲有去年約有多少位轉地址?

杰杰媽媽 發表於 12-10-6 19:41
應該係話宣中收其他小學,每間都係得好少個入到,1-4個,年年如是,皆因宣中已經收左幾十個自己宣小。

攪 ...
我就會掉番轉來諗,在自行收生階段,每一間學校都會盡全力找最好的學生,不要說宣基,就算皇仁都盡力收外來生,最怕你地d叻仔唔來炸。哈!軒小.......並無特別著數。

睇番將軍澳,有幾多間學校d頂級叻仔叻女唔係往外區闖,唔通你叫d個目標係皇仁、張祝珊、庇理羅士、瑪利諾、藍田聖保祿、聖言、喇沙、男拔、女拔,這班同學放宣基在自行收生第一、二志願咩!相反,你叫宣基諗成績沒特別標青的,佢都唔想。但係宣小的同學因為這是聯繫小學,又可搏叩門位,所以宣小的叻仔叻女揀宣基一定多過出面的學校。

其實將軍澳的選擇不算少,上年我都好無奈有家長因唔理解這個區,說將軍澳點差,點唔好。我相信經過今年的派位後,各家長都會有唔同的睇法。要留低的可選本區,往外的可選跨區,進可攻,退可守,而且成功率還真的不低。所以如果你不是宣小但又成績好好,又想留低將軍澳的,不要說宣基,其他將軍澳英中都係一個好機會!

再者,每間學校最多揀一兩個學生,這個情況十分普通,除了睇排名之外,因為學校只會要每間小學來報名的最叻一兩個學生的,讓一眾來自不同小學的同學聚習一起,不同的學習文化產生不同的化學作用,起一個新的衝擊。況且在自行的四十多、五十個位中,好少會十幾個咁收d沒有關係的小學學生。

GJHW 發表於 12-10-6 22:31
今年有預計有幾多個B1?咁幾多名一定可以跨區, 仲有去年約有多少位轉地址?

比住上年的數字你參考先。band 1生大約有900多人,而成功在自行收生已被取錄的約有500人。

參與統一派位的大約有400多人競逐約400個英中位。所以只有大約不足一百人會跌進安全網,這些安全網就是我地所謂的一些升呢band 1的中中學校,而這些學校又因為受惠於教學語言微調政策,部份班別或學科已經採用全英語授課。

至於轉地址,我唔係好明你說的約有多少位是甚麼意思。轉地址是沒有數量限制的,只要你符合轉地址的規限,你就可以申請。但區內上年有幾多同學申請轉地址,有幾多同學成功等,我相信只有教局才知曉!

GJHW  單計將天去年及今年?  發表於 12-10-9 21:03
GJHW  等傳統名校?  發表於 12-10-7 20:20

回覆:ohnono 的帖子

如何得知自行成功嘅人數?有冇其他區嘅數字?

回覆:khmama 的帖子

我都想知? 續間小學公佈加埋?

khmama 發表於 12-10-7 09:12
如何得知自行成功嘅人數?有冇其他區嘅數字?

將教局在四月尾出的分區概覽內的學額總數,加上band 1生最差派band 2的推算,再加這兩年在將軍澳的升呢band 1中中裡看看大約能開多少班英文班跟會考成績比對,最後推算出band 1自行成功的大約人數。

整體上將軍澳算是一個透明度高的區域,大部份受歡迎的學校都詳列學校的成績、課程內容、校內的狀況等。還有一班熱心的家長不斷提供可供參考的資料才能成事。

我相信,很多將軍澳的band 1同學,若能掌握到選校的資訊,加上學校的鼎力協助,你地的派位一定不下於甚麼九龍城、灣仔甚至沙田等傳統受歡迎的區域。將軍澳的小學在這方面確實做得不遺餘力,還非常出色。

還記得上年派位後,不斷有家長說要往外區返學的交通問題,還有家長在這兒說要包車由坑口往沙田曾肇添返學的情形嗎?呢種就係將軍澳區內的返學文化,我一方面替他們苦惱,、另一方面卻又戥他們開心,可以找到一間喜歡的學校。

回覆:ohnono 的帖子

你講的家長,咁似係我嘅!  現在不用苦惱了,C6揸車送仔返學,不用30 分鐘已到學校!

ohnono  証明你真係好關心區內的話題!而家坐埋一架車,又可以利用這30分鐘親子,聯絡下感情。  發表於 12-10-7 21:49

回覆:toscr 的帖子

咁咪好囉,問題解決咗!

單計將天今年預計有幾多個B1?
幾多名一定可以跨區?
去年約有多少位是因轉地址而成功考到皇仁、張祝珊、庇理羅士、瑪利諾、藍田聖保祿、聖言、喇沙、男拔、女拔等明校?
‹ 上一主題|下一主題