用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教金麗幼稚園 藍田佛教金麗幼稚園好唔好?
go

藍田佛教金麗幼稚園好唔好? [複製鏈接]

請問有無人讀緊藍田佛教金麗幼稚園? 想問課程好唔好? 有無普通話, 英文堂上? 幾時教寫字?  因想幫小朋友報2013-14年的K1呀?
謝謝!
   0    0    1    0

陰公之人 的帖子

K1開始有普通話,英文無外藉老師但有2本英文書1本Phonics for Kids ,教英文老師每級有1位,同小朋友說話不會講中文,讀過妳就會知她教法好成功,我囡囡現在讀K2,老師叫她帶東西回校,她落保母車就會立即說給我知,第二日我問囡囡有無小朋友唔記得她答我無小朋友唔記得。(屋村價錢私校教法)

RebeccaLeung817 的帖子

後加妳問寫字問題,10年前我大仔讀時幼兒班上學期畫線條下學期寫字,所以藍田都程道算深,自從有學卷開始就比巳較遲寫字,幼兒班上下學期線條同認詞語都幾多到低班開學就寫字每日都有3本功課,所以幼兒班完咗升低班學校會預備暑期作業加多1本學校自己出題目的作業都開始比小朋友寫字。我自己看法個仔10年前讀和妹妹現在讀寫字先後都沒有太大分別,如果要同有鴨仔那間比都不會很大分別但錢鴨仔就會好貴,我個囡n班在這間讀。

回復 RebeccaLeung817 的帖子

好多謝你的回覆呀! 聽你這樣說令我好想俾小朋友讀金麗呀! 因為你所講的內容同鴨仔學校參不多, 因我大仔响鴨仔學校讀K2, 因細仔在鴨仔學校讀PN班, 出年K1無學券想轉校, 因學費真係好貴呀!

我之前有考慮過金麗, 但因為佢係佛教, 會叫小朋友唸經同有佛像喺校舍, 所以放棄咗, 本人喜歡基督教多啲!

陰公之人 的帖子

希望妳成功,今年拿表十—月二日(五),接見十—月三曰(六)要早上就早2日去排,有兄弟姊妹都一樣要排好公平。

dewberry 的帖子

妳在什麼地方聽要小朋友唸經,我囡讀K2都聽不到她唸經但在幼兒班有一頁兒歌就是讃佛偈因有浴佛節,本人一家都有返教會,但個人看法最想小朋友在開心同愉快學習環境最重要,金麗可以做到,學校做品德方面好好。

我之前屋企人都唔太LIKE..旦係都冇關係
旦我有0的家長講.小學就最好唔好揀佛教..
幼稚園係冇咩所謂(係一0的教書既朋友仔講既)

最後都揀左金麗了

回復 cat2007 的帖子

我想問如果想讀下午班, 要唔要早一晚去排隊呀? 定11月2日早上7點去排已可以呢?
另外, 我想知如果他日想報福建小學或其他直資小學(基督教/天主教),會唔會因為是佛教學校而有所影響呢?
同埋點解小學唔好揀佛教小學呢?
謝謝!

陰公之人 的帖子

其實我大仔讀李兆強後我都不想個細囡好像哥哥由升小一開始不停讀書都無童真,所以會選擇私校,會跟她唐家姐選漢華小學有中學部。上年我認識高班金麗小朋友都去妳說這些學校考試都收咗。如果你讀下午可以十一月二日早上5:00妳好去排,如果今年小朋友多收滿就沒有位,年年都好多人。

陰公之人 發表於 12-10-9 15:24

我想問如果想讀下午班, 要唔要早一晚去排隊呀? 定11月2日早上7點去排已可以呢?

旦我就比較保守0的
早一至兩日去..起碼下午機會都大

其實小學我就唔太了解..
旦係第時升中.真係派得唔好.會睇你讀咩小學

所以我諗住早一晚大約10:00pm去排呀! 唔知得唔得呢?

陰公之人 的帖子

如果要下午早一晚都可以。妳細仔是什麼月份。

回復 RebeccaLeung817 的帖子

細仔係5月8日出世.

我仔仔係細B今年讀緊下午班, 我們係在報名當天的清晨3.00左右去排.

陰公之人 的帖子

我收到D風話收13年讀K1就算想下午班都要早D排,因好以少咗1班同鴨仔學校無學卷所以好多人排,(帶多件褸排深夜好凍)今年最好無雨排前看天氣報告。

RebeccaLeung817 發表於 12-10-12 15:53
我收到D風話收13年讀K1就算想下午班都要早D排,因好以少咗1班同鴨仔學校無學卷所以好多人排,(帶多件褸排 ...
點解會少一班嘅? 唔係年年一樣收咁多嗎?死啦,出年細囡報名(14年)咪要排通宵!

oc668 發表於 12-10-14 21:36
點解會少一班嘅? 唔係年年一樣收咁多嗎?死啦,出年細囡報名(14年)咪要排通宵!
...

而加K2, K3 都係5班..今年就上,下共6班..

請問K1一班有幾多人?
面試大約幾耐? 會考什麼?
面試完, 會幾時知結果呀?

陰公之人 的帖子

1班35人每班有2個老師,今年2號拿表3號接見完(下午會有電話通知)。

‹ 上一主題|下一主題