用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 想知簡介會嘅內容
go

想知簡介會嘅內容 [複製鏈接]

請問有無人去左簡介會?可唔可以分享吓內容或感受?因為我去唔倒,但好想知!有無人可以分享吓?

2    0    0    0

主要係講中英文課程內容是怎樣, 值得一提,學校今年只會開2班小一,而收男生只係10%, 即係話大約收6個男仔.

回覆:golfer504 的帖子

唔該晒你呀! 原來男生有限額架?6個咁少!另外,中英課程方面,有無話教高半個學期或深淺之類?小一功課量如何?此外,有無講宗教方面? 例如每日早禱、唱詩等!真係唔好意思,咁多問題!

回覆:golfer504 的帖子

唔該晒你呀! 原來男生有限額架?6個咁少!另外,中英課程方面,有無話教高半個學期或深淺之類?小一功課量如何?此外,有無講宗教方面? 例如每日早禱、唱詩等!真係唔好意思,咁多問題!

醒目開學勳章

你好,我仔仔現在讀緊小一。功課量每日大概6-7樣。程度唔算深都係教番小一既野。但第三星期開始每星期都有中英文默書。另數學同英文都有quiz.每學期有1測1考,即全年2測2考。

九真其實一向都只收一成男生同開1-2班。今年係一個例外,開了3班。而且收了12位男生。不過開學既新生家長會校長已經講明只此一次,以後都只會開兩班。因為九真校舍只可容納12班。所以好榮幸小兒可以成為只此一次既一望班成員。

希望以上既資料可以幫到你。

醒目開學勳章

回覆:想知簡介會嘅內容

想請問有冇講關於面試嘅內容或形式

醒目開學勳章

仔仔係個快活人,佢淨係記得有玩具玩。之後佢朋友要敲門再問,佢話老師有圖畫俾佢睇,問佢邊個做得啱同唔啱。另外都有少少學術野要考,但都唔深。2nd round校長分別見家長同小朋友,會問家長點睇自己小朋友同對小朋友既期望。我記得仲有一張問卷要填係問對小朋友既期望,對學校有咩期望等等。其實都係基本野。

回覆:lovelyfelix 的帖子

唔該晒你呀!

醒目開學勳章

Thx!!

當年九真是只有真班和光班,咁開三班剩下的一班叫什麼?

回覆:vinvillalee 的帖子

望班

lovelyfelix 發表於 12-10-6 14:37
仔仔係個快活人,佢淨係記得有玩具玩。之後佢朋友要敲門再問,佢話老師有圖畫俾佢睇,問佢邊個做得啱同唔啱 ...
到現在,囝囝讀書開心嗎? 學校谷唔谷? 有無壓力?

So far I know from 1T, 1L & 1H plus 2T & 2L - (1) 讀書開心 (2) 學校唔谷 (3) 無壓力
‹ 上一主題|下一主題