用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

....

....

我個仔兀細時1歲至2歲時,都有你的情況。我老公教他,見到任何人都同人打招呼說說話。同看更和清潔阿嬸打招呼和傾計,酒樓埋單、小巴比錢等,總之是給他多d接觸陌生人的機會,現在他兩歲七個月,無這些情況,所以去面試都好好表現。

回復 zzmom 的帖子

我建議你帶你的仔仔去做評估。如果唔想排政府咁耐,可以去其他機構到做但價錢貴啲。

我個囡都怕陌生人及環境,會拉住我隻腳。但我叫佢同人 say hi, 佢都會做嘅。遲D去 in K1 都唔知點算。

回覆:仔仔勁怕陌生環境和陌生人

我又覺得不用在評估住。我囡囡都係怕羞底,小朋友日日見都要成半年後肯才打招呼,唯有做家長的主動D同人打招呼,誇張D贊佢。上星期六我地一家三口去賣旗,我老公好積極、大大聲甘賣,阿囡由最初不肯參與,到後來自己都識講「請買支旗啦」、「早晨」、「多謝」、比貼紙人。呢件事讓我醒覺,原來講幾百次幾千次都不及家長以身作則甘有用,所以如果你小朋友怕羞,帶佢出來見朋友、去公園,自己一個D小朋友打成一片,我估小朋友自自然然會學到。

回覆:仔仔勁怕陌生環境和陌生人

謝謝各位的分享和意見!我會努力試試的,希望佢會有改善啦!

回覆:mickeymouse2000 的帖子

做評估其實係點架呢?我完全冇idea,可以提供多一點資料嗎?有甚麼機構會提供此服務?在政府做又可以怎樣申請的呢?

借位想請教有經驗媽媽, 我係FTM阿女好痴身! 係屋企去到邊都要跟住, 抱開佢去玩又喊....可以點訓練佢? Thank you so much !

我個女都係咁, 係非常慢熱~ 返o左PN一個月差唔多每朝早都會喊, 老師都有講佢o係學校有時都會喊....

luckypapa 發表於 12-10-5 11:28
我個女都係咁, 係非常慢熱~ 返o左PN一個月差唔多每朝早都會喊, 老師都有講佢o係學校有時都會喊....  ...

我個囡都係好慢熱架, 而加番咗學先好少少. 見到陌生人都會忍住唔喊 (已前一定大喊要走).

回復 zzmom 的帖子

我個大囡都係咁, 只能跟工人, 爸媽, 其他人唔掂得。直到3歲突然360度轉, 咩人都跟。而家佢不知幾活躍。

Don't worry. 無人怕羞得過我個女,even 見到D一個月見一次的親人佢都會哭到不停. 朋友來我家又哭不肯見人,每次去人地party 必哭即走所以有時唔帶佢去。this prb lasted till she was 3 yo, from then on, not too shy, won't cry and will answer questions from strangers.

my son was the same b4. Well,I think it's sort of personality. Can be improved but not big change. Find a happy learning kindergarten for him. It helps!