用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果無讀PN又無playgroup
go

如果無讀PN又無playgroup [複製鏈接]

我只係自己同小朋友親子教學..填色/圖形/數字
咁報幼稚園應該點樣可以比到老師們知呢??
因為有讀PN同playgroup會有証書証明...
但如果自己自家教學可以點做好呢??學校會唔會唔考慮呢??
   0    0    0    0

無讀PN無問題架,到時interview表現好老師問顔色圖形識答就得喇。

gwlam 發表於 12-10-4 18:00
無讀PN無問題架,到時interview表現好老師問顔色圖形識答就得喇。
其實係咪好少睇小朋友既學歷架??
佢in果陣有禮貌同答到問題係咪已經OK??
因好多話我太淡定...因我無報咩等別課程比佢呀..
但我只想佢大個D先比佢學..

回覆:如果無讀PN又無playgroup

其實最重要小朋友不怕陌生人,有禮貌,懂顏色,圖案,喜歡與人分享,願意答問題,答對問題一定有很多學校收。我阿囡現在K2,之前孝幼稚園有此經驗。

soso3509 發表於 12-10-4 18:16
其實係咪好少睇小朋友既學歷架??
佢in果陣有禮貌同答到問題係咪已經OK??
因好多話我太淡定...因我無報咩等 ...

好多interview在10月/11月進行,就算有返PN都係上咗2個月到,都唔見得學咗好多嘢。小朋友inteview時最緊要肯答問題唔脋場就ok。

QueenieYan 發表於 12-10-4 18:26
其實最重要小朋友不怕陌生人,有禮貌,懂顏色,圖案,喜歡與人分享,願意答問題,答對問題一定有很多學校收 ...
咁我就放心了..都係唔好比身邊人影响..
給了我好大壓力...

gwlam 發表於 12-10-4 18:28
好多interview在10月/11月進行,就算有返PN都係上咗2個月到,都唔見得學咗好多嘢。小朋友inteview時最緊要 ...

多謝你既意見呀!!咁我就無咁大壓力喇!!

soso3509 發表於 12-10-4 18:33
多謝你既意見呀!!咁我就無咁大壓力喇!!
係咁多不同既聲音同壓力下要保持頭清醒真你係一d都唔容易...

suki9876 發表於 12-10-4 23:31
無讀pn,考熱門幼稚園 蝕好多
我諗過就算讀PN..都只係讀2個月左右就開始報名同Interview..
咁會有咩大著數???

journeyman 發表於 12-10-5 00:41
係咁多不同既聲音同壓力下要保持頭清醒真你係一d都唔容易...
而家好多人都好緊張..
成日話我太淡定..唉..我都唔知.....
咁報/ interview熱門學校同普通學校又有無分別呢??

唔緊要 ,我都係偏向淡定派...我 aim at 村校...
上面 QueenieYan 都講中晒 point: "其實最重要小朋友不怕陌生人,有禮貌,懂顏色,圖案,喜歡與人分享,願意答問題,答對問題一定有很多學校收。我阿囡現在K2,之前孝幼稚園有此經驗。"

只要得閒帶呀b出多d街, 等佢接觸多d唔同既事物, 有正常既反應. 屋企有教一般應有既禮貌...咁都應該ok...

咁報/ interview熱門學校: 家長會多咗好多 stress, 同埋用咗好多時間攞form呀, 交form呀, 等等等等...記住學前教育唔係必需品, 無咗佢一樣可以考小學

無讀PN 或 Playgroup無問題,返學返playgroup主要學自理、相處、規距,見到陌生人無咁驚咁啫。你帶小朋友多d 出街去公園等等,接觸多d 小朋友都ok架。都知唔少無讀PN or Playgroup的小朋友一樣入到K,不過因競爭大,讀左果d 可能應對上好d無咁怕醜咪有少少著數囉,不過小朋友到面試果日表現才是最重要,無人可以控制到,所以平常心就得啦。

I think now still have a certain number of parents won't let their babies study PN.

Surely, this is NOT uncommon. Everyone has his way!

睇你想吾想入名校,想GE話,建議讀,因面試時如兩位小朋友表現一樣,甘學校多數會收有返那位,因為到下年K1時,會比較易適應,學GE野會多元化點,當然,凡事無絕對

其實interview時不會問你有沒有讀PN,不過很多在申請表上要你填在讀學校,我女兒是細B,在去年interview的時候(去年10月開始)也還沒有讀PN,不過已經安排好會在今年2月開始讀,所以在報名表上會註明將在什麼什麼時候開始在哪裡讀PN。。。。可以肯定的是上不上PN跟interview的表現無關,但不知道學校對這個事情的重視程度是怎麼樣,所以也不知道上不上PN跟取錄有多大關係。

lingan 發表於 12-10-5 10:03
無讀PN 或 Playgroup無問題,返學返playgroup主要學自理、相處、規距,見到陌生人無咁驚咁啫。你帶小朋友多 ...
因我覺interview講臨場發揮..
就算番左playgroup都未必可以表現好好..
所以我比較著重親子教學..

suki9876 發表於 12-10-5 15:32
報pn時,己經要面試淘汰,留得低既一般吾會太差仲有小朋友個個月吾同,2,3個月己經進步好多
一般幼稚園都會 ...
因當初我心儀的幼稚園都無PN..
我就諗如果要轉校的話倒不如遲一年先interview..
咁起碼緊張少一次..同埋唔怕小朋友要再適應過~
‹ 上一主題|下一主題