用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?
go

K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ? [複製鏈接]

K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?
2010 年 7 月 出生
   0    0    0    0

不用擔心, 通常考小朋友認知, 例如: Which one is apple? Which one is banana?

中文都唔懂, 仲要英文 ???

只懂BB話?  男仔?

我個仔都未識、上兩星期一様照Interview。全部問題都係老師問、BB手指指、指個答案。不用擔心。

就算BB識講到時都好大機會會因為怕陌生而唔講
所以唔洗咁擔心,有些BB係會遲些講野,最緊要係肯唔肯比反應,叫佢攞野理唔理人,其實好難講,好睇BB當時的心情,平常心啦   

只懂部分單音, 大部分都仲係 bb 話, 要懂自己個名就更加難 !

係男仔

我個仔都仲係講得唔清楚~未講到句子..其實都唔知人地明唔明佢講咩…哈哈~不過我諗唔會要佢講好多..都係講幾隻字…順其自然啦~~~

回復 adios 的帖子

咁收唔收 呀 ?

咁 Why d 學校琅要 d 小朋友說自己個名 ?

如果仲未識講o野又考d 多人爭o既學校真係有可能給比下去喇, 報定一d 競爭冇咁大o既學校做back up啦

回覆:eva06241980 的帖子

等緊result

坦白講, 會蝕d, 特別係競爭大既學校, 何止講自己名, 仲會問爸爸媽媽名, 仲有唱歌.唯有而家多d同佢講啦.

ewy_chu  真係好深..!!  發表於 12-10-8 10:51

你肯同佢講多D, 不斷重複, 佢就會慢慢識.
我剛剛教識囡囡自己個名其中一個字, 佢22個月.

貢獻勳章

回覆:eva06241980 的帖子

唔識講野好蝕!

K1 is just the start, don't worry too much.  Boy is usu. slower, as long as he could understand what other's saying, it's ok.
It's true that 會蝕d, 特別係競爭大既學校.  One suggestion is that since he is already 2, you could just help to enrol some kindergarten near your home (just anyone, may be Canan, they would take kids with just 2) to study the nursery now, it would be very effective for him to learn with other kids in these few months.

你日日叫佢全名, 跟住你自問自答, 你叫咩名呀.. xxx, 你幫佢答埋
跟住過一排就問佢咩名, 引佢答, 初時幫佢開頭2個字, 比佢講最尾隻字, 再過一排就只提佢個姓, 佢會講埋中間同尾.....我女16個月就識尾字, 18個月講中間同尾字
咁細個講到2隻字我夠啦, 收唔收睇緣份啦

一樣金口難開,但鍾意自己唱BB歌比自己聽, 我地都聽唔明BB話.
順其自然啦!

去年囡囡考k1, 未足22個月, 個老師都要佢講名, 其實佢都講到 .... 不過老師話佢發音唔正, 可能佢係好心, 不過係小朋友面前, 一開始就咁講, 好似唔係幾好, 因為可能會影響到個小朋友, 如果想提點, 可以待interview完畢再講, 感覺會好啲

我個囡22個月, 識講句子了, 不過見到陌生人/陌生環境好難要佢開金口..所以,順其自然,唔好俾太大壓力自己,亦唔好俾太大壓力小朋友,有反效果..平常心吧 (我都係咁諗)~~
‹ 上一主題|下一主題