用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陪跑/預左入唔到?
樓主: linseymom
go

陪跑/預左入唔到? [複製鏈接]

要在二三千人,甚至四五千人突圍,整個面試過程充滿運氣(眼緣)的因素,誰敢保證或充滿信心地認為自己進備充足呢?   父母更要明白"天外有天,人外有人"的道理啊!!

版主只報四間,明顯是經驗不足,忽略了孩子會病,會不在狀態,面試日會撞期,又沒有預多一兩間做熱身。當然,如果版主只報些較冷門的,情況或許會好一點;但如果只集中在St. Paul Co-edu, St. Stephens, HKUGA, St. Paul Boys 等最熱門的,只能祝佢和仔仔好運。

機會往往留給有準備的人。 準備除了應付挑戰的準備外,還包括心理準備和contingency plan的準備。父母和孩子心情輕鬆,面試的表現才會好。

引用:啲人話陪跑,係謙虛,同埋唔想俾壓力自己啫

原帖由 feiji 於 12-10-05 發表
啲人話陪跑,係謙虛,同埋唔想俾壓力自己啫。相信大部分家長都會努力做好準備的。

...
同意,準備一定充足,係屋企日日練,讀咁多課外藝術、語言班,專登daddy mummy齊齊請假,又準備interview戰衣,不過如果其他人問起考咩學校、掂唔掂,一定答陪跑,會謙虛一啲,唔通話我好有信心,一定入咩,入唔到真係小朋友都失望〜

hongsamama  100%true  發表於 12-10-7 09:41

回覆:牛精仔 的帖子

agreed

wing214 發表於 12-10-7 09:28
同意,準備一定充足,係屋企日日練,讀咁多課外藝術、語言班,專登daddy mummy齊齊請假,又準備interview戰 ...

我們因為已有直屬私小backup, 但也報了最top嗰兩間私小, 而且好清晰, 只有嗰兩間收才會走。
但講真, 我們沒有什麼練習, 因為我們相信好學校面試不是測試你一朝一日"谷"出來的能力, 而係長期學習得來的成果和小朋友的本性, 如果本身唔愛學習, 點谷一輪都好, 面試也會露破綻; 去年我記得有好多家長都話DGJS 2nd in, Mrs. Dai一句問題就能問出小朋友的真性情;
但我們學校內, 好多人有bacup了, 又說自己小學是最好了, 但也報了出面5, 6, 7, 8間, 話要測試自己能力, 又話要見識, 又話陪跑玩下, 就算收咗都唔入 (Remarks: 收了唔入係包括全港最top的女私小!!) 呢啲比話自己陪跑玩下更唔尊重個遊戲規則...
我個人覺得好抗拒...既然自己成日話心儀係自己私小, 收生信都出了留位費都交了, 外面沒有小學backup又不是25分guarantee有位的家長一定心急如焚; 我覺得就算你幾叻你自己知咪算, 何必霸住人哋啲位係都要人做waiting list呢?

‹ 上一主題|下一主題