用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陪跑/預左入唔到?
樓主: linseymom
go

陪跑/預左入唔到? [複製鏈接]

個個父母都會覺得自己仔女是最好的,但現場睇到的面試人流真的有些緊張!加埋同結果不如理想!不過不要灰心!繼續努力相信他們的能力!

Shirley3    發表於 12-10-6 22:52

回復 Iamfive 的帖子

Well said.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 raylovefa 的帖子

同意,大家努力!

面試要作"最好的準備", 但也要作"最壞的打算".

喵媽    發表於 12-10-5 11:36

回覆:albert831 的帖子

啲人話陪跑,係謙虛,同埋唔想俾壓力自己啫。相信大部分家長都會努力做好準備的。

回覆:eyschoi 的帖子

一切也是學校主導,我們處於被動位置,我同仔仔講,盡力而為!我就同自己講平常心!如果唔喺,又可以點!

回復 tgrm 的帖子

非常同意

對呵, 玩左哩個遊戲就知多過50% 不是單靠自己努力+小朋友努力就可以有"正"回報, 有時明知名校的考生家長本身的背景/職業比自己強, 就哩一點就未必給小朋友一個一樣的起跑點,  除非不報此類, 反之有陪跑心態是無可避免, 另一面睇, 都是一個心理的cushion給大家抖下, 剛開跑太agressive 有時不止是選校成敗, 亦關長遠的親子關係...

HaYi 發表於 12-10-5 13:38
對呵, 玩左哩個遊戲就知多過50% 不是單靠自己努力+小朋友努力就可以有"正"回報, 有時明知名校的考生家長本 ...

”太agressive 有時不止是選校成敗, 亦關長遠的親子關係..” 我要引以為戒!!謝謝!!

醒目開學勳章

linseymom 發表於 12-10-4 15:18
我都係今年參加小一面試的家長之一,發覺有唔少家長話"預左仔女係陪跑,或者預左入唔到架啦,in 左先算啦" ...

"預左仔女係陪跑,或者預左入唔到架啦" 其實都係唔想比太大壓力自己個仔女, 唔覺得有咩問題。唔係下下都要扎住頭巾, 寫住"必勝" 先係支持的。

回復 Iamfive 的帖子

全是我嘅心聲

我都報左一間面試好深既學校,都預左陪跑,但我唔會喺小朋友面前講,都會同佢練那學校的試題型式,叫佢付全力,唔得一定唔會怪佢。
我只係想比個仔開下眼界,同其他小朋友互相欣賞,可能第時有動力學習呢!而有時佢地都要學下睇開成敗嘅,暫時我個仔都享受到面試的過程。

回復 linseymom 的帖子

linseymom 發表於 12-10-4 15:18
覺得唔適合佢的學校,我直頭唔會幫佢報。
報得既學校,我都好想好想入,都希望佢可以盡力而為

<<<<
樓主講得以上呢2句,閣下已經好明白自己心底裡說法: 係"您"覺得幫佢適合佢的學校 + 係"您"好想佢入讀某某學校.....

相反, 家長抱住陪跑, 係希望孩子自己去盡力, 係2個不同出發點...

dollyyuki    發表於 12-10-5 16:41

人地把口講話陪跑謙虛D姐, 你估真係無準備咩.....分分鐘有信心果個入唔到, 話陪跑果個入到

引用:我都係今年參加小一面試的家長之一,發覺有

原帖由 linseymom 於 12-10-04 發表
我都係今年參加小一面試的家長之一,發覺有唔少家長話"預左仔女係陪跑,或者預左入唔到架啦,in 左先算啦" ...
我諗你個 "doy" 應該係大既,而你都係第一次。如果你有兩個或以上你一定唔會出呢個post.
除非你個個都係super kid啦!

醒目開學勳章

在我,無諗過陪跑,我覺得間間都有機架,但會唔會被揀中,好睇阿仔表現同老師眼光!一切係緣份,平常心~

路過者,兩個朋友是好極端,一個是全食白果,等统一派位,另一個上年幾間在手,但佢叩門成功今年讀band 1傳统小學,入資優生組,學校全免費培訓,真是....

回覆:陪跑/預左入唔到?

參予都是一種體驗。收唔收平常心面對啦!
我最希望阿仔可以遇到一班好老師和投契可以互相勉勵學習旳好同學!

回覆:baubaulee 的帖子

非常認同!

回覆:carriebaby111 的帖子

對!我對我自己女兒充滿信心!但競爭太大,只是不想有太大壓力和失望!令小朋友以為自己不好!

‹ 上一主題|下一主題