用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛收到綠茵 interview letter,有無媽媽可以告知要in咩 ...
go

剛收到綠茵 interview letter,有無媽媽可以告知要in咩同點in? [複製鏈接]

如題!請幫幫助

2    0    0    0

上年 in 過。首先一 group 人圍圈坐聽老師唱歌講故事,當中會攞D動物出嚟睇下D小朋友反應。根住自己玩玩具,叫名去 individual interview. 會有個 puzzle, 問下動物名咁,再問下家長小小問題。

回覆:littleape0129 的帖子

問家長同小朋友都係英文定中文?

引用:問家長同小朋友都係英文定中文? +

原帖由 redchow1111 於 12-10-04 發表
問家長同小朋友都係英文定中文?
去年in 浪澄灣綠茵,group interview 用英文問小朋友,唱英文歌。家長要填問卷.  之後individual interview 英文老師問家長,可兩個家長一起入去答,小朋友坐旁邊有普通話老師跟她玩玩具。

菠蘿媽媽  Yes, it's quite simple indeed.  發表於 12-10-5 11:41

回覆:剛收到綠茵 interview letter,有無媽媽可以告知要in咩同點in?

唔該唒

嘩,咁難。我個仔無收到信。我個仔仍未懂講野,都唔知點 in。

引用:嘩,咁難。我個仔無收到信。我個仔仍未懂講

原帖由 tsebecky 於 12-10-07 發表
嘩,咁難。我個仔無收到信。我個仔仍未懂講野,都唔知點 in。
你報邊間?其實我個女都未識講野

不用擔心, 我囡囡舊年Interview 了, 她當時也不懂說話. 但也收了她下午班.....

回復 sarubuta 的帖子

oh....我個女未識講野, 點in??

請問有無細B已收到(安寧/南豐分校)interview 信, 可以去in了?

回覆:剛收到綠茵 interview letter,有無媽媽可以告知要in咩同點in?

下...用英文in!咁如果家長英文唔叻點算?
我囡囡報(馬鞍山)綠茵,20/10  in!

引用:下...用英文in!咁如果家長英文唔叻點算?

原帖由 yatlam 於 12-10-09 發表

...
你幾點in?你女女報左上午班定下午班?

我12點鐘in!報左下午班,因上午班full唒!

引用:我12點鐘in!報左下午班,因上午班full唒! +

原帖由 yatlam 於 12-10-09 發表
我12點鐘in!報左下午班,因上午班full唒!
甘岩我都係下午班,2點In,我個女9點上PG放10點要哄佢瞓醒先去,如果唔係就慘

yatlam 發表於 12-10-9 19:16

...

唔一定係英文IN,  

有廣東話, 有英文, 有普通話.

睇你自己彩數,

我覺得考家長語文能力多D 囉,

我係細B, 十二月一日先IN...係唔係已經無咩機會
我既普通話麻麻地..死梗

新學校,放心啦,好易入

valk 發表於 12-10-9 12:43
回復 sarubuta 的帖子

oh....我個女未識講野, 點in??

放心, 我女去年11月in 的時候都未識講野, 只識講爸爸媽媽, 手指指做動作有反應就ok,  其實主要睇小朋友反應同家長是否合適.  

只要有小朋友反應, 不會失控四維走同勁扭計就應該ok.  去年浪澄灣分校好易考, 識的除o左一個之外都有offer, 但去年是新校(11年6月先開)可能易D, 今年就唔知啦

回覆:sarubuta 的帖子

thanks!!

我個係細b, 又未講野喎!而家都未收到interview信添,希望可以遲d先in! 等佢大d

我是7月中in的浪澄湾,5天后收到offer
第一部分,所有小朋友没人跟一个家长进去到一个大房间里面唱歌学习英文
第二部分,一个家庭一个家庭进去令一个房间里单独in,一个英文老师,一个国语老师,问小朋友平时在家里说什么话,我们选择用国语in
问家长的问题:平时谁带小朋友多,小朋友独立性怎么样,爸爸平时都怎么和小朋友一起玩等。
问小朋友的问题,(可能小朋友会说的比较多了,所以小朋友问的很多)让她叫奶奶、爸爸妈妈。拿出一只小猫问小朋友这个是什么,问她喜欢不喜欢,让小朋友把小猫给英文老师,然后英文老师给了小朋友一个什么东西,让小朋友说thank you.让小朋友把旁边乱堆的积木都放回盒子里,拿一块给爸爸,一块给妈妈,一块给奶奶,一块给老师。然后转身从身后拿出一个小礼品袋,问小朋友想不想要,小朋友说要,然后让她猜猜看里面有什么,小朋友说有饼干,糖糖。老师说不是,让再猜,小朋友随便猜了一些。老师打开,里面有一个球一小瓶鱼肝油,然后问小朋友里面有什么,小朋友说球,老师说很棒,随便再和家长聊两句就没有了,出去说再见 byebye.
‹ 上一主題|下一主題