用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解亞仔仍然「死性不改」!
樓主: maymay_1
go

點解亞仔仍然「死性不改」! [複製鏈接]

阿仔昨晚又玩野,下午5點回家,佢話做晒功課,6點要落樓打波,8點食飯,食完我叫佢溫下書,佢話一陣先,佢阿爸晚上8點9至收工番到屋低,見佢d math test 好差,飯都唔食教佢,佢俾晒面色老豆睇,死拗話係阿sir教佢甘做....講完math ,叫佢溫黙書,佢即時話你睇下幾點,意思要訓啦,當時是10:05左右,...我好無奈,唯有講good night.

回復 hw1115 的帖子

Yes, 大多數為子女勞心勞力的都是媽媽, 老公多是愛理不理, 又或一出口就引起反效果/罵戰, 爛攤子最終都是由阿媽來收拾.  

我老公由小學到而家阿仔初中都係嗰句 " 咁大個得啦, 自己攪掂得啦.....", 所以一直以來我都是以一敵二 (兩個仔), 只是近期大仔中學的數學偶然不明要求教爸爸, 佢一問口就先發制人 : "咁都唔識, 你有沒有睇書/上堂?" , so 結果又是不歡而散, 重要我做和事佬.  而家開始, 我一趁適當事機, 就要同老公做吓counseling, 氹吓佢要點回覆人........總之好似湊多個仔咁, 重係一個更頑固且唔鬧得的仔.

142526 發表於 12-10-5 09:44
阿仔昨晚又玩野,下午5點回家,佢話做晒功課,6點要落樓打波,8點食飯,食完我叫佢溫下書,佢話一陣先,佢阿爸晚上 ...

暫時, 我唔奢望佢會溫書, (應該係自動溫書), 我同佢講上學期, 所有 Dictation, Quiz & test 只要求合格.
阿仔今日水運會, 昨晚 8 :00 回家完成唔做功課, 因星期一不用返wor.

回復 142526 的帖子

我個仔都係鍾意拗, 有時見佢做錯條數or個step寫漏D野, 同佢講佢就拗話阿Sir話係咁, 總之你有你講, 佢有佢的觀點, 但數理科題目答案多數只得一個 -- 啱就啱, 錯就錯, 不似是文科可以有些grey area.  而家D小孩子較主觀, 自尊心強, 好勝, 但又不肯虛心求教.  有時唯有俾佢撞吓板 -- 俾老師扣晒分, 打個大交叉番嚟, 到時佢就可能死死地問你, 肯聽你講.

reginayu  200%同意, 有時重覺得佢嘅態度對屋企人特別差添。  發表於 12-10-5 15:43

Meikin 發表於 12-10-5 10:08

Yes, 大多數為子女勞心勞力的都是媽媽, 老公多是愛理不理, 又或一出口就引起反效果/罵 ...

Meikin,

您湊3個仔, 我都要湊2個.

Meikin  我有時覺得前世可能是欠咗佢哋三人, 今世還債.  發表於 12-10-5 10:37

我都唔奢望佢會自動備課或温書, 因為這根本不是佢架style.

只要佢每天做齊明天要交的功課, 收拾好書包, 如明天要默書/測驗, 佢有温好就算咯.

如果有天佢突然轉性, 我反而會好驚, 要幫佢減吓壓添.

杰杰媽媽  我宜家咪係lor, 成日叫佢溫左就算,唔好要求太高.  發表於 12-10-5 19:21
hw1115  Totally agree.  發表於 12-10-5 10:32

Meikin 發表於 12-10-5 10:22
回復 142526 的帖子

我個仔都係鍾意拗, 有時見佢做錯條數or個step寫漏D野, 同佢講佢就拗話阿Sir話係咁, 總 ...

您講開數學, 不小心依然係阿仔的專利.

e.g. -79 + (-50)    >>>>>>>>>> His answer is +29.

142526  我問阿仔條數點計,好彩佢識計,仲問我係咪玩野.我都安慰d.因為佢係超級烏龍王.  發表於 12-10-6 23:23
Meikin  Yes, 佢哋多數難架題目當然唔識做, 容易架題目(送分嗰D)又唔小心, 睇錯/睇漏題目計錯埋......唉!  發表於 12-10-5 10:36

以上家長的經歷, 感同身受, 有苦自己知。
有時態度要強硬, 有時又要放鬆d.
總之各位家長睇開d, 保重身體, 不竟這是一場持久戰.

jvkll  agree...真係一場持久戰...我都要學下放鬆d!  發表於 12-10-8 17:52

今次死得啦,老師打電話泥同我講話問阿仔快試成績好差.係越測越衰個隻!!!!
今次拖無可拖,避無可避,老公又同佢反左面,我唔知要點同佢講至好!

hw1115  定啲黎.問清楚!  發表於 12-10-8 17:13

呢 d一定要學校社工幫手,佢跟本唔想返學讀書

今日輪到我仔個班放學全班見社工,佢地想留意下每個中一學生有冇咩特別問題,及早跟進。

hw1115  It is a good chance.  發表於 12-10-8 17:15

回復 杰杰媽媽 的帖子

社工會點幫手?有無d實例,我聽d朋友講,社工在學業上唔係點有用, 都係話去補習班個隻.而我個仔係唔願讀書.點補都無用.
我估我仔係特登激嬲我地,等我地唔好理佢!而佢心態係拖得就拖.

所咪要社工同你個仔心理輔導,唔係短時間可以改善,但一定會好左。

引用:今次死得啦,老師打電話泥同我講話問阿仔快

原帖由 142526 於 12-10-08 發表
今次死得啦,老師打電話泥同我講話問阿仔快試成績好差.係越測越衰個隻!!!!
今次拖無可拖,避無可避, ...
我個仔都係咁,比小學時期更懶散,有默書唔講定係唔記得,只有5/28分、中史小測勉強溫了只有5/24分,叫佢溫多少少寫下生字,就發晒顛,典來典去;就算老師無打比我,我已好驚,真係唔知點算好!

maymay_1 發表於 12-10-3 23:00
亞仔今年12歳啦!由細到大都是一個讀書被動的小朋友,加上家中有婆婆同工人照顧,個個都錫佢,令他養成少爺 ...

自小家中有婆婆/嫲嫲照顧的,是比較容易變成公主/少爺的。因很多老人家只顧自己做好人,自覺或不自覺的將管教的壞人角色留給孩子父母。

這情況如六歲前未能更正,之後只會事倍功半。若中三前仍未更正,對孩子的將來可能會有很大的影響。

Good luck!

回復 maymay_1 的帖子

妳試下主動打比老師啦,有用架.!
老師可能同我個仔傾過,昨天回來態度好左呀.daddy教佢數佢好留心,昨天我地無嘈交.
需然唔知會維持幾內,起碼可平靜,輕鬆一下,可能會從此好轉架.
不要放棄,快點行動,老師亦可能在等妳的電話.

hw1115  咁橋既, 昨晚我都不用勞氣, 居然同阿仔一起睇"天梯"添.  發表於 12-10-10 10:21

回復 maymay_1 的帖子

學校社工通常係初哥, 所以...  

試下約我 pm 個位. 希望幫到妳, 唔記得話妳知, 青協是志願團體, 100%免費, 但真係好難約時間. 平日放工後, 星期六早上好多時已fully booking,  同公司請假都要去, 唔好放棄呀, 自己個仔點可以放棄! 見社工好少事, 唔洗同學校講. 免被 "labelling"

快D去約時間,唔好等. 盡量等亞仔放學後即去, 穿校服也可以, 妳自已就提早走或請半日假, 快, 唔好再拖! 要搵專業人士幫手, 妳唔嫌我無牌可以 whatsaspp 我大家交流下. 我好多時在大陸, 不過夜晚宿舍有wifi, 可以whatsapp.  6點收工啦,     

引用:亞仔今年12歳啦!由細到大都是一個讀書被動

原帖由 maymay_1 於 12-10-03 發表
亞仔今年12歳啦!由細到大都是一個讀書被動的小朋友,加上家中有婆婆同工人照顧,個個都錫佢,令他養成少爺 ...
我個仔都係比小學更懶散,亦不會自動波,但最基本做功課都可自己攪掂,但就比老師投訴佢超馬虎,我由小一等佢開竅等到中一,都唔知仲要等幾耐!
我發覺呢到講緊嘅全部係仔,仔真係曳d難湊好多,祝好運

別太倚賴學校社工,但我明白到家長在無法可施下,學校社工會成為水泡。
工作上,接觸過太多學校社工,發現大部分都帶著他們自己的心理問題。幾年所謂的專業訓練並不代表他們已擁有幫助別人的能力。能力是需「浸出來」的,很同意上面一位朋友說,他們都是剛出社會的新鮮人。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

點解亞仔仍然「死性不改」!

這題目很讓我感到不妙。
「死性不改」這個 term 背後有帶著預設,也是極其負面之言詞。

kilykilyk  好多時負面就係事實,也很無奈..  發表於 12-10-11 14:40
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~
‹ 上一主題|下一主題