用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 聽到車的beep beep聲, 突然情緒轉變
go

聽到車的beep beep聲, 突然情緒轉變 [複製鏈接]

在街上離不開行馬路, 路上好多時都有車響安beep beep聲

我仔一聽到beep beep聲,會即時好驚好嬲好緊張好激動,會喊要發洩, 點發洩呢

搵野扔, 打我打自己, 總之係用力的方法去發洩+大喊大叫

各位,請分享點處理, 點可以令佢冷靜, 謝謝
   0    0    0    0

回覆:聽到車的beep beep聲, 突然情緒轉變

問一下,有無幫佢驗耳?有時聽力聽到一d聲音,對佢可能好辛苦,所以佢咁不安。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 12-10-1 21:09
問一下,有無幫佢驗耳?有時聽力聽到一d聲音,對佢可能好辛苦,所以佢咁不安。

...

大約一年前有驗過耳, 無話佢有問題呀

我是在政府驗的

可能小朋友太細?驗多次可以嘛?呢次講清楚出現咁既情況。
如果期間再出現咁既問題,要即時用手擋住唔好俾佢聽。再試下抱得佢實一實。安撫佢。唔知你小朋友幾大,可以既,俾你既心跳聲佢聽,可以令佢平靜一陣。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 12-10-2 22:21
可能小朋友太細?驗多次可以嘛?呢次講清楚出現咁既情況。
如果期間再出現咁既問題,要即時用手擋住唔好俾 ...

多謝你意見

我小朋友兩歲9個月, 細聲的Beep beep聲佢都可以接受, 較大聲佢就會性情大變
同埋裝修的電鑕聲都會係咁

我嘗試找私家醫生再檢查一次

kingbbsam 發表於 12-10-3 10:23
多謝你意見

我小朋友兩歲9個月, 細聲的Beep beep聲佢都可以接受, 較大聲佢就會性情大變

我個仔,即頭係拍門都會喊。所以我屋企係要預約先可以上黎,無預黎邊個,c邊個。因為整喊佢,我有排攪。

你個小朋友,有無自閉症?如果有,佢地真係好怕呢種聲。真係大大刺激佢地既神經。

chowqv 發表於 12-10-3 17:22
我個仔,即頭係拍門都會喊。所以我屋企係要預約先可以上黎,無預黎邊個,c邊個。因為整喊佢,我有排攪。

...

我仔未確診, 年紀還少還沒有確定
佢有自閉症的特徵, 或者是亞氏保亞, 或是較輕微的自閉

佢好驚又喊又叫果陣, 係咪攬實佢, 足實佢, 定俾佢自己喊, 自己發洩比較好?

kingbbsam 發表於 12-10-4 10:24
我仔未確診, 年紀還少還沒有確定
佢有自閉症的特徵, 或者是亞氏保亞, 或是較輕微的自閉

應該咁講,係你抱實佢,一黎佢覺得安全下,就俾佢喊,唔好阻止佢,同埋可以防免佢撞自己,打自己。

可以既話,嘗試俾佢聽你既心跳聲。

我既做法係抱住佢,任佢喊,佢郁手郁腳都由佢。可能會打到你,不過都係抱住佢,當佢bb咁抱。

出街拖實佢..令佢有安全感..帶定d佢鐘意既野出街..情緒一黎就拎出黎分散佢注意..你既表情眼神亦都要令佢有安全感..令佢明白媽媽會保護佢..多d喺屋企發出呢種聲音..等佢慢慢睇慣接受

回覆:kingbbsam 的帖子

tried any listening therapy ? http://www.fuhong.org/hdc has a funded program from ups and swd... they will have free seminar on listening therapy next monday.. call to reserve a seat if u r interested in it.

聽 therapy CD 主要適合對聲音有敏感或不足, 注意力不足, 不聽指令, 或過動易走出位的小孩聽, 你可以 consult 下感統導師.

令佢冷靜都係立刻擁抱及離開現場吧. A仔好多野都會驚, 主要思考都係情緒主導, 長大後情況會有改善的.

引用:聽+therapy+CD+主要適合對聲音有敏感或不足

原帖由 kelvin_hmlau 於 12-10-05 發表
聽 therapy CD 主要適合對聲音有敏感或不足, 注意力不足, 不聽指令, 或過動易走出位的小孩聽, 你可以 consu ...
記得要搵有 SIPT cert 及認可聽樂治療的治療師。Therapeutic Listening 及 integrated Listening system 網頁都有 list 出認可治療師。

kingbbsam  Thanks your info!  發表於 12-10-5 23:00

chowqv 發表於 12-10-4 18:24
應該咁講,係你抱實佢,一黎佢覺得安全下,就俾佢喊,唔好阻止佢,同埋可以防免佢撞自己,打自己。

可以 ...

多謝你意見

其實好想搵個方法俾佢發洩, 依家佢係用打我的方法, 但我係會STOP佢
因唔想佢習慣出手打

我係會捉住佢隻手唔俾佢打我

但又好似會令佢谷住谷住

yuki8484 發表於 12-10-5 01:51
出街拖實佢..令佢有安全感..帶定d佢鐘意既野出街..情緒一黎就拎出黎分散佢注意..你既表情眼神亦都要令佢有 ...

你說得對, 我盡量都想令自己心平氣和

但一見都佢咁就好忟....
我試下用你個方法, 帶D小零食俾佢, 分散一下

hindip 發表於 12-10-5 12:04
tried any listening therapy ? http://www.fuhong.org/hdc has a funded program from ups and swd... the ...

多謝你意見

我未試過都未見過有呢種課程, 我會試試,THANKS!

kelvin_hmlau 發表於 12-10-5 14:08
聽 therapy CD 主要適合對聲音有敏感或不足, 注意力不足, 不聽指令, 或過動易走出位的小孩聽, 你可以 consu ...

說中了>> A仔好多野都會驚

佢已經俾細個時驚少好多野!

引用:Quote:chowqv+發表於+12-10-4+18:24+應該咁

原帖由 kingbbsam 於 12-10-05 發表
多謝你意見

其實好想搵個方法俾佢發洩, 依家佢係用打我的方法, 但我係會STOP佢
你預備一個小枕頭之類俾佢打。size可以細到重拎埋出街,咁就最好。係屋企就大大個都得。可以同佢講:媽媽知你唔開心要打下野,就打呢個枕頭。

chowqv 發表於 12-10-5 23:23
你預備一個小枕頭之類俾佢打。size可以細到重拎埋出街,咁就最好。係屋企就大大個都得。可以同佢講:媽媽知 ...

GOOD IDEA!  

我試下, 希望佢識聽, 明我意思
‹ 上一主題|下一主題